Tacos to wizytówka kuchni meksykańskiej. To danie przygotujesz na wiele sposobów. Sprawdź, który ci najbardziej odpowiada!

Roksana Orlicka 08.07.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Tacos
Fotografia: Shutterstock

Tacos to danie, które zyskało popularność na całym świecie. Istnieje wiele wariacji na temat tacos i często odchodzi się od meksykańskich tradycji. Sprawdź, jak zrobić pyszne tacos!

Tacos to zdecydowanie jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Do jego przygotowania niezbędna jest tortilla kukurydziana (w Polsce bywa trudno dostępna, dlatego można ją zastąpić tortillą pszenną).

Farsz można przygotować w zależności od preferencji lub tego, co mamy w lodówce. 

Przeważnie meksykanie dodają do tacos mięso (wieprzowinę lub wołowinę), fasolę, kukurydzę, pomidory, cebulę, czosnek i wiele przypraw, w tym oregano, chilli

W pewnym sensie tacosy są łudząco podobne do innego meksykańskiego dania - burrito.

Tacos komponują się z wszelkiego rodzaju salsami czy guacamole.

Warto wiedzieć, że tacos przeważnie traktuje się jako przystawkę. Ale jeśli zadbamy o to, żeby farsz był sycący, to można je potraktować jako pełnowartościowy obiad.

Przepis na łatwe tacosy

Ten przepis jest dla osób, które unikają jedzenia czerwonego mięsa. Wołowinę można z powodzeniem zastąpić kurczakiem. Sprawdź, jak przygotować meksykańskie tacos!

Składniki:

  • 6-8 tortilli kukurydzianych
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 5 rzodkiewek
  • 1 cebula
  • 1 limonka
  • pęczek kolendry
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • salsa pomidorowa
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki chilli
  • ½ łyżeczki kuminu
  • Przygotuj guacamole wg tego przepisu

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyj, oczyść, osusz i pokrój w kostkę. 
  2. Kurczaka przełóż do miski, dodaj trzy łyżki oliwy i wszystkie przyprawy. Wymieszaj dokładnie, żeby składniki się połączyły. Następnie odstaw go. 
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  4. Kolendrę posiekaj dokładnie i wymieszaj z cebulą.
  5. Rzodkiewkę pokrój w naprawdę cienkie plastry.
  6. Kurczaka usmaż na patelni.
  7. Tortillę podgrzej z każdej strony na suchej patelni.
  8. Wysmaruj tortillę guacamole.
  9. Na tortillę wyłóż wszystkie przygotowane wcześniej składniki.
  10. Całość skrop sokiem z limonki.

Zobacz także: Chorizo - poznaj przepisy, w których wykorzystasz tę hiszpańską kiełbasę

Prosty przepis na warzywne tacosy

Wegetarianie mogą wypełnić swoje tacosy jedynie warzywami. Warto je połączyć z pysznym guacamole lub salsą. Wypróbuj ten przepis i zobacz, jakie to proste!

Składniki:

  • 6-8 kukurydzianych tacosów
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia
  • 1 duży pomidor
  • 1 puszka kukurydzy
  • guacamole
  • kilka liści sałaty
  • 1 pęczek kolendry
  • limonka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka oregano

Przygotowanie:

  1. Warzywa pokrój w kostkę i grilluj przez chwilę na patelni. 
  2. Gdy będą trochę podpieczone, to dodaj do nich przyprawy.
  3. Tacosy podgrzej na suchej patelni.
  4. Podgrzane tacosy posmaruj guacamole.
  5. Ułóż liść sałaty i wyłóż warzywa.
  6. Posyp kolendrą.
  7. Całość skrop sokiem z limonki.

Zobacz także: Quesadilla to popularne danie kuchni meksykańskiej. Wypróbuj nasze przepisy!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów