Udon - jak go wykorzystać w kuchni? Kilka sprawdzonych przepisów!

Roksana Orlicka 11.06.2019 AKTUALIZACJA: 11.06.2019
Smażony udon
Fotografia: Shutterstock

Udon można przygotować na wiele sposobów. Usmażyć lub podać w aromatycznym bulionie z pysznymi dodatkami. Sprawdź, jak poradzić sobie z tym makaronem!

Udon to pszenne kluseczki, które wywodzą się z Japonii. Rozpoznacie je od razu, ponieważ wyróżniają się grubością.

W Japonii udon często podaje się w gorącym bulionie, w zupie lądują również owoce morza, ryby, smażone na głębokim oleju tofu i warzywa.

Warto wiedzieć, że sposób przygotowywania samego bulionu różni się w zależności od regionu Japonii.

Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na wykorzystanie makaronu udon, dzięki czemu stworzysz szybkie i sycące dania. Udon niekoniecznie musi wylądować w zupie!

Łatwy przepis na smażony udon z warzywami

Udon przygotowany z chrupiącymi warzywami jest idealnym pomysłem na szybki lunch. Można go podawać z różnego rodzaju sosami, sezonowymi warzywami i obficie posypać sezamem.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu udon
  • 2 nieduże marchewki
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 1 nieduży brokuł podzielony na różyczki
  • 1 duża garść szpinaku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 garść orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka sezamu

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Smaż do momentu aż warzywa się zarumienią.
  4. Dodaj pokrojoną marchewkę (najlepiej w zgrabne paski)  i różyczki brokułu.
  5. Dodaj szpinak, przyprawy i całość zalej sosem sojowym.
  6. Smaż przez kolejne 15 minut, w tym czasie przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Dodaj makaron, sezam i orzeszki.
  8. Wymieszaj dokładnie i od razu przełóż na talerz.

Zobacz także: Wonton to chińskie pierożki, które bez problemu przygotujesz w domu!

Smażony makaron udon z aromatycznym kurczakiem

Udon można podawać nie tylko z warzywami! W tym daniu idealnie sprawdzi się kurczak, kaczka i krewetki. Sprawdźcie, jak wykonać najprostszą wersję tej potrawy.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu udon
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 małe marchewki
  • 2 duże garście fasolki szparagowej
  • 1 cukinia
  • 2 cm imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Pierś z kurczaka umyj, osusz i oczyść z błonek, następnie pokrój w kostkę.
  3. Rozgrzej olej na patelni i usmaż mięso na złoty kolor.
  4. Dodaj do mięsa sos rybny, sos sojowy, czosnek i imbir.
  5. Marchewkę i cukinię pokrój w drobne paski i dodaj na patelnię.
  6. Smaż przez 20 minut.
  7. Następnie dodaj makaron i podgrzewaj przez kolejne 5 minut.

Przepis na smażony udon w aromatycznym sosie

Jeśli nie chcesz, żeby udon był suchy, to wykorzystaj azjatyckie sosy i stwórz oryginalny smak! Sprawdź, jak to zrobić.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu udon
  • 1 opakowanie tofu
  • 2 niewielkie marchewki
  • 2 szalotki
  • 3 pieczarki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu chilli
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Szalotkę i czosnek drobno posiekaj.
  3. Zrób sos - połącz w misce sos sojowy, sos chilli i olej sezamowy. Dodaj do niego pokrojone w kostkę tofu.
  4. Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż cebulę z czosnku.
  5. Pieczarki pokrój drobno i dodaj na patelnię.
  6. Następnie dodaj marchewki pokrojone w paski.
  7. Dodaj na patelnię tofu i smaż przez 10 minut.
  8. Następnie dodaj makaron i smaż jeszcze przez 15 minut.

Zobacz także: Aromatyczne curry to pyszny obiad. Sprawdź, jak przygotować to danie!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów