Zupa miso powinna odzwierciedlać porę roku. Ten azjatycki przysmak przygotujesz w domu

Roksana Orlicka 30.05.2019 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
Zupa miso
Fotografia: Shutterstock

Trudno sobie wyobrazić kuchnię azjatycką bez zupy miso! Jej przygotowanie jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu.

Miso to tradycyjna zupa japońska, którą w tamtej części świata traktuje się jako dodatek do posiłków. Co ciekawe, Japończycy przygotowują miso niemal codziennie i zajadają się tą zupą na śniadanie.

Miso przygotowuje się na bazie japońskiego bulionu, do zupy dodaje się pastę sojową (zwaną właśnie miso). Często w miso ląduje również tofu, ryby i wodorosty wakame.

Zupa miso powinna odzwierciedlać aktualną porę roku i do jej przygotowania powinno się wykorzystywać tylko sezonowe warzywa oraz ryby.

Przepis na zupę miso na bulionie dashi

Tradycyjne miso powinno być przygotowane na bazie dashi, czyli japońskiego rosołu. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie dwóch składników (suszonych ryb i alg kombu).

Jak zrobić aromatyczne miso?

Składniki:

  • 1 litr bulionu dashi
  • 3 łyżki pasty miso
  • 1 opakowanie tofu naturalnego
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 6 grzybów mun
  • 4 grzyby shitake
  • sos sojowy do smaku

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalej wrzątkiem, następnie odstaw na kilka godzin.
  2. Miękkie grzyby pokrój w paski.
  3. Na małym ogniu podgotuj dashi, następnie dodaj grzybki.
  4. Następnie dodaj pastę miso i wymieszaj do połączenia składników. Pastę miso należy podgrzać, a nie zagotować w wywarze.
  5. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją.
  6. Tofu pokrój w kostkę.
  7. W miseczkach ułóż makaron, pokrojone tofu, zalej bulionem.
  8. Następnie dopraw sosem sojowym.

Przepis na wegetariańskie i łatwe miso. Tę zupę przygotujesz w kilkanaście minut!

Wegetariańskie mogą przygotować bezmięsną wersję dashi lub ugotować zupę miso w nieco bardziej europejski sposób i wykorzystać bulion warzywny.

Sprawdź, jak to zrobić!

Składniki:

  • 1 opakowanie naturalnego tofu
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 łyżki pasty miso
  • 2 marchewki
  • 1 kalafior podzielony na różyczki
  • 5 grzybów shitake

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalej wrzątkiem i pozostaw na kilka godzin.
  2. Kalafior podziel na różyczki i dokładnie umyj.
  3. Przygotowane wcześniej grzyby pokrój w paski.
  4. Tofu pokrój w średniej wielkości kostkę.
  5. A marchewkę obierz, umyj i pokrój w niewielkie paski.
  6. Bulion warzywny zagotuj, a następnie dodaj marchewkę i kalafiora.
  7. Gotuj przez 10 minut.
  8. Następnie dodaj pastę miso i wymieszaj dokładnie.
  9. Następnie dodaj pokrojone tofu i ponownie wymieszaj.
  10. Zupę podawaj z makaronem ryżowym, możesz ją doprawić sosem sojowym.

Zobacz także: Sushi przepis - pomysł na smaczne i szybkie danie!

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów