Sos serowy do makaronu – sprawdź, jak go przygotować

Sos serowy
Fotografia: Shutterstock

Sos serowy najczęściej wykorzystuje się w daniach z makaronem. Sprawdź, jak go przygotować, żeby był kremowy i aksamitny!

Sos serowy jest niezwykle popularnym dodatkiem w kuchni amerykańskiej – to właśnie z tego państwa pochodzi popularne danie mac’n’cheese. Sos serowy ma jednak więcej zastosowaniach w kuchni – można go dodawać do warzyw (na przykład brokułów), frytek, nachosów oraz hamburgerów.

Jak przygotować kremowy i aromatyczny sos serowy, który idealnie sprawdzi się w dniach z makaronem. Można go przygotować na kilka sposobów – najważniejsze, żeby wykorzystać dobrej jakości ser. Sprawdź, jak przygotować sos serowy do makaronu.

Prosty sos serowy do makaronu

Taki sos serowy przygotowuje się naprawdę szybko! Potrzebujemy zaledwie kilku składników. Najważniejsze to wybrać dobrej jakości ser – żadne tam serki topione, których skład zostawia wiele do życzenia. Sprawdź, jak przygotować kremowy, prosty sos serowy.

Składniki:

  • 1 szklanka startego, twardego sera – może być Gouda lub Cheddar
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Oregano
  • Sól
  • Pieprz
  • Ostra papryka

Przygotowanie:

  1. Najbardziej czasochłonnym zajęciem jest starcie sera – najlepiej na tarce o grubych oczkach.
  2. W dużym rondelku podgrzej mleko.
  3. Gdy mleko będzie już ciepłe, to możesz dodać do rondelka ser.
  4. Jak to w przypadku sosów – jeśli chcesz gęstej konsystencji np. do nachosów, dodaj łyżkę mąki pszennej.
  5. Na samym końcu dopraw ½ łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczką oregano oraz pieprzem i solą.

Sos serowy do makaronu lub warzyw

Sos serowy idealnie komponuje się z warzywami. Najlepiej sprawdza się w połączeniu z brokułem, który jest prawdziwą bombą witamin! Zawierają potas, witaminę C, A oraz kwas foliowy. Sprawdź, jak przygotować sos serowy, który nada charakteru warzywom!

Składniki:

  • 1 szklanka sera Gouda
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • Szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Zacznij od starcia sera Gouda na tarce o dużych oczkach.
  2. W rondelku rozpuść masło, następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Następnie wlej mleko i mieszaj energicznie.
  4. Do ciepłego mleka wrzuć ser i mieszaj aż do jego rozpuszczenia.
  5. Dodaj przyprawy.
  6. Mieszaj tak długo aż sos nieco zgęstnieje – jeśli zależy ci na gęstej konsystencji, dodaj 1 łyżkę mąki pszennej.

Zobacz także: Sos brokułowy na 3 sposoby. Jak go przygotować?

Mocno serowy sos do makaronu

Kto powiedział, że sos serowy powinien być wykonany z jego gatunku sera? Można łączyć smaki! Wyjdzie z tego mocno kremowy, serowy sos. To od ciebie zależy, które sery wykorzystasz. Sprawdź, jak przygotować mocno serowy sos do makaronu.

Składniki:

  • Pół sera Brie
  • 1 szklanka sera Cheddar
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • Gałka muszkatołowa
  • Ostra papryka
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj sery na tarce o dużych oczkach.
  2. W rondelku z grubym dnem rozpuść masło.
  3. Następnie dodaj 2 łyżki mąki i mieszaj energicznie.
  4. Do zasmażki dolej mleko – najlepiej stopniowo, ważne, żeby cały czas mieszać. W ten sposób nie powstaną nam grudki.
  5. Dodaj starte sery i mieszaj energicznie do ich rozpuszczenia.
  6. Na samym końcu dodaj przyprawy – sól i pieprz do smaku, odrobinę gałki muszkatołowej i papryki.

Sos wyszedł zbyt gęsty? Nie bój się dolewać mleka – dzięki niemu uda ci się osiągnąć odpowiednią gęstość. Możesz również użyć serów w równych proporcjach.

Zobacz także: Sos bazyliowy – jak go zrobić i do czego go dodawać?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów