Jak wybrać ciasta na wesele? Podpowiadamy!

Katarzyna Leszczyńska 27.02.2020 AKTUALIZACJA: 27.02.2020
Ciasta na wesele na słodkim stole w pastelowych kolorach, a w tle zielona ściana z liści
Fotografia: Shutterstock

Ciasta to bardzo ważny punkt każdego wesela. Jak je dobrać, ile wybrać i czy inne słodkości także wchodzą w grę? Wolisz słodki stół czy ciasta na paterach? Zobacz inspiracje!

Wesele wymaga od nas naprawdę potężnej organizacji. Do przygotowania w związku z nim jest bardzo dużo rzeczy, o których młoda para musi pamiętać. Począwszy oczywiście od ogarnięcia samej ceremonii w urzędzie lub kościele, przez pierwszy taniec, a skończywszy na różnego rodzaju alkoholach. Ważna jest także dekoracja stołu weselnego i… słodycze! Ciasta na weselu to bardzo ważny punkt, który osłodzi ten wyjątkowy wieczór waszym gościom. Jak powinno się je wybierać i na co zwracać uwagę? Podpowiadamy!

Zobacz także: Jak wybrać tort weselny? Na to koniecznie zwróć uwagę!

Ciasta na wesele – jak wybrać?

Ciasta to bardzo ważny element na weselu. Coraz częściej podajemy je w formie słodkiego stołu, czyli osobnego stołu, do którego goście mogą podchodzić i częstować się łakociami. Tego typu słodki stół może być urozmaicony o dodatkowe deserki, żelki i czekoladki. Wszystko zależy od naszej fantazji, budżetu oraz oczywiście motywu przewodniego wesela, którego chcemy się trzymać.

Ciasta na wesele warto wybierać kierując się porą roku. Oczywiste jest to, że w upalne dni, czyli w okresie weselnym, który przypada na wiosnę i lato, ludzie chętniej sięgają po orzeźwiające smaki. Dlatego warto, żeby na słodkim stole znalazły się wówczas różnego rodzaju owoce, których w sezonie mamy naprawdę bogaty wybór. Warto też stawiać na delikatne kremy, np. te śmietankowe.

W przypadku wesel organizowanych jesienią i zimą, możemy bardziej zaszaleć z różnymi masami. Ciężkie, czekoladowe kremy, bezy oraz orzechy sprawdzą się w tym przypadku o wiele lepiej. Nie dość, że goście chętnie zjedzą bardziej energetyczne słodycze, to jeszcze nie ryzykujemy, że słodycze zaczną nam się topić w wysokiej temperaturze. Latem mogłoby to być prawdopodobne, nawet na klimatyzowanej sali.

Zobacz także: Koszt wesela a ustalanie budżetu, czyli na co trzeba przeznaczyć najwięcej pieniędzy

Ciasta na wesele – jak liczyć?

Ważnym problemem, przed jakim stają młode pary, gdy wybierają cukiernię na wesele, jest to, ile tego ciasta tak naprawdę potrzebujemy. Wszystko zależy oczywiście od tego, ilu gości zapraszamy na przyjęcie, jak również tego, czy planujemy poprawiny. Bezpieczna ilość ciasta to około 10-15 g na osobę. Jeżeli planujemy wesele dwudniowe, wówczas powinniśmy liczyć około 20 g na osobę. Podobnie, jeżeli zamierzamy po weselu obdarowywać wychodzących gościńcem.

Niektórzy liczą także 3 kawałki na osobę. Kawałek jednak kawałkowi nie jest równy, dużo zależy także od tego, czy wesele jest jednodniowe, czy dwudniowe. Dlatego też dla bezpieczeństwa lepiej skupić się na gramaturze. Warto też doradzić się profesjonalistów. Osoby sprzedające ciasta lub właściciele sali mogą z doświadczenia doradzić ci, jak mniej więcej wygląda spożycie ciast na weselach, w zależności oczywiście od ilości gości.

Zobacz także: Skrzynka na koperty na wesele. Dlaczego warto postawić na ten praktyczny ślubny dodatek?

Ciasta czy desery – co wybrać?

Wiele par młodych staje przed wyborem – ciasta czy desery. Tu trzeba wziąć po uwagę różne czynniki. Po pierwsze wspomniana już przeze mnie pora roku. Delikatne desery o wiele lepiej sprawdzą się w gorące dni, podczas gdy ciężkie, kremowe ciasta chętniej wybierane są w okresie jesienno-zimowym i wczesną wiosną.

Pamiętajcie jednak także o tym, że desery lepiej wybrać w momencie, gdy decydujecie się na słodki stół. Jeżeli chcecie, żeby słodkości były rozłożone na paterach, które następnie zostaną postawione na stole, lepiej zdecydujcie się na kawałki ciast i małe ciasteczka.

Zobacz także: Jaki bukiet ślubny wybrać? TOP 20 inspiracji na 2020 rok!

Ciasta na paterze czy słodki stół?

No i właśnie stając przed tym dylematem, warto rozwiązać, co sprawdza się lepiej. Obecnie pary młode zdecydowanie odchodzą już od podawania ciast na paterach, tuż obok sałatek i mięs. Zwłaszcza w gorące dni lepiej oddzielić słodkości od przystawek na stołach, żeby zapachy nie mieszały się. Nie może być bowiem nic gorszego niż połączony zapach słodkich deserów, ze śledziami i oparami alkoholu.

Dlatego też o wiele praktyczniej jest przygotować słodki stół. Nie musi być on bardzo wymyślny. Wystarczy, że na osobnym stole na sali obsługa poukłada wam ładnie kawałki ciast, co obecnie już jest opcją dostępną w niemal każdym lokalu organizującym wesela. Daje wam to także więcej możliwości, mianowicie możecie do tego dostawić deserki, słoiki z ciasteczkami, miseczki z żelkami itp.

Coraz więcej cukierni oferuje też gotowe słodkie stoły. Wówczas nasza wyobraźnia jest nieograniczona. Możemy zdecydować się również na takie dodatki jak fontanna z czekolady do owoców, kolorowe donuty, lizaki dla najmłodszych i nie tylko, jak również coraz popularniejsze i niezwykle modne makaroniki.

Zobacz także: Atrakcje na wesele – jak zaskoczyć gości i na co postawić?

Nie wiesz, jaką suknię ślubną wybrać? Sprawdź, która będzie dla ciebie idealna!

Suknia ślubna: która do ciebie pasuje [QUIZ]
Rozwiąż quiz

Sprawdź, która suknia ślubna do ciebie pasuje

Suknia ślubna: która do ciebie pasuje [QUIZ]

1. Twój ulubiony kolor pomadki do ust to:

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów