Soba - poznaj kilka sprawdzonych pomysłów na wykorzystanie tego makaronu w kuchni!

Roksana Orlicka 17.06.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Makaron soba
Fotografia: Shutterstock

Dania z makaronem soba to świetny pomysł na szybki i pożywny obiad. Zobacz, jak łatwo przenieść azjatyckie potrawy do naszej kuchni!

Soba to japoński makaron. Jest niezwykle cienki, a wykonuje się go z mąki gryczanej, dzięki czemu ma charakterystyczny, brązowy kolor.

W Japonii ten makaron ma zastosowanie w wielu potrawach. Japończycy podają sobę w gorących bulionach. Ten makaron jest smaczny, gdy je się go na zimno. Wykorzystuje się go również we wszelkiego rodzaju sałatkach.

Warto wiedzieć - Japończycy uważają, że długie nitki makaronu symbolizują długowieczność i szczęśliwe życie. Tamtejsi mieszkańcy nie łamią makaronu i pozostawiają go w pierwotnym kształcie.

Jak wykorzystać makaron soba w kuchni? Oto kilka sprawdzonych przepisów!

Przepis na makaron soba z wieprzowiną

Makaron soba można przygotować z soczystą wieprzowiną, dzięki temu idealnie sprawdzi się na obiad. Będzie on sycący i bardzo pożywny. Sprawdź, jakie to proste!

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu soba
  • 250 g mięsa wieprzowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża garść fasolki szparagowej
  • 5 pieczarek
  • 1 żółta papryka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania mięsa - umyj je dokładnie, oczyść i pokrój na drobną kostkę.
  2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Mięso przełóż do miski i przypraw solą i pieprzem.
  4. Dodaj posiekany czosnek i cebulę.
  5. Rozgrzej olej na patelni i dodaj czosnek oraz cebulę.
  6. W tym czasie pokrój marchewkę i dodaj ją na patelnię. Smaż przez 4 minuty.
  7. Dodaj pieczarki, paprykę oraz fasolkę.
  8. Na drugiej patelni podsmaż mięso.
  9. Dodaj je do warzyw, następnie przełóż na patelnię ugotowany makaron i smaż przez chwilę.
  10. Dodaj sos sojowy i wymieszaj.
  11. Wyłóż na talerz i posyp obficie sezamem.

Zobacz także: Przepis na zupę pho - bez trudu przygotujesz ją we własnej kuchni

Przepis na aromatyczny makaron soba

Taki makaron zachwyci was głębią smaku! Można go przygotować do pracy lub na uroczysty obiad ze znajomymi. Sprawdź, jak go zrobić.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu soba
  • 1 opakowanie groszku cukrowego
  • 1 opakowanie tofu naturalnego
  • 1 marchewka
  • 2 dymki
  • 1 żółta papryka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka octu ryżowego

Przygotowanie:

  1. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, to zalej go zimną wodą, odcedź i odstaw.
  2. Marchewkę oraz paprykę pokrój w paski, a cebulę drobno posiekaj.
  3. Sos sojowy wymieszaj z syropem z agawy oraz octem ryżowym.
  4. Tofu pokrój w kostkę.
  5. Na patelni rozgrzej olej, następnie wrzuć cebulę, dodaj marchewkę i paprykę i wymieszaj dokładnie.
  6. Smaż na małym ogniu przez 5 minut, następnie dodaj tofu i przygotowaną marynatę.
  7. Smaż przez kolejne pięć minut, następnie dodaj makaron i dokładnie wymieszaj.
  8. Podawaj z sezamem, kolendrą i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Zobacz także: Ramen - japońska zupa, która zachwyciła świat! Jak ją przygotować?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów