Przepis na sos beszamelowy z dodatkiem sera lub do lasagne!

Julita Buczek 12.03.2019
sos beszamelowy przepis
Fotografia: Shutterstock

Sos beszamelowy z pewnością sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, które będziemy coraz częściej jedli podczas zbliżającej się wiosny.

Sos beszamelowy jest rodzajem sosu, który według legend został wymyślony przez francuskiego urzędnika. Beszamel to zasmażka z mąki na maśle, która wymieszana jest z mlekiem. Głównymi składnikami sosu beszamelowego jest mąka, masło, mleko oraz przyprawy, takie jak sól kuchenna, pieprz czy gałka muszkatołowa. Najczęściej podawany jest do mięs czy gotowanych warzyw.

Zobacz także: 4 proste przepisy na sałatki na grilla. Musisz je wypróbować!

Sos beszamelowy

  • Ten smakowity sos sprawdzi się jako idealny dodatek do mięs, sałatek lub grillowanych warzyw. Bez wątpienia warto zainteresować się ostatnią opcją, ponieważ świetnie sprawdzi, jako dodatek do dań z grilla. Wykonanie smacznego sosu beszamelowego nie wymaga drogich składników, wystarczy tylko odrobina, którą z pewnością znajdziesz w każdym sklepie.

Składniki:

  • 25 g masła,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 500 ml ciepłego mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
  • szczypta szafranu

Składniki:

  1. Na patelni roztopić masło do uzyskania jednolitej masy.
  2. Następnie wlać na patelnię mleko aż powstanie gładki sos.
  3. Doprawić przyprawami do uzyskania odpowiedniej gęstości.
  4. Sos można doprawić pieprzem, a także gałką muszkatołową lub szafranem.

Zobacz także: 3 przepisy na sos chrzanowy odkryj niesamowity smak tego sosu na nowo

Sos beszamelowy z serem - przepis

  • Klasyczny sos beszamelowy jest kaloryczny, jednak po dodaniu żółtego sera ma jeszcze więcej kalorii. Jeśli więc jesteś na diecie, lepiej zrezygnuj z sosu beszamelowego z dodatkiem sera żółtego.

Składniki:

  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 szkl. mleka zimnego,
  • ok. 50 g sera żółtego startego,
  • sól,
  • pieprz                

Przygotowanie:

  1. Z masła i mąki robimy białą zasmażkę. Następnie dolewamy mleko cały czas mieszając.
  2. Gotujemy na małym ogniu, mieszając dopóki nie zgęstnieje.
  3. Na końcu wsypujemy ser mieszamy, sól, pieprz do smaku.

Przepis na sos beszamelowy do lasagne

  • Sos beszamelowy jest bardzo często wykorzystywany jako dodatek do warzyw z grilla, mięs, a  nawet lasagne. Z pewnością podkreśli smak dania oraz uwydatni aromat.

Składniki:

  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1/2 l mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. 3 łyżki masła rozpuść na patelni. Dodać 2 łyżki mąki, mieszając, całość dokładnie przesmażyć.
  2. Przypraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Jeśli są grudki, przetrzyj sos przez sito. Zasmażkę wymieszaj z 1/2 l zimnego mleka.
  3. Sos gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  4. Lekko wystudzony sos wymieszaj z 1–2 żółtkami i ewentualnie pianą z białek.
  5. Zalej nim lasagne. Posyp startym żółtym serem, zapiecz.

Zobacz także: Ziemniaki z grilla - poznaj 4 proste przepisy!

Do czego sos beszamelowy?

Sos beszamelowy możemy wykorzystać do polania gotowych dań. Takich, jak:

Sos beszamelowy można dodać również podczas przygotowywania różnego rodzaju potraw:

Zobacz także: Łosoś z grilla - poznaj smaczne i proste przepisy na jego przygotowanie!

Sprawdź, gdzie powinieneś spędzić majówkę!

Młodzi ludzie siedzą w namiocie.
Rozwiąż quiz

Odpowiedz na kilka pytań i dowiedz się, jak powinieneś spędzić majówkę

Młodzi ludzie siedzą w namiocie.

1. Gdzie chciałbyś się teraz znaleźć?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów