Sos tzatziki – 3 pomysły na kremowy sos!

Roksana Orlicka 14.03.2019 AKTUALIZACJA: 14.03.2019
Sos tzatziki
Fotografia: Shutterstock

Sos tzatziki jest tworzony na bazie jogurtu naturalnego, dodaje się do niego zielonego ogórka i dużą ilość koperku. Ten aromatyczny dip na stałe przyjął się w polskiej kuchni. Podpowiadamy, jak go przyrządzić.

Sos tzatziki wywodzi się z kuchni greckiej i jest tam jedną z najpopularniejszych przystawek, jednak od wielu lat ma również zastosowanie w polskich daniach. Tzatziki idealnie komponuje się z daniami z grilla, smażonymi, pieczonymi warzywami. Można go również podawać osobno – jako dip. Idealnie sprawdzi się również z pieczywem.

Podstawą sosu tzatziki (lub jak Polacy potocznie nazywają go „cacyki”) jest gęsty jogurt naturalny. Dodaje się też świeży, drobno posiekany zielony ogórek. Danie przyprawia się jedynie niewielką ilością soli i pieprzu oraz aromatycznym czosnkiem. Istnieje wiele modyfikacji tego dania – niektórzy dodają do sosu tzatziki miętę, fetę czy oliwki.

Sos tzatziki nie jest zbyt kaloryczny, dlatego mogą śmiało sięgać po niego osoby, które dbają o linię. Ponadto jogurt naturalny ma wiele właściwości odżywczych, jest źródłem wapnia, zawiera bakterie Lactobacillus, które pomagają zwalczać wzdęcia. Jest to również naturalny probiotyk. Natomiast ogórek jest bogaty w przeciwutleniacze oraz substancje, które chronią przed rozwojem raka. Poza tym ma w sobie między innymi witaminę C, K, A, E czy kwas foliowy.

Podpowiadamy, jak przygotować aromatyczny sos tzatziki.

Sos Tzatziki na grilla

Sos tzatziki będzie idealnym uzupełnieniem dań na grilla. Sprawdzi się jako dodatek do sałatek na grilla, karkówki czy grillowanego kurczaka. Tzatziki jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a jego delikatny smak podkreśli aromat grillowanych potraw. Jak go przygotować?

Składniki:

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 zielone ogórki
  • Pęczek koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Zacznij od umycia i pokrojenia ogórka  w kostkę– im drobniej, tym lepiej.
  2. Przełóż do miseczki i odstaw na minimum 15 minut – w ten sposób ogórek „wypuści” całą wodę. To bardzo ważne, bo nie chcemy, żeby nasz dip miał wodnistą konsystencję.
  3. Posiekaj drobno koperek.
  4. Odciśnij ogórki z wody i przełóż je do nowej miski.
  5. Dodaj do ogórków jogurt naturalny oraz przyprawy, następnie dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek oraz sok z cytryny.
  6. Na sam koniec dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Dla lepszego efektu włóż sos na minimum pół godziny do lodówki – dzięki temu będzie bardziej aromatyczny.

Sos tzatziki

Sos Tzatziki czosnkowy

Sos tzatziki ma podobną bazę do sosu czosnkowego, który lubi wiele osób. W ten sposób możesz połączyć dwa w jedno. Wystarczy, że dodasz troszkę więcej czosnku. Taki aromatyczny sos sprawdzi się jako dodatek do mięs oraz do grilla.

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 zielony ogórek
  • Pęczek koperku
  • Garść świeżej mięty
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznij od umycia ogórka, następnie zetrzyj go na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miseczki i odłóż na 20 minut – w ten sposób ogórek wypuści całą wodę.
  2. W międzyczasie posiekaj drobno pęczek koperku oraz garść świeżych liści mięty.
  3. Odciśnij ogórki z wody i przełóż do nowej miski.
  4. Dodaj do ogórków jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.
  5. Następnie przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  6. Dodaj miętę i koperek i wymieszaj.
  7. Na sam koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.

Dla lepszego smaku sosu tzatziki – odstaw sos na minimum 30 minut do lodówki.

Sos tzatziki

Zobacz także: Sos koperkowy – kilka pomysłów na aromatyczny sos!

Klasyczny sos Tzatziki

Klasyczna wersja sosu tzatziki składa się z niewielu składników i jest szybka w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmie tutaj przygotowanie ogórków – ważne, żeby pozbyć się z nich wody. W tym przepisie dodaje się też więcej oliwy z oliwek. Jak przygotować klasyczny sos tzatziki?

Składniki:

  • 2 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 ogórki zielone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Garść świeżego koperku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania ogórka – dokładnie go umyj, przekrój na pół i pozbądź się pestek.
  2. Następnie pokrój ogórka w drobną kosteczkę, przełóż do miski i odczekaj 15 minut aż wypuści wodę.
  3. Odsącz ogórka z wody, przełóż do nowej miski i posól.
  4. Dodaj gęsty jogurt naturalny oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj.
  5. Dopraw świeżym koperkiem, sokiem z cytryny oraz pieprzem.

Dla lepszego smaku sosu tzatziki – odstaw sos na 30 minut do lodówki.

Sos tzatziki

Zobacz także: Winegret – 4 sposoby na ten aromatyczny sos!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów