Sos bolognese dopełni dania z makaronu. Jak go przygotować?

Roksana Orlicka 21.03.2019 AKTUALIZACJA: 25.06.2019
Sos bolognese
Fotografia: Shutterstock

Sos bolognese jest jednym najpopularniejszych. Jest aromatyczny, mocno ziołowy i idealnie komponuje się z potrawami, których bazą jest makaron. Sprawdź, jak go przygotować.

Sos bolognese wywodzi się z Bolonii. Jest podawany na ciepło, przeważnie w towarzystwie makaronu. Co ciekawe – Włosi przygotowywali go już w średniowieczu. Podstawą sosu jest dobrej jakości mięso, drobno pokrojone lub zmielone. Najczęściej wykorzystuje się wołowinę oraz wieprzowinę, ale niektórzy sięgają po mielone z kurczaka lub indyka. W tradycyjnym przepisie dodaje się również kiełbasę lub boczek i wiele warzyw - w tym marchewkę, seler i pietruszkę. Do sosu dodaje się świeże pomidory, oliwę i czerwone wino. Idealny sos bolognese powinien być długo gotowany – przez minimum godzinę. Włosi uważają, że to mięsny sos, ale można stworzyć jego warzywną wersję. Dodatkowo gotowy sos posypuje się obficie tartym parmezanem.

Warto wiedzieć, że nie jest to typowy sos pomidorowy, chociaż wykorzystuje się je w przepisie. Pomidory są bogatym źródłem wielu witamin: C, E, B czy K, dlatego warto sięgać po nie w kuchni.

Podpowiadamy, jak przygotować aromatyczny sos bolognese!

Klasyczny sos bolognese

Klasyczny, włoski bolognese jest aromatyczny, mięsny i niezwykle pożywny! Przygotowuje się go z wielu składników i trzeba poświęcić na niego trochę czasu. Gdy ustawimy sos na gazie, możemy zrelaksować się z książką, posłuchać ulubionej muzyki lub przygotować sałatkę. Sprawdź, jak przygotować klasyczny, włoski sos bolognese.

Zobacz także: Spaghetti bolognese - przepis na klasyczną włoską pastę

Składniki:

  • 450 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 szklanka mleka
  • 4 liście laurowe
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania warzyw – umyj je i obierz.
  2. Zatrzyj marchew na tarce o grubych oczkach.
  3. Selera i cebulę pokrój w małą kosteczkę.
  4. Pokrój czosnek w małą kosteczkę.
  5. Następnie pokrój boczek –najlepiej w małą kostkę.
  6. Wrzuć boczek na patelnię, na której wcześniej rozgrzano oliwę.
  7. Dodaj cebulę, czosnek oraz marchew i seler.
  8. Podduś lekko warzywa na patelni.
  9. Dodaj wołowinę i podsmażaj ją ze wszystkimi składnikami.
  10. Następnie wlej mleko i poczekaj chwilę.
  11. Następnie wlej wino i poczekaj aż odparuje z patelni.
  12. Dodaj pomidory i dokładnie wymieszaj.
  13. Teraz pora na przyprawy – dorzuć liście laurowe i ziarenka pieprzu.
  14. Na samym końcu posól.
  15. Zostaw sos na godzinę lub więcej na małym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, żeby się nie przypalił.

Podawaj sos bolognese na grubym makaronie, posyp parmezanem oraz pietruszką.

Zobacz także: Sos brokułowy na 3 sposoby. Jak go przygotować?

Prosty sos bolognese

Na co dzień nie mamy czasu, by spędzić w kuchni kilka godzin. Polecamy przepis na sos bolognese, który przygotowuje się szybko. W odróżnieniu od oryginału, nie składa się on z wielu składników – wręcz przeciwnie! Podpowiadamy, jak przygotować szybki sos bolognese.

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść świeżej bazylii
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj drobno, w międzyczasie rozgrzej oliwę na patelni.
  2. Następnie dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Podsmażaj przez chwilę, ale uważaj, żeby nie przypalić czosnku – zrobi się gorzki.
  4. Wrzuć mieloną wołowinę i podsmażaj, delikatnie mieszając.
  5. Następnie dodaj pomidory z puszki.
  6. Następnie przypraw solą i pieprzem.
  7. Niech sos „ciągnie” się na wolnym ogniu przez 30 minut.

Podawaj z makaronem – posyp obficie parmezanem oraz świeżą bazylią.

Wegetariański bolognese

Osoby, które nie jedzą mięsa, często szukają alternatywy dla typowo mięsnych potraw. Sos bolognese można przygotować również w wersji warzywnej. Idealnie sprawdzi się również na stołach tych, którzy mięso jedzą, ale są głodni i chcą przygotować coś na szybko. W wegetariańskim bolognese można wykorzystać wiele warzyw, ale najlepiej będzie się komponować z marchewką, selerem i papryką. Sprawdź, jak przygotować warzywne bolognese!

Składniki:

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Pokrój drobno czosnek i cebulę.
  2. Przygotuj seler, paprykę i marchewkę – umyj je dokładnie i obierz.
  3. Rozgrzej oliwę na patelni i przerzuć na nią czosnek i cebulę.
  4. Podsmażaj warzywa, ale uważaj, żeby ich nie przypalić.
  5. Zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach i dodaj na patelnię.
  6. Pokrój paprykę w kostkę i dorzuć do cebuli.
  7. Teraz pokrój seler naciowy – najlepiej na równe, niewielkie kawałki.
  8. Dodaj na patelnię.
  9. Następnie wlej pomidory.
  10. Dodaj przyprawy – sól i pierz.
  11. Gotuj jeszcze przez chwilę na małym ogniu.

Podawaj z makaronem, posypanym parmezanem. Na wierzch posyp obficie natką pietruszki.

Zobacz także: Łatwe przepisy na sos barbecue. Sprawdzi się w sezonie grillowym!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów