Wonton to chińskie pierożki, które bez problemu przygotujesz w domu!

Roksana Orlicka 10.06.2019 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
Wonton
Fotografia: Shutterstock

Moda na azjatyckie jedzenie trwa. Wonton wywodzi się z kuchni chińskiej i to potrawa, którą koniecznie trzeba wypróbować!

Wonton to rodzaj chińskich pierożków. Najczęściej podaje się je w towarzystwie aromatycznego bulionu. Pierożki wonton faszeruje się mieloną wieprzowiną, ostrygami, krewetkami oraz dodaje olej sezamowy i sos sojowy.

Wonton, obok ramenu i pho, to jedna z najpopularniejszych zup orientalnych. Te pierożki w aromatycznej zupie bez problemu przygotujecie w domu.

Kluczem do sukcesu jest aromatyczny rosół - gotujemy go wcześniej, następnie dodajemy przyprawy, dzięki którym nabierze bardziej orientalnego smaku.

Jak zrobić zupę wonton w domu?

Łatwy przepis na wonton, który przygotujesz w domu!

Masz gotowy rosół? Teraz wystarczy go odpowiednio przyprawić, a następnie ulepić pierożki. Sprawdź, jak przygotować domowy wonton!

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 250 gramów ugotowanej zmielonej wieprzowiny
  • 2 dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść kolendry
  • imbir wielkości kciuka
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu sojowego

Przyprawy, które nadadzą aromatu zupie:

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść świeżej kolendry

Przygotowanie zupy wonton:

  1. Do podgrzanego rosołu dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  2. W misce wymieszaj mąkę, jajko, szczyptę soli oraz ciepłą wodę.
  3. Zagnieć te wszystkie składniki na elastyczne ciasto. W przypadku gdy wyjdzie zbyt gęste, można dodać odrobinę mąki.
  4. Ciasto odłóż na 10-15 minut i w tym czasie przygotuj farsz.
  5. Ugotowane wcześniej mięso wymieszaj z imbirem, czosnkiem, cebulką, sosem sojowym, olejem sezamowym i posiekaną kolendrą.
  6. Ciasto rozwałkuj i pokrój na małe kwadraty (4 cm w boku). Na każdy kwadrat nałóż solidną łyżkę farszu i sklej rogi. Nie rób tego, jak polskie pierogi, tylko zwijaj w sakiewkę.
  7. Gotowe pierożki ułóż na desce (możesz ją wcześniej delikatnie posypać mąką, dzięki temu pierożki nie przykleją się do deski).
  8. Pierożki należy ugotować na parze. Dlatego przygotuj odpowiedni garnek i rozgrzej w nim wodę.
  9. Żeby pierożki nie przykleiły się, warto położyć papier do pieczenia.
  10. Pierożki gotuj na parze przez 12 minut.
  11. Do głębokiego talerza wlej orientalną zupę, dodaj ugotowane pierożki i posyp szczypiorkiem.

Zobacz także: Makaron po tajsku. Poznaj przepis na pyszny i prosty lunch!

Przepis na pierożki wonton z krewetkami

Do przygotowania farszu na pierożki wonton często używa się krewetek. Jak przygotować takie nadzienie?

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 180 gramów oczyszczonych krewetek
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 dymki
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie pierożków wonton:

  1. Seler naciowy drobno posiekaj i przełóż do miski.
  2. Krewetki również posiekaj - możesz je zblendować.
  3. Dodaj posiekaną dymkę i czosnek.
  4. Następnie dopraw sosem rybnym.
  5. Farsz wymieszaj dokładnie i odstaw.
  6. Mąkę wymieszaj z ciepłą wodą i solą.
  7. Następnie zgnieć w elastyczne ciasto.
  8. Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto - musi być cienkie!
  9. Pokrój ciasto na kwadraty o boku 5 cm.
  10. Na każdym kwadracie ułóż łyżkę farszu.
  11. Pierożki zwiń w sakiewkę.
  12. Przygotuj garnek do gotowania na parze i wlej wodę.
  13. Naczynie, w którym będziesz układać pierożki, wyłóż papierem do pieczenia.
  14. Pierożki gotuj na parze przez 12 minut.

Zobacz także: Zupa kimchi - poznaj przepis na ten popularny azjatycki przysmak!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów