Poznaj prosty przepis na zapiekankę z ryżem. Jest szybki i bardzo tani

Julita Buczek 29.04.2020 AKTUALIZACJA: 29.04.2020
zapiekanka z ryżem
Fotografia: Shutterstock

Ryż może być spożywany sam lub jako składnik wielu dań. Sprawdźcie, jak zrobić zapiekankę z ryżem. Okazuje się, że jest to bardzo taki i szybki przepis!

Zapiekanka z ryżem to bardzo popularne danie, które można wykonać bardzo szybko. Dodatkowo ryż to jeden z tańszych składników, które można użyć podczas przygotowywania posiłku. Ten drogocenny składnik ma również wiele innych właściwości. Sprawdźcie jakich!

Ryż ma bardzo wiele drogocennych właściwości, które pozytywnie wpływają na pracę naszego organizmu. Jest bogaty w węglowodany, które są głównym źródłem energii człowieka. Zawiera bardzo dużo białka oraz prawie wcale nie zawiera tłuszczu, co świetnie sprawdza się podczas stosowania diet odchudzających. Ryż to również naturalne źródło błonnika pokarmowego. Ryż jest produktem bezglutenowym, dlatego może być spożywany przez osoby z nietolerancją glutenu.

Regularne spożycie ryżu może również zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2, a także może być wykorzystywany w diecie osób chorych na cukrzycę. Obniża poziom cholesteroli we krwi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Ryż biały polecany jest również osobom cierpiącym na biegunki. Ryż to także źródło witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na proces metaboliczny i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. To również źródło witaminy E, która ma duże właściwości antyoksydacyjne.

Zapiekanka z ryżem - proste przepisy

Zapiekanka ryżowa z rybą

Składniki:

  • 200 g ryżu,
  • 500 g filetów z morszczuka,
  • 3 jajka,
  • 1 słoik krojonych pomidorów,
  • 150 g sera żółtego,
  • przyprawa do ryb,
  • pieprz cytrynowy,
  • sól ziołowa,
  • słodka papryka

Przygotowanie:

  1. Rybę posypać przyprawami i odstawić na 10 minut do lodówki.
  2. Ryż ugotować.
  3. Naczynie do zapiekania porządnie natłuścić. Wsypać ugotowany ryż. Rybę ułożyć na ryżu.
  4. Jajka dokładnie roztrzepać z pomidorami i wylać na rybę, posypać żółtym serem oraz słodką papryką.
  5. Zapiekać około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Zapiekanka z ryżem i kurczakiem

Składniki:

  • ¾ szklanki ryżu jaśminowego,
  • pierś z kurczaka,
  • sól, pieprz, słodka papryka,
  • parmezan lub mozzarella,
  • 20 g mąki,
  • 12,5 g masła,
  • 250 g mleka,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotować.
  2. Pierś kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Doprawić przyprawami.
  3. Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić, dodać mąkę. Mieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać przyprawy i jeszcze chwilę gotować.
  4. Przygotować foremkę do zapiekanki. Włożyć do niej najpierw ryż, następnie kurczaka, polać beszamelem i na koniec posypać serem.
  5. Piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Meksykańska zapiekanka z ryżem

Składniki:

  • 150g piersi z kurczaka,
  • 100g brązowego ryżu,
  • 80g czerwonej fasoli, 
  • 50g kukurydzy,
  • 50g chorizo,
  • 80g papryki czerwonej i zielonej,
  • 80g mozzarelli,
  • oliwa z oliwek,
  • sól oraz pieprz,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • 50g cebuli,
  • 2 sztuka papryczki ostrej,
  • cytryna,
  • oregano oraz bazylia,
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaną należy podsmażyć w garnku na oliwie z oliwek, dodać czosnek, papryczkę chilli, pomidory z puszki. Całość dusić na średnim ogniu przez około 10 minut. Dodać sok z połowy cytryny.
  2. Doprawić bazylią, solą, pieprzem i gotować przez około 10 minut.
  3. Pokroić pierś z kurczaka, doprawić przyprawami.
  4. Ryż ugotować, wymieszać z kurczakiem, kukurydzą, fasolą oraz sosem pomidorowym.
  5. Przenieść całość do naczynia żaroodpornego. Na górze położyć paprykę, chorizo oraz posypać startym serem.
  6. Piec przez 20 minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza.

Zobacz także: Ryż na mleku z jabłkami. Poznaj przepis na pyszne i lekkostrawne śniadanie!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów