Sos bazyliowy – jak go zrobić i do czego go dodawać?

Roksana Orlicka 18.03.2019 AKTUALIZACJA: 25.03.2019
Sos bazyliowy
Fotografia: Shutterstock

Sos bazyliowy można podawać na wiele sposobów – będzie równie pyszny jedzony na zimno ze świeżymi, surowymi warzywami. Dodajemy go do sałatek, makaronów czy ryby. Sprawdź, jak go przygotować.

Bazylia jest jednym z najbardziej aromatycznych ziół i ma zastosowanie w wielu daniach. Bazylia komponuje się z pomidorami, makaronami. Idealnie sprawdza się również w sałatkach. Jest też pysznym uzupełnieniem mięsnych potraw. Uprawia się ją niemal na całym świecie i można wyróżnić aż 150 gatunków bazylii.

Bazylia ma duże zastosowanie w kuchni śródziemnomorskiej. Dodaje się ją do sałatek czy zupy pomidorowej. Bazylię używa się również do marynowania mięs. Wykorzystuje się ją do aromatyzowania oliwy z oliwek. Warto wiedzieć, że bazylia nie lubi wysokich temperatur – pod ich wpływem traci aromat. To zioło warto dodawać do potraw pod koniec gotowania. Sos bazyliowy sprawdzi się też jako dodatek do potraw z grilla.

Bazylia łagodzi wzdęcia oraz kolki, wspomaga również układ trawienny. Poprawia nastrój, pomaga zwalczyć bezsenność.

Bazylia jest niskokaloryczna ( 22 kalorie w 100 g) i zawiera wiele właściwości odżywczych. W tym między innymi potas, wapń, sód, witaminę A, B6, żelazo, magnez oraz kwas foliowy.

Podpowiadamy, jak przygotować smaczne i zdrowe sosy bazyliowe.

Prosty sos bazyliowy

Sos bazyliowy z tego przepisu przygotowuje się w zaledwie kilka minut, potrzeba tylko kilka składników. Taki sos bazyliowy sprawdzi się jako dip, dodatek do sałatek czy uzupełnienie pieczonych warzyw. Podstawą tego przepisu jest świeża i aromatyczna bazylia.

Składniki:

  • Garść świeżej bazylii
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Garść bazylii umyj dokładnie, następnie odciśnij z wody lub wysusz na ręczniku papierowym.
  2. Posiekaj drobno bazylię.
  3. W misce wymieszaj jogurt naturalny z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  4. Następnie dodaj posiekaną bazylię i dokładnie wymieszaj.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Gęsty sos bazyliowy

Sos bazyliowy można przygotować na bazie gęstego jogurtu naturalnego lub śmietanki, dzięki temu będzie on gęsty i kremowy. Taki sos bazyliowy dopełni smakiem każdą sałatkę, pieczone warzywa czy rybę.  Idealnie sprawdzi się również do potraw z grilla. Nie wykorzystujemy tutaj świeżej, siekanej bazylii a pesto bazyliowe. Sprawdź, jak przygotować taki dip.

Składniki:

  • Pół szklanki gęstego jogurtu greckiego
  • 3 łyżki pesto bazyliowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania bazy – jogurt naturalny przełóż do miseczki, następnie dodaj majonez i dokładnie wymieszaj.
  2. Do jogurtu dodaj pesto bazyliowe oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj.
  3. Na samym końcu dodaj sól i pieprz do smaku.

Do tego przepisu możesz wykorzystać świeże, sezonowe warzywa – wystarczy pokroić je w słupki, a potem zamoczyć w dipie.

Zobacz także: Winegret – 4 sposoby na ten aromatyczny sos! 

Sos bazyliowy na bazie bulionu

Sos bazyliowy można przyrządzić również w taki sposób, że idealnie skomponuje się mięsnymi potrawami – będzie idealny do polędwiczek z indyka czy piersi z kurczaka. Sos jest przygotowany na bazie bulionu, dlatego będzie rzadki. Można dodać również śmietanę lub zupełnie ją pominąć. Jak przygotować aromatyczny sos bazyliowy do mięsa?

Składniki:

  • Pół szklanki bulionu warzywnego
  • Garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka masła dobrej jakości
  • Sól
  • Pieprz
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. W garnku o grubym dnie rozpuść masło – uważaj, żeby się nie przypaliło.
  2. Następnie dodaj posiekany czosnek i podsmaż go lekko.
  3. Wlej bulion i dwie łyżki soku z cytryny.
  4. Podgrzewaj chwilkę.
  5. Na samym końcu dodaj świeżą, siekaną bazylię.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Gorącym sosem bezpośrednio polej przygotowane wcześniej mięso. 

Zobacz także: Przepis na sos czosnkowy jest bardzo prosty! Do dań z grilla pasuje świetnie

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów