Poznaj 2 smaczne przepisy na wieniec drożdżowy. To idealny deser na Wielkanoc!

Julita Buczek 14.02.2019
wieniec drożdżowy
Fotografia: Shutterstock

Wieniec drożdżowy to bardzo klasyczny deser, który powinien znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Wypróbuj nasze proste przepisy i ciesz się smakiem oraz aromatem tej potrawy.

Ciasto drożdżowe to bardzo klasyczny przepis, podczas którego wykorzystuje się naturalne metody spulchniania. To właśnie tam wykorzystuje się właściwości drożdży piekarniczych. Inne ciasta zawierają bardzo dużo cukru, a to jedno nie zawiera dużo cukru, a poza tym tłuszczu. Ciasto drożdżowe to jeden z najsmaczniejszych wypieków, które przygotujemy bardzo szybko. Tego typu ciasto smakuje bardzo dobrze, jest miękkie oraz pachnące. Wieniec drożdżowy, który można przygotować, na bazie tego typu ciasta z pewnością sprawdzi się, jako świąteczny deser, który będzie smakować gościom podczas świąt wielkanocnych.

Zobacz także: Stół wielkanocny - jak powinien wyglądać? Nasze pomysły cię zainspirują!

  • Podczas przygotowywania wielkanocnych słodkości warto pochylić się nad przepisem na wieniec drożdżowy. Można wykonać go jako strucle czy słodkie bułeczki. Miękkie ciasto, które wyrabia się szybko, z pewnością sprawdzi się, jako smaczny dodatek po wielkanocnym obiedzie. Sprawdź, jak wykonać smaczny wieniec drożdżowy i ciesz się jego smakiem.

Wieniec drożdżowy

Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej chlebowej,
  • 1,5 szklanki letniego mleka,
  • 120 g masła,
  • 1/3 szklanki cukru z wanilią,
  • 8 g cukru wanilinowego,
  • 2 duże jajka,
  • 1 żółtko,
  • pół łyżeczki soli,
  • 25 g drożdży świeżych lub 12 g drożdży suchych

Przygotowanie:

  1. Suche drożdże należy wymieszać z mąką, ze świeżymi przygotować rozczyn. Jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem oraz cukrem waniliowym.
  2. Do miski wsypać mąkę, wlać mleko z jajkami, dodać masło, sól, wyrobić ciasto. Odstawić, aby nabrało objętości. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić i rozwałkować na duży placek. Posmarować syropem klonowym, posypać cukrem i orzechami.
  3. Zwinąć na kształt rolady. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż. Ciasto spleść ze sobą, końcówki zlepić razem na kształt wieńca. Wysmarować blachę masłem i oprószyć je mąką pszenną. Włożyć ciasto do formy i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość, na około 40 minut.
  4. Piec w temperaturze 190C przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę później można polać lukrem.

Wieniec drożdżowy z bakaliami

  • Twój świąteczny wieniec może być jeszcze lepszy po dodaniu odpowiedniej ilości bakalii. To właśnie one sprawią, że ciasto nabierze jeszcze lepszego smaku oraz aromatu. Ciasto drożdżowe to bardzo smaczny i szybki wypiek, to właśnie dzięki niemu w twoim domu zapanuje świąteczna atmosfera. Tego typu ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub czarnej herbaty.

Zobacz także: Poznaj polskie zwyczaje wielkanocne. Dzięki nim twoje święta będą jeszcze bardziej tradycyjne!

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 szklanka mleka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 70 g masła

Nadzienie:

  • 100 g żurawiny,
  • 100 g rodzynek,
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 3 łyżki soku jabłkowego lub pomarańczowego,
  • 100 g orzechów, np. orzechów włoskich,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 2 łyżki cukru brązowego

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane

Przygotowanie:

Ciasto:

  • W misce rozpuścić pokruszone drożdże oraz mleko i cukier. Mieszać dokładnie i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę oraz cukier, sól i rozczyn. Wyrabiać 15 minut na elastyczne ciasto. Uformować kulę i przełożyć do miski na półtorej godziny.

Nadzienie:

  • Do małego rondelka należy włożyć żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową, cynamon oraz przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez chwilę do momentu aż owoce zmiękną i wchłoną cały płyn. Po ostudzeniu pomieszkać z posiekanymi orzechami, masłem oraz cukrem.

Wykonanie:

  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i chwilę wyrabiać. Rozwałkować je na prostokąt, nadzienie rozsmarować na cieście. Wzdłuż dłuższego boku należy ściśle zawinąć ciasto w roladę. Zawiniętą roladę przenieść na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Dwa końce rolady połączyć ze sobą, tworząc okrąg. Ostrym nożem należy wykonać nacięcia co 3 cm. Wieniec odłożyć na bok na około 30 minut, aby jeszcze wyrósł. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.

Zobacz także: 4 proste przepisy na babkę wielkanocną. Wybierz swój ulubiony!

Jeśli myślisz, że wiesz dużo o Wielkanocy? Rozwiąż nasz quiz, wcale nie jest taki prosty!  

Rozwiąż quiz

Co wiesz o Wielkanocy? Pytania mogą cię zaskoczyć

Palma Wielkanocna
Fotografia: shutterstock

1. Kiedy święcone są palmy?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów