3 przepisy na zupę pieczarkową! Szybkie i łatwe przepisy

Julita Buczek 14.11.2018
zupa pieczarkowa
Fotografia: Pixabay

Zupa pieczarkowa jest bardzo prosta w wykonaniu. Poznaj przepis na zupę pieczarkową na rosole!

Najczęściej zupę pieczarkową przygotowujemy na wywarze mięsno-warzywnym z dodatkiem dużej ilości pieczarek. Tego typu zupę grzybową można przygotować również z innych grzybów (borowiki lub kurki). W tradycyjnej kuchni polskiej zupa pieczarkowa występuje z dodatkiem lanych klusek czy śmietaną. Jeśli chcesz, aby twoja zupa była jeszcze bardziej aromatyczna możesz dodać do niej więcej przypraw, a bulion ugotować na większej ilości warzyw.

Pieczarki są bardzo łatwo dostępne, dlatego dobrze jest wykorzystać ich potencjał i przygotować zupę pieczarkową. Ta smaczna i łatwa w wykonaniu potrawa z pewnością sprawdzi się, podczas świąt. Wbrew wielu stwierdzeniom, pieczarki mają bardzo dużo właściwości odżywczych. Zawierają dużo witamin z grupy B, a także innych związków, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Badania naukowe potwierdziły również działania przeciwnowotworowe, odpornościowe czy antybakteryjne, dlatego warto również włączyć pieczarki do codziennej diety.

Zupa pieczarkowa

Jeśli chcesz przygotować jeszcze smaczniejszy bulion (np. z indyka), dodać do zupy pieczarkowej mięso, które zostało z ugotowania bulionu. Dzięki temu prostemu trikowi zupa będzie bardziej pożywna.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 marchewka,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1 i 1/2 litra bulionu,
  • szczypta kurkumy,
  • liść laurowy,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 80 ml śmietanki 18% z kartonika do zup i sosów,
  • opcjonalnie - szczypiorek

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku na maśle na wolnym ogniu zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Dodać obraną i pokrojoną marchew, mieszać co chwilę smażyć przez około 5 minut.
  2. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki i znowu podsmażyć przez około 5 minut, doprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem około 10 minut.
  3. Dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki i gotować przez kolejne 5 minut.
  4. Odstawić z ognia, dodać natkę oraz śmietanę. Podawać z pieczywem. Można posypać szczypiorkiem.

Zobacz także: Kapusta wigilijna na 3 sposoby. Poznaj świąteczny smak nie tylko od święta

Zupa pieczarkowa przepis

100 gram świeżych pieczarek to tylko 22 kalorie, dlatego zaleca się ich jedzenie podczas diety odchudzającej. Duża zawartość witamin i minerałów z pewnością okaże się przydatna podczas funkcjonowania naszego organizmu. Zawarta w nich glukoza, witamina D, witamina B oraz kwas foliowy z pewnością będą miały pozytywny wpływ na organizm.

Składniki:

  • 1 łyżka masła,
  • 1/2 łyżki oliwy,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 i 1/2 litra rosołu,
  • 1/2 szklanki drobnego makaronu,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • 100 g śmietany 18%

Przygotowanie:

  1. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Do dużego garnka włożyć masła z oliwą, roztopić, dodać pieczarki oraz cebulę i dusić w dużym garnku przez około 10 minut.
  2. Dodać obraną oraz startą na tarce marchewkę, oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, chwilę smażyć.
  3. Dodać makaron oraz gorący bulion, zagotować. Przykryć i gotować do miękkości warzyw i makaronu przez 15 minut. Pod koniec dodać łyżkę posiekanej natki i łyżkę kopru.

Zobacz także: 4 przepisy na śledzie w śmietanie. Musisz poznać te przepisy!

Zupa pieczarkowa na rosole

Z rosołu najczęściej robimy zupę pomidorową, ale nie ma co się ograniczać, na klasycznym rosole można również przygotować zupę pieczarkową.

Składniki:

na rosół:

  • 1/2 kg kurczaka
  • 1/2 kg wołowiny
  • porcja włoszczyzny
  • 2 listki laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego

na zupę:

  • 30 dag małych pieczarek
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • śmietana

Przygotowanie:

  1. Podstawą zupy pieczarkowej jest rosół. Powinien gotować się kilka godzin. Najlepszy będzie z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim.
  2. Rosół należy przelać przez sitko.
  3. Pieczarki oczyścić, pokroić oraz podsmażyć na oleju z cebulą pokrojoną w kostkę.
  4. Zeszkloną cebulę i podduszone pieczarki, należy dodać do rosołu i gotować przez 10 minut.
  5. Doprawić solą, pieprzem oraz udekorować śmietaną.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Rozwiąż quiz

Boże Narodzenie w różnych regionach Polski. Rozwiąż quiz i sprawdź swoją wiedzę o świątecznych zwyczajach

1. W którym regionie Polski nieznany jest zwyczaj pozostawiania wolnego miejsca przy wigilijnym stole?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów