Terrina wielkanocna jest niesamowita w smaku. Poznaj na nią łatwy przepis!

Julita Buczek 25.01.2019
terrina wielkanocna z łososiem
Fotografia: Shutterstock

Poznaj łatwe przepisy na terrinę wielkanocną i poznaj jej niesamowity smak na Wielkanoc.

Terrina wielkanocna to idealne danie, które może być serwowane jako przystawka lub danie główne. Terrina jest bardzo efektowna, a jej przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu. Terrina to klasyczna galaretka wielkanocna, która stanie się ozdobą każdego stołu wielkanocnego. Wykonasz ją przy użyciu kilku składników, które z pewnością znajdują się w twojej kuchni. Jajka, warzywa, gotowana szynka oraz masa śmietanowa stworzą niezapomniany smak terriny wielkanocnej.

Zobacz także: Pasta jajeczna na różne sposoby. Poznaj klasyczną pastę na Wielkanoc!

Terrina wielkanocna

Składniki:

  • 250 g mieszanki mrożonej marchwi i zielonego groszku,
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki,
  • 4 grube plastry gotowanej szynki,
  • 4 Jaja
  • 6 łyżek sosu ziołowego z nutą czosnku,
  • 10 łyżek śmietanki 30%,
  • 150 ml rosołu,
  • 6 łyżeczek żelatyny,
  • sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Groszek z marchewką gotować około 5 minut, przelać zimną wodą i odstawić do ostudzenia. Wymieszać warzywa, pokroić szynkę w kostkę.
  2. W rosole rozpuścić żelatynę, zostawić do ostygnięcia.
  3. Śmietanę dokładnie ubić na sztywno, dodać sos majonezowy, dalej ubijać, doprawić solą oraz pieprzem. Dodać rosół z żelatyną, chwilę ubijać aż do uzyskania jednolitej masy.
  4. Formę wyścielić folią spożywczą, na samym dnie ułożyć ugotowane jajka oraz warzywa i szynkę. Zalać białą masą, wstawić do lodówki, aby całość stężała.

Zobacz także: 2 przepisy na schab. Poznaj zdrowe przepisy na schab pieczony oraz schab ze śliwką

Terrina z łososia

  • Terrina z łososia to nic innego jak roladka z dodatkiem ryby oraz przypraw. Dodatek cytryny oraz ziołowego serka świetnie sprawdzą się, kiedy będziemy chcieli podkreślić smak całego dania. Ważne, aby składniki zostały dokładnie dodane w odpowiedniej kolejności. Terrinę z łososiem można podawać jako przystawkę lub jako oddzielne danie.

Składniki:

  • 480 g wędzonego łososia,
  • 300 g gęstego kremowego serka ziołowego,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 1 świeży ogórek

Przygotowanie:

  1. Zwilżyć formę i wyłożyć ją folii, aby wystawała poza jej brzeg. Następnie wyłożyć plastry łososia, aby wychodziły poza foremkę. Resztę łososia można zmiksować blenderem z serkiem i skórką cytrynową, doprawić pieprzem.
  2. Wyłożyć ⅓ masy na dno formy, dokładnie wyrównać powierzchnię. Przyciąć końce ogórka do długości formy, następnie wyciąć długie plastry ogórka. Najładniejsze plasterki wyłożyć na papierowy ręcznik.
  3. Ułożyć połowę plasterków ogórka wzdłuż formy, jeden obok drugiego. Przykryć drugą częścią masy z łososia, dokładnie wyrównać i znów ułożyć plasterki ogórka. Zamknąć terrinę wystającym łososiem oraz folią. Na sam wierzch położyć odpowiednio dopasowaną tekturę i położyć na niej słoiki napełnione wodą. Tak obciążoną terrinę należy schować do lodówki na całą noc.
  4. Po wyjęciu z lodówki zdjąć folię i pokroić.

Zobacz także: 3 przepisy na babeczki wielkanocne - poznaj smaczne i łatwe sposoby

Sprawdź swoją wiedzę w naszym quizie. Nie każdy jest w stanie go w pełni wykonać!

Rozwiąż quiz

Co wiesz o Wielkanocy? Pytania mogą cię zaskoczyć

Palma Wielkanocna
Fotografia: shutterstock

1. Kiedy święcone są palmy?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów