Tort komunijny – kilka pomysłów na przepyszne ciasto!

Roksana Orlicka 25.02.2019 AKTUALIZACJA: 26.02.2019
Tort komunijny
Fotografia: Shutterstock

Tort komunijny jest wizytówką komunijnej uroczystości. Najczęściej wykonuje się go na biszkopcie, który łączy się z ciężkim kremem lub bitą śmietaną. Można też zrobić wersję owocową, czekoladową a nawet tort bezowy! Sprawdź, jak wykonać to komunijne ciasto!

Tort komunijny od kilku lat przybiera coraz to bardziej fantazyjne kształty. Na komunijnych stołach można znaleźć ciasta w kształcie krzyża, hostii oraz piętrowe torty, które prezentują się bardzo dostojnie na komunijnym stole. Przyjęło się, że torty komunijne otula się grubą wartą kremu lub bitej śmietany. Przeważnie na stołach królują torty w kolorystyce białej lub niebieskiej. Wszystko zależy od upodobań osób, które wyprawiają przyjęcie. Warto pomyśleć o tym, jaki tort najbardziej spodobałby się twojemu dziecku – w końcu to jego święto. Zawsze możesz postawić na klasykę, która na pewno zasmakuje wszystkim gościom.

Rodzice dziecka komunijnego często decydują się na to, by zamówić tort. Wynika to z tego, że wykonanie tortu jest uważane za trudne. Nic bardziej trudnego, można go stworzyć w zaciszu własnej kuchni. Podpowiadamy, jak!

Tort komunijny czekoladowy

Przygotuj:

  • tortownicę o wymiarze 22 centymetrów,
  • mikser,
  • papier do pieczenia,
  • wyciągnij wcześniej jajka z lodówki,
  • wyciągnij wcześniej masło z lodówki.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • szklanka cukru,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • 6 łyżek gorzkiego kakao,
  • Budyń waniliowy,
  • Dwie kostki masła,
  • Szklanka mleka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • Dżem do przełożenia tortu,
  • Słodycze do dekoracji – wedle uznania

Przygotowanie biszkoptu:

  1. Zacznij od przygotowania biszkoptu – to właściwie najtrudniejsze zadanie.
  2. Na początku wyciągnij jajka! Ważne, żeby były one w temperaturze pokojowej.
  3. Następnie ¾ szklanki mąki przesiej razem z kakao do dużej miski.
  4. Nastaw piekarnik na 160 stopni bez termoobiegu.
  5. Przygotuj tortownicę – nasmarują ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Weź 6 jajek, oddziel żółtka od białek i umieść je w osobnych miseczkach.
  7. Białka ubij ze szklanką cukru do momentu aż masa będzie sztywna i błyszcząca.
  8. Następnie dodawać stopniowo po jednym żółtku i miksuj dalej.
  9. Do otrzymanej masy dodaj przesianą wcześniej mąkę z kakao i delikatnie wymieszaj.
  10. Włóż biszkopt do piekarnika na 45 minut –czas pieczenia zależy od wielkości tortownicy. To, czy biszkopt jest gotowy, możesz sprawdzić za pomocą patyczka. Wystarczy go wbić w ciasto – jeśli będzie mokry, tort musi pozostać w piekarniku trochę dłużej.

Gdy biszkopt ostygnie, przekrój go na dwa, równe blaty.

Przygotowanie masy czekoladowej:

  1. Ugotuj budyń śmietankowy według instrukcji na opakowaniu i pozostaw go do ostygnięcia.
  2. Masło ubij na miękką masę razem z cukrem pudrem.
  3. Uzyskaną masę połącz z ostudzonym budyniem.
  4. Dodaj 4 łyżki kakao.

Jak złożyć tort?

Ułóż pierwszy blat biszkoptu na paterze, następnie wyłóż warstwę dżemu, rozsmaruj krem i nałóż kolejny blat. Powtórz czynność. Na górę tortu możesz ułożyć słodycze lub stworzyć dekoracje – ponieś się fantazji! A może udekorujesz go wspólnie z dzieckiem?

tort czekoladowy

Tort komunijny owocowy

Przygotuj:

  • tortownicę o wymiarze 24 centymetrów,
  • mikser,
  • papier do pieczenia,
  • dwie duże miski, 
  • wyciągnij wcześniej jajka z lodówki!

Składniki:

  • 6 jajek,
  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół szklanki cukru,
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%,
  • opakowanie serka mascaropne,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • dżem,
  • kiwi,
  • pomarańcza,
  • winogrono,
  • cytryna,
  • tabliczka gorzkiej czekolady.

Przygotowanie biszkoptu:

  1. Na początek wyciągnij jajka z lodówki – ważne, żeby były w temperaturze pokojowej.
  2. Nastaw piekarnik na 170 stopni, bez termoobiegu.
  3. Oddziel białka od żółtek, białka przełóż do większej miski.
  4. W drugiej misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia.
  5. Dodaj do białek szczyptę soli i zmiksuj do uzyskania sztywnej piany.
  6. Następnie dodaj do ubitych białek cukier i stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
  7. Następnie dodaj do masy suche składniki, czyli wymieszane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia.
  8. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Piecz ciasto przez 40-45 minut – sprawdź, czy jest gotowe za pomocą drewnianego patyczka.

Przygotowanie kremu:

  1. Ubij śmietankę na błyszczącą pianę.
  2. Gdy piana będzie sztywna, dodaj cukier puder, ale pamiętaj żeby robić to stopniowo i cały czas miksować na wolnych obrotach.
  3. Na sam koniec dodaj serek mascarpone, miksuj do połączenia składników.

Jak złożyć tort?

Wystudzony biszkopt przekrój na dwa równe blaty. Pierwszy blat skrop dokładnie sokiem z cytryny, następnie ułóż na nim warstwę dżemu i rozsmaruj przygotowany wcześniej krem. Przykryj kolejnym blatem i powtórz czynność. Nie zapomnij o bokach tortu – je również smarujesz uzyskanym kremem. Na samej górze ułóż owoce i posyp tort startą czekoladą. Ze względu na krem, tort lepiej przetrzymywać w lodówce.

tort owocowy

Tort komunijny beza

Przygotuj:

  • mikser,
  • dwie duże blachy,
  • papier do pieczenia,
  • wyciągnij wcześniej jajka z lodówki,
  • schowaj śmietankę do lodówki – musi być chłodna!

Składniki:

  • 6 jajek,
  • szklanka cukru pudru,
  • 350 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 150 gramów serka mascarpone,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie bezy:

  • Oddziel białka od żółtek do dwóch różnych misek.
  • Dwie duże blachy wyłóż papierem do pieczenia.
  • Dodaj do białek szczyptę soli i ubij je na sztywną, błyszcząca pianę.
  • Miksując dodawaj stopniowo cukier puder i następnie łyżkę mąki ziemniaczanej.
  • Ubitą pianę podziel na dwie równe części, następnie każdą z nich przełóż na blachę.
  • Postaraj się uformować z ubitej piany dwa równej wielkości koła (możesz wcześniej odrysować ołówkiem kształt talerza na papierze do pieczenia)
  • Piekarnik nagrzej do 150 stopni  i susz w nim bezy przez 90 minut.

Przygotowanie kremu:

  1. Śmietankę ubij na sztywną pianę, stopniowo dodaj do niej cukier waniliowy, serek mascarpone oraz łyżkę cukru pudru.

Jak ułożyć tort?

Blaty bezowe muszą być ostudzone. Następnie na jeden z blatów wyłóż krem, przykryj drugim blatem i powtórz czynność. Tort możesz ozdobić truskawkami, wiśniami, malinami, borówkami, jagodami i orzechami oraz listkami świeżej mięty – wszystko zależy od twoich upodobań.  Pamiętaj, że tort powinien być przechowywany w chłodnym miejscu.

Możesz przygotować również wegańską wersję tego deseru. Jajka zastąpi aquafaba (jest to woda z puszki ciecierzycy), zamiast serka i śmietanki do kremu możesz wykorzystać mleczko kokosowe.

tort bezowy

Zobacz także: Ciasta na komunię - poznaj najlepsze przepisy na tę okoliczność!

To najpiękniejsze torty komunijne, jakie kiedykolwiek widziałeś!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów