Zupa krem z pora – jak przygotować to przepyszne danie?

Roksana Orlicka 21.05.2019 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
Zupa krem z pora
Fotografia: Shutterstock

Zupy krem są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Warto je gotować szczególnie jesienią i zimą, bo są sycące i rozgrzewające. Jak przygotować krem z pora?

Por jest warzywem, które ma szerokie zastosowanie w kuchni. I warto włączyć go do diety, ponieważ jest lekkostrawny i ma wiele właściwości odżywczych. Mowa między innymi o witaminie C, A i E oraz żelazie.

Por ma niewiele kalorii. W 100 gramach znajdują się jedynie 24 kalorie.

Zupa krem z pora jest niezwykle aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca. Zobacz, jak ją przygotować!

Krem z pora – łatwy przepis

Jeśli nie lubisz gotować lub masz naprawdę mało czasu na przygotowanie posiłku, to ten przepis jest dla ciebie! Sprawdź, jak przygotować krem z pora.

Składniki:

  • 3 sztuki pora
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 nieduży ziemniak
  • 1 garść tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duża szczypta gałki muszkatołowej
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Por wyszoruj i pokrój w plasterki, a cebulę w kostkę.
  2. Następnie ziemniaka pokrój w drobną kostkę.
  3. Rozpuść masło w garnku.
  4. Na maśle obsmaż pora i cebulę – aż się zeszkli.
  5. Wlej bulion warzywny i dodaj pokrojonego ziemniaka.
  6. Gotuj do miękkości warzyw.
  7. Następnie dokładnie zblenduj zupę i przypraw.
  8. Na samym końcu dodaj parmezan.

Taki krem warto podać z czosnkową grzanką.

Zobacz także: Kotlety z ciecierzycy – jak je przygotować?

Krem z porów z grzankami – klasyczny przepis

Zupy kremy są pyszne, ale również bardzo proste. Poniżej przepis na klasyczny krem z porów. Niezwykle kremowy i łatwy w przygotowaniu!

Składniki:

  • 2 duże pory
  • 1 cebula
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pora wyszoruj i obierz z zewnętrznych liści, następnie odetnij korzeń i pokrój w paseczki.
  2. Cebulę umyj, obierz i drobno posiekaj.
  3. Pokrój drobno czosnek.
  4. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć por oraz cebulę i dodaj curry oraz odrobinę soli.
  5. Następnie wlej bulion warzywny i gotuj przez chwilę na małym ogniu.
  6. Zupę zmiksuj na gładki krem, dodaj sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem.
  7. Podawaj z grzankami przygotowanymi z chleba pełnoziarnistego.

Zobacz także: Pulpety w sosie pomidorowym – przepisy na ten przepyszny obiad!

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów