Przepis na szparagi - poznaj najlepsze propozycje

Julita Buczek 23.05.2018 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Szparagi myte w zlewie
Fotografia: Fotografia Shutterstock

Szparagi zielone, białe, czy może fioletowe?Sezon na szparagi trwa w najlepsze, a  krem ze szparagów to prawdziwa poezja smaku! Jak gotować szparagi? Jaki jest najlepszy sos do szparagów? Wybierz swój najlepszy przepis na szparagi!

Wiosna to czas, kiedy sięgamy do książek kucharskich po przepisy na dania z dodatkiem szparagów. Szparagi na obiad, a może na przystawkę? Dlaczego nie! Sprawdź, dlaczego warto po nie sięgać!

Szparagi zielone, białe, fioletowe – odmiany

Wyróżnia się trzy główne odmiany szparagów, które różnią się między sobą nie tylko barwą, ale również smakiem i sposobem wykorzystania.

  • Szparagi zielone – ich wypustki wyrastają nad ziemię, co pomaga im uzyskać piękną, zieloną barwę. W porównaniu z pozostałymi odmianami są bardzo cienkie oraz miękkie, w związku z czym nie musimy ich obierać przed gotowaniem. Wyróżniają się ostrym, wyrazistym smakiem oraz posiadają liczne walory odżywcze i właściwości prozdrowotne.
  • Szparagi białe – dojrzewanie tej odmiany odbywa się pod ziemią, dlatego z powodu braku wystarczającej ilości światła słonecznego nie zawierają żadnego barwnika. Są zdecydowanie dużo grubsze i twardsze od zielonych. Posiadają włóknistą otoczkę, którą należy wcześniej obrać, np. z zastosowaniem obieraczki do warzyw. Szparagi zielone to zdecydowanie lepsza opcja dla tych osób, które wolą łagodniejsze, delikatne smaki.
  • Szparagi fioletowe – ten rodzaj jest mniej popularny, uprawiany głównie we Włoszech. Wyróżnia je intensywny zapach oraz słodki smak. Co ważne, w ich składzie znajdziemy dużą ilość cukru, ale za to mało błonnika.

Zobacz też: Szybki przepis na szparagi - musisz go wypróbować

Krem ze szparagów

Brakuje Ci pomysłu na obiad? Szparagi dają nieskończone możliwości do kulinarnych popisów. Sałatki, zupy, makarony… tak naprawdę ilość dań, które można z nich wyczarować jest niezliczona. Dzięki swojej niskokaloryczności doskonale sprawdzą się jako posiłek o różnych porach dnia. Są składnikiem wielu zup. Można z nich np.  przyrządzić bardzo smaczny, odżywczy rosół. Dla fanów bardziej gęstych zup doskonałą propozycją może być delikatny krem ze szparagów. Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami lub świeżym, pachnącym pieczywem czosnkowym.

SKŁADNIKI:

  • ½ kg zielonych szparagów
  • 1 duża cebula
  • 1 l bulionu warzywnego
  • Kilka łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta bazylii
  • 150 ml słodkiej  śmietanki do zup i sosów
  • przyprawy: sól, pieprz
  • starty parmezan

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Szparagi należy dokładnie umyć, pozbyć się ich końcówek i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Następnie wrzucamy je do garnka i podsmażamy z dodatkiem oliwy, czosnku oraz przypraw.
  3. Do garnka wlewamy gorący wywar i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
  4. Całość miksujemy w blenderze razem ze śmietanką do uzyskania kremowej konsystencji i posypujemy startym parmezanem.

Zobacz też: Zupa ze szparagów - tak pysznej jeszcze nie jedliście

Jak gotować szparagi?

Wbrew pozorom szparagi są dość łatwe w przygotowaniu. Ile gotować szparagi? Długość gotowania jest zależna od ich odmiany. Zielone należy gotować ok. 8 minut. Z kolei czas przeznaczony na gotowanie szparagów białych powinien być nieco dłuższy i wynosić ok. 10-15 minut. Najlepiej dodatkowo użyć widelca i sprawdzić, czy są już odpowiednio miękkie. Odmianę białą pokrywa grube łyko, które należy wcześniej obrać, zaczynając od góry, czyli główki, aż pozbędziemy się włóknistej powłoki. W każdym przypadku trzeba pozbyć się zdrewniałej końcówki.

Warzywa te powinny być gotowane w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Zarówno białe, jak i zielone szparagi warto gotować w taki sposób, aby były ustawione w pozycji pionowej, tak aby ich główki znajdowały się nad poziomem wody. Zdarza się, że białe są po ugotowaniu nieco gorzkawe. Aby temu zapobiec warto w czasie gotowania dodać do nich odrobinę mleka, które pomoże zmniejszyć wyczuwalną gorycz.

Sos do szparagów – jaki jest najlepszy?

Smak tych wiosennych, ugotowanych warzyw warto wzbogacić odpowiednim sosem. Sos do szparagów zielonych może być delikatny, natomiast w przypadku białych o łagodniejszym smaku warto pokusić się o coś bardziej wyrazistego. Bazą do sosów może być gęsta, kremowa śmietana, jak również w wersji bardziej dietetycznej - jogurt naturalny. Najpopularniejsze sosy do szparagów to beszamelowy, koperkowy lub tzw. holenderski. Poza nimi doskonale sprawdzą się też sos serowy lub czosnkowy. Szparagi z dipem znakomicie smakują zarówno w wersji ciepłej, jak i serwowane na zimno.

Szparagi gotowane – właściwości

Początek sezonu szparagowego przypada na połowę kwietnia i kończy się w czerwcu. Niezwykła popularność tych warzyw nikogo nie zaskakuje. Ze względu na swój wykwintny smak szparagi gotowane doskonale sprawdzają się jako składnik wielu potraw i przystawek. Lista ich właściwości odżywczych i zdrowotnych jest bardzo długa.

Zobacz też: 3 przepisy na szparagi. Nie uwierzycie jakie są łatwe

Warto wiedzieć, że 100 g szparagów to tylko niecałe 18 kalorii, a jednocześnie cała gama witamin i minerałów. To idealna propozycja dla osób będących na diecie odchudzającej. W warzywach tych znajdziemy m.in. kwas foliowy, błonnik, potas, fosfor, wapń oraz błonnik. To również znakomite źródło łatwostrawnego białka. Ponadto doskonale nawadniają organizm oraz pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu nerek.

Inne dania ze szparagami

Nie możemy także zapominać o jajecznicy ze szparagami, która może być świetnym pomysłem na szybkie i pożywne śniadanie. Doskonale komponują się również z daniami mięsnymi oraz rybnymi. Znakomicie sprawdzają się jako warzywa na grilla. Równie popularny jest także przepis na szparagi zapiekane z szynką dojrzewającą. To delikatne połączenie niewątpliwie docenią miłośnicy wyrafinowanych smaków. Trudno nie wspomnieć również o pizzy ze szparagami, która w sezonie wiosennym króluje w restauracjach.

Zobacz także: Dla kogo najlepsza jest dieta zupowa? Poznaj jej zasady i efekty

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Weronika Misiuk

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów