Śledzie z rodzynkami na 3 sposoby. Poznaj smaczne przepisy idealne na święta

Julita Buczek 06.11.2018
śledzie z rodzynkami
Fotografia: Shutterstock

Śledzie z rodzynkami na różne sposoby, poznaj przepis na śledzie po żydowsku oraz śledzie z rodzynkami i cebulą. Poznaj przepis na wigilijne śledzie z rodzynkami.

Śledzie to bardzo popularne ryby, znane w Polsce już od wielu lat. Kiedyś były bardzo popularne jako dodatek do sałatek lub uzupełnienie świeżych kanapek. Obecnie śledzie występują jako oddzielne danie, które staje się samodzielnym posiłkiem. Od wielu lat śledź urodzi za symbol potasu, w tej kwestii nic się nie zmienia, ponieważ śledzie posiadają bardzo dużo składników odżywczych. Zawarte w śledziach kwasy omega-3, przyśpieszają przemianę materii oraz wpływają na szybkie spalanie tłuszczu. Śledzie mają również bardzo dużo witamin jak np. witaminę A czy witaminę D.

Śledzie świetnie uzupełnią dietę, dzięki łatwej dostępności na sklepowych półkach. Najpopularniejsze są płaty śledziowe, które można przyrządzić z olejem i drobno posiekaną cebulką. Jeśli płaty nie są naszym ulubionym daniem, możemy zdecydować się na rolmopsy, które najczęściej znajdziemy w zalewie octowej.

Śledzie pojawiają się również na stole wigilijnym. To tradycyjne danie jest jedną z 12 potraw wigilijnych, jeśli więc chcesz, aby twoje święta minęły w pozytywnej atmosferze, koniecznie wypróbuj przepis na śledzie z rodzynkami.

Śledzie z rodzynkami

Śledzie z rodzynkami są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego świetnie sprawdzą się nie tylko na wigilijnym stole. Przepis możecie wykorzystać na przyjęciu lub w karnawale, kiedy to będziecie szukać pomysłu na przekąski na Sylwestra.

Składniki:

  • 15 filetów śledziowych,
  • 6 cebul,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta goździków,
  • 2/3 szklanki miękkich rodzynek,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • olej około 200 ml

Przygotowanie:

  1. Śledzie należy opłukać oraz wytrzeć ręcznikiem papierowym. Pokroić w drobne kawałki.
  2. Cebulę obrać i pokroić. Przełożyć na patelnię, dodać do niej cynamon, sól, cukier, koncentrat oraz goździki. Smażyć 3 minuty.
  3. Rodzynki dodać do cebuli, dokładnie wymieszać i zostawić do wystudzenia.
  4. Pokrojone na kawałki płaty śledziowe ułożyć w misce, dodać cebulę z rodzynkami i przyprawami oraz około 200 ml oleju. Dokładnie wymieszać, doprawić w razie potrzeby.
  5. Przełożyć do słoika bardzo ciasno. Zostawić na 24 godziny aż całość się dobrze zmaceruje.

Zobacz także: Poznaj smaczne przepisy na uszka z grzybami oraz smaczny farsz!

Śledzie po żydowsku

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzia po żydowsku, to tradycyjne danie obok karpia smażonego czy kapusty z grochem. Śledzie można przygotować na wiele sposobów, jednak śledzik po żydowsku z pewnością jest tym najsmaczniejszym.

Składniki:

  • 1 kg. śledzi -matiasy,
  • 4 cebule,
  • 20 dag.dag rodzynek,
  • słoik koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej,
  • 1 łyżka oleju do smażenia,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 3 łyżki octu winnego jabłkowego

Przygotowanie:

  1. Śledzie należy, namoczyć w wodzie lub mleku, aby pozbyły się słonego smaku.
  2. Obrać cebulę i pokroić, rozgrzać olej na patelni. Dodać cebulę i przykryć do duszenia. Cebula musi zrobić się miękka. Do tak przyrządzonej cebuli należy dodać rodzynki.
  3. Kolejnym etapem jest dodanie koncentratu pomidorowego oraz musztardy. Wszystko należy dokładnie wymieszać.
  4. W szklance połączyć olej rzepakowy i ocet. Wlać na dno słoika. Warstwami układać cebulę oraz śledzie. Odstawić do lodówki na 3 dni.

Śledzie z rodzynkami i cebulą przepis

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych,
  • 1 szklanka rodzynek sułtańskich,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 2  duże cebule,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  •  sok z 1 cytryny,
  • 5 ziarenek pieprzu,
  • kilka ziaren gorczycy,
  • 4 goździki,
  •  sól,
  • pieprz mielony,
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

  1. Rodzynki zalać wrzątkiem na 20 minut i odcedzić. Śledzie namoczyć w wodzie, odcedzić i pokroić.
  2. Obrać cebulę i pokroić w krążki. Patelnię rozgrzać, dodać cebulę i zeszklić.
  3. W trakcie smażenia należy dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, rodzynki oraz inne przyprawy.
  4. Doprawić solą, pieprzem oraz cukrem.
  5. Śledzie zalać gorącą zalewą. Najlepiej podawać na zimno.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Rozwiąż quiz

Boże Narodzenie w różnych regionach Polski. Rozwiąż quiz i sprawdź swoją wiedzę o świątecznych zwyczajach

1. W którym regionie Polski nieznany jest zwyczaj pozostawiania wolnego miejsca przy wigilijnym stole?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów