3 przepisy na zupę grzybową. Poznaj je przed świętami!

Julita Buczek 14.11.2018
zupa grzbowa
Fotografia: Pixabay

Zupa grzybowa bardzo często pojawia się w wielu domach na święta. Smak wigilijnej zupy grzybowej z pewnością sprawdzi się podczas spotkań w rodzinnym gronie. Poznaj prosty przepis na zupę grzybową oraz zupę grzybową z dodatkiem suszonych grzybów.

Zupa grzybowa jest najczęściej przygotowywana na wywarze mięsno-warzywnym z dużą ilością grzybów. Do zupy grzybowej dodaje się takie grzyby jak pieczarki, borowik lub kurki. W kuchni polskiej zupa grzybowa nie obędzie się bez klusek lub makaronu. Bardzo często do zupy dodaje się duże ilości śmietany, która łagodzi jej smak. Zupa grzybowa powinna znaleźć swoje miejsce na świątecznym stole, wśród innych potraw. Zupę można podawać samą lub z drobną kaszką, wtedy będzie, jeszcze bardziej sycą. Grzybową można udekorować po wierzchu koperkiem lub pietruszką. Zupa grzybowa z suszonych grzybów jest w Polsce jedną z typowych potraw wigilijnych, które musisz zrobić na święta.

Zupa grzybowa

Jeśli szukasz smacznego i szybkiego przepisu na zupę grzybową, świetnie trafiłeś. Idealna okaże się taka z dodatkiem ziemniaków. Zupa grzybowa zabielana jest śmietaną oraz po wierzchu okraszona natką pietruszki. Poza sezonem na świeże grzyby z pewnością można użyć grzybów mrożonych.

Składniki:

  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy extra vergine,
  • 1 mała cebula,
  • 5 zimniaków,
  • 300 g grzybów,
  • szczypta suszonego oregano,
  • 1/3 szklanki białego wina wytrawnego,
  • 1 litr bulionu drobiowego,
  • natka pietruszki,
  • 150 g śmietany 18%

Zobacz także:  4 przepisy na piernik. Odkryj świąteczny smak na nowo!

Przygotowanie:

  1. W garnku należy rozgrzać masło i oliwę. Zeszklić w garnku cebulę. Dodać ziemniaki i smażyć co chwilę mieszając przez około 3 minuty.
  2. Dodać opłukane grzyby oraz suszone oregano oraz sól, pieprzem, smażyć przez 3 minuty. Wlać wino i gotować kilka minut.
  3. Wlać bulion oraz gotować 15 minut pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Pod koniec dodać natkę pietruszki.
  4. Śmietanę dodać do zupy, a następnie całość dobrze wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem.

Zupa grzybowa wigilijna

Aromatyczna i smaczna zupa grzybowa z pewnością będzie ozdobą świątecznego stołu.

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów,
  • 130 g obranej marchewki,
  • 65 g obranej pietruszki,
  • 60 g obranego selera,
  • 60 g obranej cebuli,
  • 3 średnie ząbki czosnku,
  • 4 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • sól, pieprz czarny,
  • zielona pietruszka,
  • 2 łyżki masła klarowanego

zaprawka do zupy grzybowej:

  • 2 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na kilka godzin. W tej samej wodzie gotować do miękkości.
  2. Odsuszyć zaraz po zagotowaniu. Odcedzić dokładnie.
  3. Wszystkie warzywa obrać. Jarzyny pokroić w większe słupki. Wrzucić do wywaru z grzybów. Dolać wodę. Wykonać zaprawkę do zupy grzybowej. Wymieszać dokładnie ze śmietaną. Dolać do wywaru i dokładnie wymieszać.
  4. Gotować zupę i dodać przyprawy do smaku.
  5. Wcisnąć czosnek do zupy. Lekko zagotować.
  6. Przed podaniem wsypać posiekaną natkę pietruszki.

Zobacz także: Łatwe przepisy na domowy poncz. Jego smak zachwyci twoich bliskich

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Lane kluski w zupie grzybowej z pewnością sprawdzą się na wigilijnym stole, gdzie zamiast barszczu z uszkami czy zupy rybnej, podacie coś bardziej świątecznego. Grzybowy aromat z pewnością okaże się tym, który powinien zagościć na twoim stole i cieszyć podniebienia zebranych gości.

Składniki:

  • 1/2-1 szklanka suszonych grzybów,
  • włoszczyzna: 2-3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • oliwa do smażenia,
  • śmietana,
  • ziele angielskie,
  • pieprz,
  • liść laurowy,
  • sól

lane kluseczki:

  • jajko,
  • 3 łyżki mąki,
  • trochę mleka

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalej wodą i odstaw na 30 minut. Potem ugotuj w tej samej wodzie do miękkości.
  2. Przecedź przez sito z drobnymi oczkami, ale nie wylewaj wody.
  3. Wszystkie warzywa obierz i pokrój w małe kawałki.
  4. Cebulę przesmaż przez około minutę.
  5. Warzywa gotuj pod przykryciem do miękkości, dodaj ziele angielskie.
  6. Wyciągnij warzywa, można pokroić je w kostkę i dodać do zupy. Gotować przez 10 minut.
  7. Zabielić zupę 2 łyżkami śmietany, dokładnie wymieszać zupę.

Lane kluski:

  1. W kubku wymieszać jajko z łyżką mleka. Z połączenia tych dwóch składników ma powstać gładkie ciasto.
  2. Należy wlewać je cienkim strumieniem do gotującej się zupy. Gotować minutę.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Rozwiąż quiz

Boże Narodzenie w różnych regionach Polski. Rozwiąż quiz i sprawdź swoją wiedzę o świątecznych zwyczajach

1. W którym regionie Polski nieznany jest zwyczaj pozostawiania wolnego miejsca przy wigilijnym stole?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów