O tym nie mieliście pojęcia! Pozytywne właściwości truskawek

Julita Buczek 03.06.2020
czerwone truskawki
Fotografia: Fotografia Shutterstock

Sezon na truskawki w pełni, dlatego czas wykorzystać ich wszystkie właściwości. Uprawa truskawek jest niezwykle popularna, a poszczególne odmiany truskawek znajdują zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i kosmetyce. Sprawdź, jak zrobić pyszne truskawki w czekoladzie!

Latem możemy korzystać z licznych dobrodziejstw, jakie ofiarowała nam natura, a sezon truskawkowy niewątpliwie do takich należy. Przekonaj się, dlaczego warto sięgać po truskawki.

Truskawki, a odchudzanie

Sezon letni to prawdziwa uczta dla miłośników tych owoców. Okazuje się, że truskawki mogą być sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Regularnie spożywane znakomicie odtruwają i oczyszczają organizm, wpływają pozytywnie na florę bakteryjną i pracę układu pokarmowego, przyspieszając trawienie pokarmów. Doskonale pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami.

Zobacz też: 5 prostych przepisów - na ciasto  truskawkami

Dlaczego uprawa truskawek jest tak popularna?

Uprawa truskawek jest bardzo popularna w wielu krajach. Już w starożytności wierzono, że truskawki to owoce o niezwykle cennych właściwościach i mogą pomóc w walce z licznymi chorobami. Lista ich  prozdrowotnych właściwości jest bardzo długa. Zwalczają wolne rodniki, chronią organizm przed nowotworami, zapobiegają anemii, obniżają cholesterol i ciśnienie krwi. Są cennym źródłem witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co ciekawe, wbrew powszechnej opinii, w owocach tych znajdziemy znacznie więcej witaminy C niż w równie popularnych cytrusach.

Odmiany truskawek i ich zastosowanie w kuchni

Mając do wyboru liczne odmiany truskawek, warto się zastanowić, które z nich bardziej będą nadawały się do spożycia na surowo, a które przykładowo do przetworów. Owoce te są niezastąpione w kuchni. Przykładowo uniwersalna odmiana Dukat doskonale nadaje się do przyrządzania różnych przetworów. Z kolei holenderska odmiana Elsanta jest idealna do ciast i deserów deserów. Pierogi z truskawkami i śmietaną, pyszne naleśniki, makarony – pomysłów na wykorzystanie truskawek jest naprawdę bardzo wiele. Z kolei w ciepłe letnie dni chętnie sięgamy po kompot ze świeżych truskawek. Ten łatwy w przyrządzeniu napój z dodatkiem lodu znakomicie sprawdza się szczególnie w upalne dni, kiedy potrzebujemy prawdziwego, mocnego orzeźwienia. 

Truskawki w czekoladzie – klasyczny deser truskawkowy

Do przyrządzenia tego deseru chyba nikogo specjalnie nie trzeba namawiać. Bo czy może być coś lepszego niż połączenie czerwonych, pachnących, soczystych truskawek z delikatną, rozpływającą się czekoladą?  Truskawki w czekoladzie to znakomity i szybki deser, który doskonale sprawdzi się gdy ktoś znajomy wpadnie
z niezapowiedzianą wizytą lub jako pyszna, romantyczna przekąska w sam raz na kolację z ukochaną osobą. To niezwykłe połączenie smakowe z pewnością zachwyci wszystkich gości. Poza tym niewielka cena truskawek i czekolady sprawia, że jest to stosunkowo tani i łatwy przepis, a jakże wykwintny deser!

Zobacz także: Polskie truskawki - jak odróżnić je od zagranicznych?

Składniki:

  • pół kilograma świeżych, dojrzałych truskawek
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 łyżki kremowej śmietany

Sposób wykonania:

  1. Przygotowując deser w pierwszej kolejności powinniśmy zadbać o odpowiednio ładne, dorodne truskawki – im większe, tym lepiej.
  2. Owoce należy dokładnie umyć, osuszyć i następnie włożyć na ok. pół godziny do lodówki.
  3. Trzeba pamiętać również o tym, aby pod żadnym pozorem nie odrywać szypułek, aby można było później łatwo po nie sięgać.
  4. Czekoladę należy połamać na drobniejsze kawałki i następnie wsypać do rondelka.
  5. Garnek z czekoladą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą, tak aby stopniowo się rozpuszczała. Jeżeli zależy nam na tym, aby czekolada dodatkowo ładnie lśniła to trzeba poddać ją wcześniej utemperowaniu.
  6. Temperowanie to nic innego, jak podgrzanie oraz schłodzenie czekolady, aby uzyskała ściśle określoną temperaturę.
  7. Na koniec truskawki moczymy w płynnej czekoladzie, trzymając je za szypułki, ostrożnie układamy na tacy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Zobacz też: Tarta z truskawkami - szybki przepis na najsmaczniejsze ciasto sezonu

Truskawki honeoye idealne na odżywcze koktajle truskawkowe

W ostatnich latach niewątpliwym hitem stały się różnego rodzaju koktajle truskawkowe przygotowane na bazie jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki. Nic, dziwnego, to prawdziwa bomba witaminowa, która zapewnia doskonałe samopoczucie. Do ich przyrządzenia idealnie nadają się truskawki honeoye, czyli ich wczesna odmiana o dużych, słodkich, dorodnych owocach. Wiele osób sięga po nie jako szybki posiłek w pracy, szkole, w czasie podróży itp. Koktajle posiadają liczne właściwości odżywcze i zdrowotne, które wpływają na zachowanie dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Miłośnicy warzyw mogą wzbogacić je również o inne dodatki, jak np. jarmuż, czy bogaty w żelazo szpinak. Doskonale sprawdzają się także w połączeniu z ziarnami zbóż albo pestkami z dyni lub słonecznika.

Zobacz też: Biszkopt z truskawkami - mamy kilka przepisów do wypróbowania!

Upiększające właściwości truskawek                                              

W drodze do drogerii po kolejny niezwykły krem często nie zdajemy sobie sprawy, że wiele znakomitych naturalnych kosmetyków posiadamy w domu. Truskawki mają zbawienny wpływ na skórę. Dzięki swoim silnym właściwościom odżywczym i bakteriobójczym skutecznie chronią skórę, a zawarte w nich przeciwutleniacze zapobiegają starzeniu się jej. Dużą popularnością wśród kobiet cieszą się przede wszystkim maseczki upiększające przygotowane na bazie tych owoców. Regularne stosowanie tego typu maseczek pomaga zniwelować zmarszczki i przywrócić skórze promienny wygląd.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Weronika Misiuk

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów