Sos musztardowy – kilka pomysłów na sos, który podkręci każde danie!

Roksana Orlicka 12.03.2019 AKTUALIZACJA: 12.03.2019
Sos musztardowy
Fotografia: Shutterstock

Dobry sos potrafi odmienić każde mdłe danie w spektakularną potrawę! Przygotowanie sosu jest niezwykle łatwe, musisz przestrzegać tylko kilku zasad. Podpowiadamy, jak zrobić sos musztardowy.

Sos musztardowy może być pikantny lub delikatny, mieć aksamitną i kremową konsystencję. Idealnie sprawdza się w towarzystwie mięs, ale i warzyw, podkręci każde danie na grilla. Możesz go również dodać do ryb. Sos musztardowy będzie pasować również do jajek. Przygotowuje się go szybko i łatwo – to od nas zależy, jaki będzie mieć smak.

Głównym składnikiem musztardy jest gorczyca, to ona jest odpowiedzialna za jej smak. Gorczyca jest dobra dla zdrowia, ma właściwości, które wpływają na odporność człowieka. Polecana jest przy wielu dolegliwościach i schorzeniach. Gorczyca ma wiele wartości odżywczych, w tym witaminy, potas, wapń czy kwas foliowy

Sos musztardowy można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, dlatego sprawdzi się również w sałatkach. To, jak go podasz, zależy od ciebie!

Oto trzy przepisy na pyszny sos musztardowy!

Sos musztardowy – łatwy przepis

Ten przepis sprawdzi się do kurczaka, pieczeni czy indyka. Przygotujesz go szybko w jednym garnku. Bardzo ważne, żeby nie dodawać więcej bulionu, uzyskasz wtedy zbyt płynną konsekwencję. Zwróć uwagę na masło – bardzo łatwo je przypalić.

Składniki:

  • 6 łyżek łagodnej musztardy
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 l bulionu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznij od masła – włóż je do garnka i rozpuść na małym ogniu. Pamiętaj, żeby nie przypalić masła!
  2. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszaj energicznie, żeby nie powstały grudki.
  3. Wlej bulion i wymieszaj dokładnie.
  4. Gotuj przez chwilę na małym ogniu.
  5. Następnie dodaj musztardę.
  6. Czekaj aż sos zgęstnieje.
  7. Na samym końcu dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sos musztardowy

Zobacz także: Poznaj prosty przepis na wielkanocny sos tatarski!

Sos muszatardowo- miodowy

Sos muszatardowo-miodowy pasuje nie tylko do mięs, ale i sałatek. Idealnie sprawdzi się również w kanapkach. Jego smak jest delikatny. Będzie jeszcze smaczniejszy, gdy użyjesz ostrej musztardy, podkręci ona smak całego dnia i idealnie skomponuje się z słodkością miodu.

Składniki:

  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski przełóż miód oraz musztardę i wymieszaj dokładnie.
  2. Dodaj oliwę i ponownie wymieszaj.
  3. Na sam koniec dodaj sok z cytryny.

Jeśli nie będzie ci odpowiadać konsystencja sosu, możesz dodać ciut więcej musztardy.

Sos musztardowy

Sos musztardowy do pieczonego mięsa

Kolejna propozycja to sos musztardowy do pieczonego mięsa. Odpowiednio ostry, żeby nie przytłumić smaku mięsa, a jedynie go podkreślić. Chcesz, żeby sos był bardziej kremowy – dodaj śmietankę.

Składniki:

  • 4 łyżki musztardy
  • 0,5 l bulionu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Pęczek natki pietruszki
  • Śmietanka 30% - opcjonalnie
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Jeśli dodajesz do przepisu śmietankę, to powinieneś zacząć przygotowywanie sosu od bulionu.
  2. Podgrzej bulion, tylko uważaj, żeby go nie zagotować.
  3. W osobnej misce wymieszaj śmietankę z mąką pszenną, musztardą oraz pieprz i sól.
  4. Następnie ostrożnie dodaj mieszankę musztardową do podgrzanego bulionu.
  5. Po kilku minutach sos powinien zgęstnieć i nabrać odpowiednią konsekwencję.
  6. Na samym końcu możesz dodać posiekaną pietruszkę.
Sos musztardowy

Zobacz także: 3 przepisy na sos chrzanowy odkryj niesamowity smak tego sosu na nowo

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów