4 proste przepisy na śledzie z żurawiną. Wypróbuje je tej jesieni!

Julita Buczek 06.11.2018
śledzie z żurawiną
Fotografia: Shutterstock

Śledzie z żurawiną bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Poznaj smaczne i szybkie przepisy na śledzie z żurawiną, z dodatkiem cebuli czy z brzoskwinią.

Słone śledzie połączone ze słodką żurawiną z pewnością okażą się smacznym daniem, które sprawdzi się podczas rodzinnego spotkania. Oprócz wielu walorów smakowych powinniście wypróbować ten przepis ze względu na jego pozytywne właściwości. Śledzie dostarczą naszemu organizmowi wiele witamin oraz minerałów, które mogą pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu.

Śledzie możemy podać nie tylko z żurawiną, jest wiele innych przepisów, które sprawią radość naszym kubkom smakowym np.:

Śledzie z żurawiną są bardzo smacznym połączeniem. Żurawina doda słonym śledziom dodatkowego smaku, który z pewnością okaże się bardzo wyrazisty. Żurawina posiada bardzo dużo właściwości odżywczych, które mogą mieć zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Żurawina jest źródłem witaminy A oraz witaminy B. Wielu naukowców potwierdza, że żurawina należy do ścisłej czołówki roślin o właściwościach prozdrowotnych. Od wielu lat stosowana jest w medycynie naturalnej, jako składnik, który pomaga w leczeniu chorób nerek lub pęcherza moczowego.

Śledzie z żurawiną

Ta pyszna przekąska może pojawić się zarówno na stole wigilijnym, ale również jako przekąska Sylwestrowa.

Składniki:

  • 6-7 śledziowych filetów z zalewy octowej,
  • 1 dużą czerwona cebula lub 2 małe,
  • 100 gram suszonej żurawiny,
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • słonecznikowy olej (około 0,5 szklanki)

Przygotowanie:

  1. Żurawinę przełożyć do garnka i zalać gotującą się wodą. Pozostawić ją na około 5 minut. Po tym czasie należy odcedzić owoce przez sitko i ostudzić.
  2. Filety opłukać i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę pokroić w drobne talarki.
  4. Składniki ułożyć w słoiku, dodać przyprawy. Całość wymieszać, odstawić na 2 dni.

Zobacz także: Przepis na paszteciki z grzybami oraz smaczny farsz do pasztecików. Sprawdzone przepisy na święta

Śledzie z żurawiną i cebulą

Składniki:

  • 1 kg śledzi a la matjas,
  • ok. 100 g suszonej żurawiny,
  • 2 małe czerwone cebule,
  • 4-5 goździków,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • olej

Przygotowanie:

  1. Śledzie należy namoczyć w zimnej wodzie, tak aby straciły trochę słonego smaku. Namoczyć śledzie przez dwie godziny, co jakiś czas zmieniając wodę.
  2. Żurawinę zalać wodą i odstawić na około 15 minut, tak aby napęczniała.
  3. Cebulę pokroić w drobne piórka. Śledzie pokroić na drobne kawałki.
  4. W słoiku ułożyć warstwami śledzie, cebulę, żurawinę, dodajemy przyprawy. Całość zalewamy olejem, aby przykryć wszystkie śledzie.
  5. Odstawiamy szczelnie zamknięty słoik w zimne miejsce.

Przepis na śledzie z żurawiną i brzoskwiniami

Śledzie z dodatkiem żurawiny i słodkich brzoskwiń będą smakować każdemu, kto lubi nieoczywiste smaki. Wypróbuj przepis na nie już teraz, tak aby cieszyć się nim w okresie świąt lub Sylwestra.

Składniki:

  • 10 wymoczonych filetów śledziowych,
  • 350 g brzoskwiń,
  • 1 smukły por o długości 35 cm,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g rodzynków,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny,
  • 300 g jogurtu typu greckiego 10%,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • 1/2 łyżeczki mielonych owoców kolendry,
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • szczypta chilli,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny mielony do smaku

Przygotowanie:

  1. Pora oczyścić i połączyć z czosnkiem. W garnku rozgrzać oliwę wrzucić warzywa, wsypać przyprawy. Całość smażyć około 5 minut, dokładnie mieszając.
  2. Brzoskwinie pozbawić pestek, pokroić w paski i dodać do garnka. Wlać sok z cytryny i dusić całość około 10 minut.
  3. Rodzynki sparzyć, odsączyć i dodać do duszonych owoców w garnku. Doprawić solą i pieprzem, często mieszając.
  4. Śledzie pokroić na małe kawałki i wymieszać z wcześniej przygotowanym sosem.

Zobacz także: Kapusta wigilijna na 3 sposoby. Poznaj świąteczny smak nie tylko od święta

Śledzie z żurawiną w śmietanie

Składniki:

  • 1/2 kg matiasów,
  • jabłko,
  • czerwona cebula,
  • 5 dag suszonej żurawiny,
  • 380 g śmietany 18%,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • szczypta cukru,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez całą noc.
  2. Cebulę pokroić w piórka. Jabłko obrać oraz zetrzeć na tarce.
  3. Żurawinę sparzyć wrzątkiem oraz odcedzić.
  4. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać żurawinę, cebulę oraz jabłko. Doprawić do smaku.
  5. Śledzia pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do śmietany oraz dokładnie wymieszać.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Te produkty mogą mieć duży wpływ na wygląd twojej skóry. Sprawdź, co jeść, żeby cera była nieskazitelna

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów