Sos koperkowy – kilka pomysłów na aromatyczny sos!

Roksana Orlicka 13.03.2019 AKTUALIZACJA: 13.03.2019
Sos koperkowy
Fotografia: Shutterstock

Sos koperkowy gości na wielu polskich stołach. Jest niezwykle aromatyczny, kremowy i potrafi odmienić nawet najmniej wyraziste w smaku dania. Sprawdź, jak go przygotować.

Sos koperkowy jest popularnym dodatkiem do dań. Sprawdza się do potrawki, ryb, delikatnego mięsa, najlepiej komponuje się z cielęcina, wołowiną oraz baraniną. Można go również wykorzystać jako dressing do sałatek czy dodatek do kanapek. Jego przygotowanie nie jest wymagające, a w lodówce wystarczy mieć zaledwie kilka składników. Sos koperkowy można podawać na zimno lub ciepło.

Podstawą tego przepisu jest aromatyczny koperek. Koper to warzywo, choć świetnie znane w Polsce, najprawdopodobniej pochodzące z Azji. Do tego sosu wykorzystuje się jego młode pędy. Koperek idealnie komponuje się z sałatkami, gotowanymi ziemniakami, serami twarogowymi, zupami, chłodnikami, owocami morza i rybami. Koperku używa się również do dekoracji potraw.

Koperek ma też wiele właściwości zdrowotnych między innymi działanie rozkurczone, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Koperek pomaga w walce z bezsennością i wzdęciami. Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.

Koperek zawiera witaminy z grupy B, witaminy A i C, wapń, żelazo, mangan, fosfor, magnez, cynk, miedź, potas, sód i proteiny. W jego składzie znajdują się także olejki eteryczne np. karwon.

Podpowiadamy, jak przygotować aromatyczny sos koperkowy!

Klasyczny sos koperkowy

Klasyczna wersja sosu koperkowego jest niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu. Można użyć śmietany lub z niej zrezygnować – wszystko zależy od twoich preferencji. Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym lub nie dodawać jej w ogóle. Sprawdź, jak przygotować kremowy sos koperkowy.

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • Pęczek koperku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Na początku trzeba przygotować zasmażkę do sosu i to najtrudniejsze zadanie – rozpuść w garnku masło, ale uważaj, żeby go nie przypalić.
  2. Następnie do rozpuszczonego masła dodaj mąkę i dynamicznie wymieszaj oba składniki. Zdejmij garnek na dwie minuty z ognia.
  3. W tym czasie podgrzej mleko.
  4. Posiekaj dokładnie koperek.
  5. Gdy mleko będzie pogrzane, dodaj je do zasmażki. Cały czas mieszaj dynamicznie.
  6. Ustaw garnek na ogniu i mieszając, czekaj aż sos nabierze gęstej konsystencji.
  7. Dopiero na samym końcu przyprawiamy sos solą i pieprzem i dodajemy posiekany koperek.
Sos koperkowy

Sos koperkowy przygotowany na bulionie

Sos koperkowy nie musi być wcale przygotowany na bazie mleka, jogurtu naturalnego lub kremowej śmietany. Jako bazę możesz wykorzystać bulion warzywny. Taki sos sprawdzi się do mięsnych potraw. Sprawdź, jak go przygotować.

Składniki:

  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ szklanki śmietany
  • Pęczek koperku
  • Sól i pierz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj w garnku mąkę ze śmietaną – upewnij się, że masz jednolitą konsystencję.
  2. Dodaj do śmietany bulion i dokładnie wymieszaj.
  3. Posiekaj koperek – ważne, żeby był drobny.
  4. Dodaj koperek do bulionu wymieszanego ze śmietaną.
  5. Wymieszaj dokładnie i ustaw garnek na gazie.
  6. Gotuj do uzyskania gęstego i kremowego sosu.
  7. Na samym końcu dopraw sos koperkowy solą i pieprzem.
Sos koperkowy

Zobacz także: Winegret – 4 sposoby na ten aromatyczny sos!

Sos koperkowo-czosnkowy

Jest wielu wielbicieli sosu czosnkowego. Jeśli nie jesteś fanem koperku i uważasz, że jego smak jest mdły, możesz przygotować nietypową wersję tego sosu. Sos koperkowo-czosnkowy będzie bardzo aromatyczny, a jeśli dodasz dużo czosnku, to również odpowiednio ostry. Sprawdź, jak go przygotować.

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Pęczek koperku
  • ½ szklanki śmietanki
  • 3 ząbki czosnku (możesz dać więcej lub mniej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowaniu:

  1. W garnku rozpuść masło. Uważaj, żeby go nie przypalić.
  2. Następnie dodaj czosnek i podsmażaj przez chwilę aż się zarumieni.
  3. Wsyp łyżkę mąki i dynamicznie połącz składniki. Ważne, żeby nie powstały grudki.
  4. Następnie mieszając dodawaj śmietankę.
  5. Dodaj łyżkę soku z cytryny i przyprawy.
  6. Mieszaj do momentu aż sos nie nabierze gęstej konsystencji.
  7. Posiekaj dokładnie koperek.
  8. Na sam koniec dodaj posiekany koperek.
Sos koperkowy

Zobacz także: Przepis na sos czosnkowy jest bardzo prosty! Do dań z grilla pasuje świetnie

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów