Zupa kimchi - poznaj przepis na ten popularny azjatycki przysmak!

Roksana Orlicka 03.06.2019 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
Zupa kimchi
Fotografia: Shutterstock

Zupa kimchi jest niezwykle pikantna i można ją podać na kilka sposobów! Sprawdź, jak to zrobić.

Zupa kimchi wywodzi się z Korei i jest tam tak popularnym daniem jak w Polsce rosół. Zupę przygotowuje się na bazie kimchi, czyli pikantnej, koreańskiej kapusty. Bez problemu można ją przygotować w domu.

Zupę kimchi można podać na wiele sposobów. Przede wszystkim z odpowiednio przygotowaną wieprzowiną, kremowym tofu i jajkiem z rozpływającym się żółtkiem.

Sprawdź, jak przygotować aromatyczną i pikantną zupę kimchi w domu! Jest to naprawdę łatwe.

Zupa kimchi w wersji mięsnej - szybki przepis na azjatycką zupę

Do zupy kimchi wykorzystuje się tłuste mięso wieprzowe.

Sprawdź, jak je przygotować.

Składniki:

  • 2 szklanki kimchi
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

  1. Makaron ryżowy przełóż do miski i zalej wrzątkiem. Odstaw na kilka minut.
  2. Boczek pokrój w grubszą kostkę.
  3. Czosnek i szalotkę posiekaj.
  4. Na niewielkiej ilości oleju podsmaż w garnku czosnek, boczek oraz szalotkę.
  5. Dodaj kimchi i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj bulion warzywny.
  6. Teraz pora na przyprawy - olej sezamowy, chilli.
  7. Zupę gotuj przez 25 minut.
  8. Zupę podawaj z makaronem ryżowym, posyp ją szczypiorkiem i sezamem.

Zupa kimchi - łatwy przepis wegetariański

Zupę kimchi często podaje się z wieprzowiną lub innym tłustym mięsem.

Sprawdź, jakie to proste!

Składniki:

  • 2 szklanki kimchi
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 1 opakowanie kiełków mung
  • 4 pieczarki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego lub bezrybnego (w wersji wegetariańskiej)
  • 1 pęczek kolendry
  • sezam do posypania

Przygotowanie:

  1. Makaron ryżowy przełóż do miski i zalej wrzątkiem. Odstaw na kilka minut. Dzięki temu makaron zmięknie i będzie odpowiedni do jedzenia.
  2. Cebulę drobno posiekaj i wrzuć ją do garnka. Smaż przez chwilę na rozgrzanym oleju.
  3. Pieczarki pokrój drobno i dodaj do cebuli.
  4. Dodaj kimchi i duś na małym ogniu przez 4 minuty.
  5. Następnie wlej bulion i dokładnie wymieszaj.
  6. Dopraw sosem sojowym i rybnym.
  7. Na samym końcu dodaj do zupy tofu pokrojone w kostkę.
  8. Podawaj z makaronem ryżowym, posypaną kolendrą i sezamem.

Zobacz także: Pak choi - kilka pomysłów na wykorzystanie tej orientalnej kapusty!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów