Sos myśliwski – kilka przepisów na ten popularny sos!

Roksana Orlicka 27.03.2019 AKTUALIZACJA: 27.03.2019
Sos myśliwski
Fotografia: Shutterstock

Sos myśliwski jest niezwykle popularnym dodatkiem do mięs. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a do tego jest łatwe. Podpowiadamy, jak przygotować sos myśliwski!

Sos myśliwski idealnie komponuje się z pieczeniami i wszelkiego rodzaju mięsami. Jest pysznym dodatkiem również do kasz, można nim polać makaron. Dodaj go do pyz, kopytek lub placków ziemniaczanych. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, potrzeba również tylko kilku składników.

Można go przygotować na aromatycznym bulionie warzywnym, dodać dobrą kiełbasę lub boczek. Przyprawić na ostro lub stworzyć jego łagodną wersję. Podpowiadamy, jak przygotować sos myśliwski!

Sos myśliwski do mięs

Sos myśliwski do mięs powinien być kremowy i gęsty – dodajemy do niego kiszone ogórki, trochę warzyw i ostre przyprawy. Podstawą tego sosu jest kiełbasa. Sprawdź, jak przygotować sos myśliwski, który będzie idealny do karkówki lub pieczeni.

Składniki:

  • 2 kiełbasy myśliwskie lub 2 plastry wędzonego boczku
  • 2 małe cebule
  • 3 ogórki kiszone
  • 5 pieczarek
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki (najlepiej pszennej)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • Sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania warzyw – pokrój cebulę i ogórka w drobną kostkę.
  2. Umyj dokładnie pieczarki i pokrój je w plasterki.
  3. Następnie pokrój kiełbasę – najlepiej w kostkę lub półksiężyce.
  4. W dużym garnku rozgrzej oliwę, następnie wrzuć tam cebulę.
  5. Mieszaj przez chwilę, żeby się nie przypaliła.
  6. Gdy cebula się zarumieni, dodaj ogórki oraz pieczarki, mieszaj przez chwilę.
  7. Następnie dodaj kiełbasę i pozwól się jej podsmażyć przez chwilę.
  8. Wlej przecier pomidorowy oraz wodę.
  9. Następnie dodaj przyprawy i gotuj sos na małym ogniu przez 20 minut.
  10. Jeśli sos będzie rzadki – możesz dodać trochę mąki pszennej.

Podawać z schabem lub karkówką.

Zobacz także: Sos bolognese dopełni dania z makaronu. Jak go przygotować?

Szybki sos myśliwski do pyz

Sos myśliwski będzie idealnym dodatkiem do pyz. To od Ciebie zależy, co do niego dodasz – ma być prosto i szybko. W tym przepisie nie potrzebujemy wielu składników, a czas ich przygotowania zajmuje niewiele czasu. Sprawdź, jak przygotować pyszny sos myśliwski do pyz!

Składniki:

  • 2 dowolne kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 6 pieczarek
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznij od pokrojenia warzyw – cebulę i ogórki w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki.
  2. Pokrój kiełbasę – wybierz dobrowolny kształt, polecamy dużą kostkę.
  3. W dużym garnku rozgrzej oliwę, następnie dodaj cebulą i podgrzewaj do zarumienienia cebuli.
  4. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  5. Dodaj kiełbasę i smaż przez chwilę.
  6. Następnie dodaj ogórki oraz pieczarki i podsmażaj na małym ogniu.
  7. Dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
  8. Dodaj wszystkie przyprawy – wymieszaj.
  9. Podgrzewaj przez 15 minut.
  10. Na samym końcu możesz doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku lub zagęścić sos 1 łyżką mąki pszennej.

Sos myśliwski z boczkiem

Sos myśliwski można przygotować również z dodatkiem boczku. Idealnie będzie pasował do kasz, ale również pieczonego mięsa. Można nim również polać placki ziemniaczane. Sprawdź, jak przygotować sos myśliwski z boczkiem.

Składniki:

  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 5 pieczarek
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 duża cebula
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznij od pokrojenia warzyw – cebula i ogórek w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki.
  2. Następnie pokrój boczek w kosteczkę.
  3. W dużym garnku rozgrzej masło, następnie wrzuć cebulę i wymieszaj.
  4. Dodaj boczek i podsmażaj przez chwilę.
  5. Dodaj ogórek oraz pieczarki – wymieszaj.
  6. Dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy.
  7. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Zobacz także: Sos brokułowy na 3 sposoby. Jak go przygotować?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów