Sos balsamiczny –niezwykle prosty i bogaty w smaku. Jak go przygotować?

Roksana Orlicka 20.03.2019
Sos balsamiczny
Fotografia: Shutterstock

Sos balsamiczny jest ciemny i niezwykle aromatyczny. Pasuje do wielu dań, dlatego warto zapamiętać kilka podstawowych przepisów, dzięki którym uda się przygotować ten dressing w zaledwie kilka minut. Jak to zrobić?

Sos balsamiczny charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem. Wyrabia się go głównie z winogron, czyli owoców bogatych w potas, witaminę A i wapń. Jego bazą jest ocet balsamiczny, który pochodzi z Włoch. Sos balsamiczny jest dodatkiem do sałatek, sosów, marynat, dań kuchni włoskiej, a także do owoców i deserów.  Trudno o łatwiejszy przepis. Potrzebujemy zaledwie trzech-czterech składników. Sos balsamiczny przygotowuje się w pięć minut. Sprawdź, jak to zrobić.

Sos balsamiczny z sokiem jabłkowym

Taki sos przygotowuje się zaledwie z dwóch składników i wykonuje się go nie dłużej niż pięć minut! Można nim skropić sałatkę czy mięso. Jeśli wyjdzie go za dużo, to warto przelać sos balsamiczny do szczelnego pojemnika lub słoiczka i trzymać przez tydzień w lodówce. Jak przygotować tak słodko-kwaśny sos balsamiczny?

Składniki:

  • ½ szklanki octu balsamicznego
  • ½ szklanki soku jabłkowego – bez miąższu!

Przygotowanie:

  1. Przygotuj garnek o grubym dnie.
  2. Wlej pół szklanki octu balsamicznego i zagotuj.
  3. Następnie dodaj pół szklanki soku jabłkowego.
  4. Gotuj na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Sos balsamiczny jabłkowo-rozmarynowy

Taki sos balsamiczny odmieni każdą sałatkę! Będzie słodko-kwaśny a do tego bardzo aromatyczny – dzięki rozmarynowi. Sos możesz przez tydzień przetrzymywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku. Sprawdź, jak przygotować sos balsamiczny z dodatkiem soku jabłkowego i rozmarynu!

Składniki:

  • ½ szklanki octu balsamicznego
  • ½ szklanki soku jabłkowego
  • 3 gałązki rozmarynu

Przygotowanie:

  1. Przygotuj garnek o grubym dnie.
  2. Wlej pół szklanki octu balsamicznego.
  3. Wlej pół szklanki soku jabłkowego i dokładnie wymieszaj.
  4. Gotuj przez chwilę na małym ogniu.
  5. Następnie dodaj do sosu gałązki rozmarynu.
  6. Gotuj do utrzymania odpowiedniej konsystencji.
  7. Na samym końcu wyciągnij gałązki rozmarynu.

Sos balsamiczny do deserów

Sos balsamiczny można podawać z mięsem lub sałatkami, ale odpowiednio przygotowany sprawdzi się również w deserach. Potrzeba zaledwie dwóch składników i jakiegoś słodzidła – miodu, cukru, syropu z agawy czy ksylitolu. Sprawdź, jak go przygotować.

Składniki:

  • ½ szklanki octu balsamicznego
  • 5 łyżek soku z malin
  • 2 łyżki syropu z agawy

Przygotowanie:

  1. Garnek z grubym dnem ustaw na małym ogniu.
  2. Wlej pół szklanki octu balsamicznego, następnie wlej sok z malin.
  3. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
  4. Następnie dodaj syrop z agawy i dokładnie wymieszaj.
  5. Gotuj jeszcze przez 5 minut.

Zobacz także: 3 smaczne przepisy na sos waniliowy. Musisz je wypróbować!

Sos balsamiczny z miodem

Sos balsamiczny z miodem będzie idealnym dodatkiem do mięsa. Możesz przygotować go na kilka dni – wystarczy, że odpowiednio go przechowasz w lodówce. Sprawdź, jak go przygotować.

Składniki:

  • ½ szklanki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Do garnka o grubym dnie wlej ocet balsamiczny.
  2. Gotuj przez 6 minut.
  3. Na samym końcu dodaj miód i dokładnie wymieszaj.
  4. Podgotuj jeszcze przez chwilę.

Sos balsamiczny z musztardą

Sos balsamiczny można stworzyć na bazie octu balsamicznego i musztardy – takie połączenie to idealny dressing do każdej sałatki. Przygotowanie tego sosu zajmie chwilę. Sprawdź, jak to zrobić!

Składniki:

  • ½ szklanki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka dowolnej musztardy
  • Sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ocet balsamiczny przelej do dużej miski.
  2. Dodaj łyżeczkę musztardy, następnie intensywnie wymieszaj.
  3. Dodaj sok wyciśnięty z połówki cytryny
  4. Na samym końcu dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj.

Zobacz także: Sos bazyliowy – jak go zrobić i do czego go dodawać?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów