Sos teriyaki – sprawdź, jak samodzielnie przygotować ten japoński sos!

Roksana Orlicka 25.03.2019 AKTUALIZACJA: 29.05.2019
Sos teriyaki
Fotografia: Shutterstock

Polacy coraz chętniej wprowadzają do swoich domów potrawy, z których słyną inne kraje. Królują u nas makarony, pizza, ramen, sos sojowy oraz sos teriyaki – podpowiadamy, jak go przygotować!

Sos teriyaki wywodzi się z kuchni japońskiej, jest łatwo dostępny w polskich sklepach, jednak warto przygotować go samemu. Będzie bardziej aromatyczny, równie pyszny i co najważniejsze – dzięki temu możesz kontrolować to, ile cukru dodasz. W gotowych, szklanych buteleczkach jest go naprawdę sporo.

Bazą sosu teriyaki jest sos sojowy oraz miód, czosnek i aromatyczny imbir. Sos teriyaki ma dzięki temu słodko-słony smak. Wykorzystujemy go jako marynatę do kurczaka i ryby. Można go wykorzystać również w sałatkach. Teriyaki sprawdzi się również jako dodatek do dań przygotowanych na grillu.

Podpowiadamy, jak samodzielnie wykonać sos teriyaki!

Łatwy sos teriyaki

Taki sos przygotowuje się naprawdę szybko. Potrzeba kilku składników, które kupione raz, będą na długo starczyć w domu. Sprawdź, jak przygotować łatwy sos teriyaki!

Składniki:

  • 10 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • Imbir wielkości kciuka
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania imbiru – obierz go i pokrój w drobną kosteczkę.
  2. W rondelku z grubym dnem połącz sos sojowy z miodem, podgrzewaj przez chwilę do rozpuszczenia miodu.
  3. Dodaj olej sezamowy, ocet ryżowy i dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie dodaj imbir i czosnek.
  5. Gotuj przez chwilę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  6. Do sosu możesz dodać też trochę wody – jeśli chcesz mieć rzadszą konsystencję.

Sos teriyaki do potraw z tofu lub kurczaka

Sos teriyaki idealnie sprawdzi się w połączeniu z kurczakiem lub tofu. Nada tym potrawom charakteru! Jego przygotowanie jest niezwykle proste. Zamiast miodu możesz wykorzystać również syrop klonowy. Sprawdź, jak przygotować sos teriyaki do kurczaka i tofu.

Składniki:

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku
  • Imbir wielkości kciuka

Przygotowanie:

  1. W rondelku o grubym dnie połącz sos sojowy, miód lub syrop klonowy, ocet ryżowy oraz olej. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj przez chwilę.
  2. W międzyczasie posiekaj w drobną kosteczkę czosnek oraz imbir.
  3. Dodaj przyprawy do sosu i gotuj przez chwilę.

Zobacz także: Poznaj smaczne przepisy na sos śliwkowy. To bardzo smaczny dodatek, który urozmaici każde danie!

Sos teriyaki do sushi

Sos teriyaki idealnie komponuje się z japońskim sushi. Sos tworzy się niezwykle łatwo – wystarczy wszystko zagotować w rondelku. Podpowiadamy, jak przygotować prawdziwy sos teriyaki, który nada się do sushi! Jeśli zależy ci na gęstej konsystencji, to możesz dodać odrobinę mąki kukurydzianej – dzięki niej sos będzie gęsty. Do sosu teriyaki do sushi można dodać niewielką ilość alkoholu, najlepiej japońskie sake! Sprawdź, jak przygotować idealny sos teriyaki do sushi!

Składniki:

  • 10 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 nieduży kawałek imbiru
  • Odrobiona wody do uzyskania lepszej konsystencji

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania czosnku oraz imbiru – pokrój w drobną kostkę.
  2. W rondelku z grubym dnem umieść sos sojowy, następnie dodaj miód.
  3. Mieszaj przez chwilę, cały czas gotując na małym ogniu.
  4. Następnie dodaj czosnek oraz imbir.
  5. Zagotuj.
  6. Jeśli nie będzie ci odpowiadać konsystencja – możesz dodać odrobinę wody.

Zobacz także: 4 smaczne przepisy na sos żurawinowy - wypróbuj szybkie pomysły!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów