Sos Cezar – poznaj jego zastosowanie i zobacz, jak go przygotować!

Sałatka z sosem Cezar
Fotografia: Shutterstock

Na pewno każdy zna sałatkę Cezar, która jest dostępna w niemal wszystkich restauracjach, na dodatek jest sycąca i łatwa w przygotowaniu. Jej sekretem jest sos – podpowiadamy, jak go przygotować.

Sałatka Cezar jest dostępna w menu niemal każdej restauracji, często pojawia się też na naszych stołach podczas różnego rodzaju uroczystości. Jej sekretem jest gęsty, aromatyczny sos na bazie majonezu i sosu Worcestershire. Sos Cezar sprawdza się nie tylko w sałatkach jest również idealny na kanapki.

Sałatka Cezar wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, a dokładnie z Nowego Jorku. Sałatka przeszła już wiele modyfikacji, każdy może ją przygotować wedle uznania. Jednak przeważnie nie pomija się parmezanu, a chrupiącą sałatę obficie polewa się aromatycznym i gęstym sosem.

Sos Cezar nie należy do dietetycznych dań, ale można przygotować mniej kaloryczną wersję. Powinien mieć gęstą konsystencję. Sprawdź, jak go przygotować.

Prosty sos Cezar

Sos Cezar można przygotować w bardziej dietetycznej wersji – bez majonezu. Dzięki temu wykonuje się go w zaledwie kilka minut, a lista składników nie jest zbyt długa. Podpowiadamy, jak przygotować prosty sos Cezar, który sprawdzi się w sałatce oraz jako dodatek do kanapki.

Składniki:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 ząbek czosnku
  • Pieprz i sól do smaku
  • Parmezan (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Należy zacząć od przygotowania miski – umieść w niej żółtko, czosnek przeciśnięty przez praskę i łyżkę oliwy.
  2. Wymieszaj dynamicznie.
  3. Następnie ucieraj masę blenderem – powinien powstać jasny sos o gładkiej konsystencji.
  4. Dodaj łyżeczkę musztardy oraz sosu Worcestershire  i wymieszaj dokładnie.
  5. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Na samym końcu możesz dodać do sałatki trochę tartego parmezanu.

Sos Cezar na majonezie

Sos Cezar można przygotować na bazie samodzielnie wykonanego majonezu – niewiele osób ma na to czas i ochotę, dlatego powstały alternatywy, w których wykorzystuje się gotowy majonez. Ten sos odmieni każdą sałatkę!

Składniki:

  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Garść tartego parmezanu
  • 3 filety anchois
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

  1. Do miski włóż majonez i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  2. Posiekaj anchois i dodaj je do majonezu.
  3. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek oraz sok z cytryny i wymieszaj.
  4. Na samym końcu dodaj starty ser.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zobacz także: Poznaj prosty przepis na sos tatarski!

Sos Cezar na żółtkach jajek

Sos Cezar na żółtkach jajek będzie zachwycał kolorem i konsystencją. Zwłaszcza jeśli dodamy musztardę i tarty ser. Taki aromatyczny sos sprawdzi się do sałatek, ale również grillowanego, pieczonego lub smażonego kurczaka. Jak go przygotować?

Składniki:

  • 3 żółtka jaj
  • 1 łyżeczka musztardy – wybierz łagodną
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół łyżeczki octu winnego
  • Pół szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Garść tartego parmezanu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania bazy sosu – żółtka umieść w dużej misce i wymieszaj je z musztardą.
  2. Dodaj ocet i następnie stopniowo dolewaj oliwę.
  3. Ubij na gładką masę.
  4. Następnie dodaj posiekany czosnek, sok z cytryny.
  5. Na samym końcu dodaj garść tartego parmezanu i dokładnie wymieszaj.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zobacz także: 3 przepisy na sos chrzanowy odkryj niesamowity smak tego sosu na nowo

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów