Ziemniaki z grilla - poznaj 4 proste przepisy!

Julita Buczek 04.03.2019
ziemniaki z grilla elektrycznego faszerowane
Fotografia: Shutterstock

Ziemniaki z grilla z pewnością są obowiązkowym dodatkiem do mięs lub kiełbasek. To warzywo posiada bardzo dużo wartości mineralnych, które z pewnością pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie naszego organizmu. Włącz ziemniaki z grilla do swojej diety, a szybko zobaczysz ich pozytywny wpływ na twoje ciało.

Ziemniaki z grilla są bardzo dobrym daniem, które z pewnością sprawdzą się podczas zbliżającej się majówki. Jest to roślina należąca do rodziny psiankowatych. Ziemniaki wywodzą się z Ameryki Południowej, gdzie bardzo były uprawiane od tysięcy lat. Już w końcu XVI wieku były jednym z głównych składników jadłospisów na całym świecie. Obecnie są jedną z najczęściej uprawianych roślin na świecie. Ciekawostką może być fakt, że na dietę przeciętnego mieszkańca na Ziemi składa się aż 33 kilogramów zjedzonych ziemniaków rocznie. Największym producentem ziemniaków są Chiny oraz Indie.

Zobacz także: 3 przepisy na roladę z kurczakiem. Odkryj jej smak na nowo!

  • Podstawowym składnikiem ziemniaków jest skrobia, której w ziemniakach znajdziemy aż 21%. Drugą ważną grupą składników są białka oraz aminokwasy. W bulwach znajdziemy również cukry, a także kwasy tłuszczowe czy związki mineralne (wapń, chlor, żelazo, jod, a nawet siarka).

Ziemniaki z grilla

  • Ziemniaki z grilla to jedno z tych dań, które świetnie sprawdzą się, jako szybka przekąska podczas majówki. Tego typu potrawa okaże się przyjemnym dodatkiem do mięs lub sałatek, które również powinny pojawić się na stole w tym czasie.

Składniki:

  • 10 sztuk ziemniaków,
  • oliwa z oliwek,
  • 6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki,
  • rozmaryn roztarty w moździerzu,
  • słodka papryka,
  • sól,
  • pieprz,
  • kminek Mikado

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyć dokładnie, a następnie ponacinać wzdłuż szerokości ziemniaka.
  2. Pociąć czosnek i dokładnie obłożyć nimi ziemniaki. Polać je dokładnie oliwą z oliwek, a następnie posypać przyprawami.
  3. Ziemniaki położyć na tacy aluminiowej. Grillować około 30 minut aż do miękkości ziemniaków.  

Faszerowane ziemniaki z grilla

  • Sezon grillowy właśnie trwa w najlepsze. Co prawda mięso grillowane jest bardzo dobre, jednak czasami nachodzi nas ochota na coś innego. Faszerowane ziemniaki z grilla z pewnością będą świetnym uzupełnieniem każdego dania. Ziemniaki z grilla są bardzo smaczne, a z dodatkiem czosnku, pomidorów, cebuli czy bakłażanów są jeszcze lepsze.

Składniki:

  • 12 ziemniaków,
  • 8 plastrów wędzonego boczku,
  • 2 średnie cebule,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Surowe ziemniaki należy pokroić w plastry, to samo zrobić z boczkiem oraz cebulą.
  2. Wszystkie składniki wymieszać w misce i dokładnie przyprawić, całość odstawić na kilka godzin. Następnie nałożyć na folię aluminiową porcje według uznania.
  3. Zawinąć i rozpocząć grillowanie. Grillować około 30 minut.

Zobacz także: Dieta Kwaśniewskiego - zdrowe tłuszcze, dzięki którym schudniesz

Ziemniaki z grilla elektrycznego

  • Grill elektryczny to idealne zastępstwo dla tradycyjnego grillowania. Tego typu urządzenie możesz postawić na balkonie i grillować bez obaw o bezpieczeństwo swoje oraz bliskich.

Składniki:

  • 10 ziemniaków,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać i włożyć do wrzątku na ok 5-7 min. Wyjąć i pokroić w plastry.
  2. Wrzucić pokrojone plasterki ziemniaków do dużej miski i wymieszać z przyprawami.
  3. Przygotować aluminiową tackę i rozłożyć na niej obtoczone w przyprawach ziemniaki.
  4. Całość grillować przez 30 minut, pamiętać o przewróceniu ziemniaków na drugą stronę po 15 minutach.

Przepis na ziemniaki z grilla w folii aluminiowej

  • Ziemniaki grillowane w folii aluminiowej z pewnością sprawdzą się jako dopełnienie majówkowego obiadu.

Składniki:

  • 0,5 kg młodych ziemniaków,
  • szczypiorek,
  • czosnek,
  • masło,
  • sól,
  • pieprz,
  • folia aluminiowa

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyć pod bieżącą wodą.
  2. Przygotować papiloty z folii aluminiowej.
  3. Zapakować do nich po 4 ziemniaki, czosnek, masło oraz szczypiorek.
  4. Całość posypać solą oraz pieprzem.
  5. Zawinąć papiloty i grillować przez 30 minut.

Zobacz także: Przepis na szynkę gotowaną. Poznaj przepis na wielkanocne danie!

Sprawdź, gdzie powinieneś spędzić majówkę? 

Młodzi ludzie siedzą w namiocie.
Rozwiąż quiz

Odpowiedz na kilka pytań i dowiedz się, jak powinieneś spędzić majówkę

Młodzi ludzie siedzą w namiocie.

1. Gdzie chciałbyś się teraz znaleźć?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów