Sos kurkowy – kilka pomysłów na ten smaczny sos!

Roksana Orlicka 22.03.2019 AKTUALIZACJA: 06.08.2019
Sos kurkowy
Fotografia: Shutterstock

Sos kurkowy kojarzy się z pewnego rodzaju rarytasem, często przyrządzanym podczas sezonu na grzyby. Zimą można go przygotować z mrożonych kurek. Podpowiadamy, jak przygotować aromatyczny sos kurkowy!

Sos kurkowy pasuje do wielu dań. Idealnie komponuje się z wszelkiego rodzaju makaronami, ryżem, pieczeniami, kurczakiem czy polędwiczkami. Można go połączyć ze śmietaną, jogurtem naturalnym czy serkiem mascarpone. Idealnie komponują się z smażoną cebulką i świeżą natką pietruszki.

Warto jeść kurki nie tylko ze względu walorów smakowych, ale i odżywczych. Kurki zawierają potas, jod, miedź, żelazo, cynk, ale też liczne witaminy, mowa między innymi o:

Kurki można gotować, smażyć, dusić, ale również marynować. Sezon na kurki rozpoczyna się w czerwcu a kończy się w listopadzie.

Kurki są niskokaloryczne - w 90% składają się z wody. Na 100 g świeżych kurek przypada zaledwie 38 kcal.

Sprawdź, jak przygotować aromatyczny sos kurkowy!

Prosty sos kurkowy do polędwiczek i schabu

Sos kurkowy dopełni smak polędwiczki. Nie potrzeba do jego przygotowania wielu składników, a jego gotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Sprawdź, jak przygotować kremowy sos kurkowy do polędwiczek!

Składniki:

  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka śmietany
  • Pieprz
  • Sól
  • Gałka muszkatołowa
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania kurek – umyj je dokładnie, pozbądź się ziemi, następnie odsącz je z wody i ułóż na ręczniku papierowym.
  2. Pokrój cebulę w drobną kostkę.
  3. W tym samym czasie rozgrzej masło na patelni.
  4. Dodaj cebulę i mieszaj, żeby się nie przypaliła.
  5. Dodaj śmietanę i podgrzewaj przez chwilę stale mieszając.
  6. Dopraw szczyptą pieprzu, soli oraz gałki muszkatołowej.
  7. Posyp obficie natką pietruszki.

Podawaj z polędwiczkami lub schabem. Sos kurkowy idealnie sprawdzi się też z kurczakiem.

Sos kurkowo-śmietanowy do makaronu

Dania z makaronu przygotowuje się szybko – mają być gorące i sycące, dlatego sos kurkowy z tego przepisu przygotowuje się równie błyskawicznie. Jest aromatyczny i kremowy. Sprawdź, jak go przygotować.

Składniki:

  • 250 g kurek
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • Pieprz
  • Sól
  • Gałka muszkatołowa
  • Oregano
  • Ostra papryka

Przygotowanie:

  1. Umyj kurki i wysusz je na ręczniku papierowym – dzięki temu pozostaną chrupiące.
  2. Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę.
  3. Rozpuść masło na patelni, następnie dodaj cebulę i czosnek.
  4. Dodaj kurki i podsmażaj przez chwilę.
  5. Wlej śmietanę i gotuj na małym ogniu.
  6. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, oregano oraz ostrą papryką.
  7. Posyp obficie natką pietruszki.

Taki sos kurkowy najlepiej sprawdzi się jako dodatek do makaronu, ale również będzie pyszny z kurczakiem i polędwiczką.

Sos kurkowy do kurczaka

Sos kurkowy do kurczaka idealnie sprawdzi się z dodatkiem warzywnego bulionu. Nie będzie taki gęsty. Kurczaka można podać z ryżem lub makaronem. Nie zapomnij o natce pietruszki!

Składniki:

  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka śmietany
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyj dokładnie kurki i wysusz je na ręczniku papierowym.
  2. Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozpuść masło, następnie dodaj czosnek i cebulę.
  4. Wrzuć kurki i podsmażaj je przez chwilę z cebulą.
  5. Dodaj szklankę śmietany i gotuj przez chwilę.
  6. Dodaj bulion.
  7. Gotuj sos przez 15 minut na wolnym ogniu.
  8. Dopraw solą i pieprzem.
  9. Na samym końcu posyp natką pietruszki.

Zobacz także: Sos musztardowy – kilka pomysłów na sos, który podkręci każde danie!

Sos kurkowy bez śmietany

Sos kurkowy bez śmietany? Dlaczego nie! Osoby, które dbają o linię wcale nie muszą rezygnować ze sosów – zamiast śmietany można wykorzystać jogurt naturalny lub serek mascarpone. Sprawdź, jak przygotować kremowy sos kurkowy bez śmietany.

Składniki:

  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub serka mascarpone
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Oliwa z oliwek
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Kurki dokładnie umyj i osusz.
  2. Pokrój cebulę w małą kostkę.
  3. Rozgrzej olej na patelni i dodaj cebulę.
  4. Następnie dodaj kurki i mieszaj przez chwilę.
  5. Dodaj jogurt lub mascarpone i wymieszaj.
  6. Dodaj przyprawy – po szczypcie każdej.
  7. Na samym końcu obficie posyp natką pietruszki.

Zobacz także: 4 smaczne przepisy na sos żurawinowy - wypróbuj szybkie pomysły!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów