Sos cytrynowy – idealny dodatek do każdej ryby! Jak go zrobić?

Roksana Orlicka 25.03.2019 AKTUALIZACJA: 25.03.2019
Sos cytrynowy
Fotografia: Shutterstock

Sos cytrynowy jest niezwykle aromatyczny i prosty w przygotowaniu. Najlepiej komponuje się z rybą gotowaną na parze lub pieczoną. Można go również dodawać do ryżu lub sałatek. Jak przygotować sos cytrynowy?

Sos cytrynowy jest nie tylko smaczny, ale również zachwyca kolorem i nadaje charakteru wielu daniom, których głównym składnikiem jest ryba. Można go przygotować na masełku lub aromatycznym, warzywnym bulionie. Sos cytrynowy przygotowuje się bardzo szybko, do tego jest łatwy i zdrowy.

Jak sama nazwa mówi – bazą sosu jest cytryna, którą warto włączyć do swojej diety. Cytryna ma niewiele kalorii, bo zaledwie 28 kcal w 100 gramach. Do tego jest bombą witaminową – jest bogata w witaminę C, zawiera również witaminy z grupy B, potas, sód, magnez, wapń oraz żelazo. Spożywanie cytryny przeciwdziała miażdżycy oraz obniża poziom cukru we krwi.

Sprawdź, jak przygotować aromatyczny sos cytrynowy! I to na kilka sposobów.

Prosty przepis na sos cytrynowy

Sos cytrynowy można przygotować na kilka sposobów. Na sam początek najprostszy – do wykonania tego sosu potrzebujesz nie tylko niewiele czasu, ale i składników! Sprawdź, jak go wykonać.

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 2 żółtka
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  • Najwięcej zachodu zajmuje przygotowanie cytryny – na początku sparz ją we wrzątku.
  • Następnie zetrzyj skórkę z cytryny i przerzuć ją do niewielkiej miseczki.
  • Wyciśnij sok z cytryny.
  • Wlej sok z cytryny do rondelka o grubym dnie, następnie dodaj pół szklanki wody.
  • Gotuj na małym ogniu.
  • W międzyczasie zmiksuj żółtka z odrobiną cukru, następnie dodaj skórkę startą z cytryny.
  • Ściągnij cytrynę z ognia i do gorącego sosu dodaj żółtka i następnie mieszaj energicznie.
  • Sos powinien nabrać gęstej konsystencji.

Kremowy sos z cytryny idealny do ryby

Sos cytrynowy do ryby wykonany na masełku, na bazie aromatycznych cytryn. Potrzeba niewiele składników, by go przygotować. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie pieczonego łososia lub białego ryżu. Sprawdź, jak go przygotować.

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • Sok z ½ cytryny
  • 2 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • Pół szklanki śmietany
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania cytryny – sparz ją, następnie osusz ręcznikiem papierowym i zetrzyj skórkę.
  2. Wyciśnij sok z połowy cytryny.
  3. W rondelku z grubym dnem rozpuść masło.
  4. Dodaj skórkę cytryny i energicznie wymieszaj.
  5. Dodaj śmietankę i wymieszaj.
  6. Gotuj przez moment na małym ogniu, cały czas mieszając.
  7. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
  8. Na samym końcu dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zobacz także: Przepis na sos paprykowy. Odkryj jego niesamowity smak!

Sos cytrynowy na warzywnym bulionie

Sos cytrynowy można przygotować również na bulionie warzywnym, dzięki któremu nabierze zupełnie innego aromatu. Można nim polać grillowanego kurczaka, rybkę, ale również ryż. Sprawdź, jak przygotować sos cytrynowy na bulionie.

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki (najlepiej pszennej)
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • Sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania cytryny – sparz ją, a następnie zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z cytryny.
  2. W garnuszku z grubym dnem rozpuść masło.
  3. Następnie dodaj mąkę i mieszaj energicznie – bardzo ważne, żeby nie przypalić masła.
  4. Wlej bulion i mieszaj jeszcze przez chwilę, do połączenia składników.
  5. Dodaj sok z cytryny oraz startą skórkę.

Dopraw solą i pieprzem do smaku. 

Zobacz także: Sos teriyaki – sprawdź, jak samodzielnie przygotować ten japoński sos!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów