Te przepisy musi znać każdy! Poznaj sprawdzone pomysły na śledzie po kaszubsku

Julita Buczek 08.11.2018
śledzie po kaszubsku
Fotografia: Shutterstock

Śledzie po kaszubsku cały czas zdobywają popularność na polskich stołach. Można przygotować je na święta lub Wigilię. Poznaj przepis na śledzie po kaszubsku lub takie z dodatkiem rodzynek.

Śledzie po kaszubsku można wypróbować nie tylko na święta, sprawdzą się również jako smaczna przystawka lub przekąska na sylwestra. Śledzie możemy podawać z różnymi dodatkami. Z cebulką, marynowane w occie lub oleju, będą cieszyć niejedno podniebienie. Ostatnio bardzo popularny stał się tatar z łososia czy klasyczna sałatka śledziowa.

Śledzie po kaszubsku, w sosie tatarskim lub z jabłkiem, wszystkie przepisy na śledzie są pyszne i powinny znaleźć miejsce na twoim stole.

Śledzie po kaszubsku

Składniki:

  • 5 płatów śledziowych (500 g),
  • 3 łyżki octu 10%,
  • 2 cebule,
  • 8 łyżek oleju roślinnego,
  • 5 suszonych śliwek,
  • 2 średnie kiszone ogórki,
  • przyprawy: zmielony pieprz, 1 łyżka majeranku, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu

Przygotowanie:

  1. Śledzie włożyć do miski i wypłukać w wodzie lub mleku. Kilka razy zmienić wodę.
  2. Śledzie należy przełożyć do szklanej miski i zalać octem, dokładnie wymieszać, aby nasiąkły. Osuszyć dokładnie.
  3. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać wszystkie przyprawy i tak smażyć przez 2 minuty.
  4. Dodać posiekane śliwki i smażyć na ogniu, dodać ogórki, koncentrat oraz ketchup i smażyć około 2 minut.
  5. Wystudzić i ułożyć warstwami w słoiku. Wstawić do lodówki.

Zobacz także: 3 przepisy na smaczny kompot z suszu!

Przepis na śledzie po kaszubsku

Ryba w kuchni kaszubskiej zajmuje bardzo ważne miejsce. Obecnie śledzie po kaszubsku goszczą na stołach w całej polsce. Jeśli szukasz smacznego przepisu na to danie, zapoznaj się z poniższym.

Składniki:

  • 1/2 kg filetów śledziowych,
  • 1 łyżka cukru,
  • 5 łyżek oleju,
  • 4 łyżki octu,
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 cebule,
  • 3 ziarenka ziela angielskie,
  • 3 liście laurowe

Przygotowanie:

  1. Namoczyć filety i pokroić w kostkę.
  2. Na patelni zeszklić cebulę. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele angielskie, paprykę oraz koncentrat. Całość wymieszać dokładnie i dusić kilka minut.
  3. Kawałki ryby przełożyć sosem. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi lub trzeci dzień.

Przepis na śledzie po kaszubsku z rodzynkami

Śledzie po kaszubsku z dodatkiem rodzynek z pewnością będą jeszcze smaczniejsze, jeśli dodamy do nich parę śliwek. Smak śledzi w tym daniu, jest po prostu obłędny.

Zobacz także:  4 przepisy na piernik. Odkryj świąteczny smak na nowo!

Składniki:

Składniki na zalewę:

  • 1 szkl. wody,
  • 50 ml octu,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
  • 2 łyżki cukru,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu

Składniki pozostałe:

  • 4 filety śledziowe,
  • 1 duża cebula,
  • 100 ml koncentratu pomidorowego,
  • 200 ml oleju,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 5 śliwek (suszonych),
  • 1/2 szkl. rodzynek,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 3 goździki,
  • sól, pieprz, papryka wędzona, suszony majeranek

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe wymoczyć w mleku. Jeśli śledzie są słone, należy wymienić mleko około 3 razy.
  2. Do garnka wsypać wszystkie składniki na zalewę. Całość gotować 5 minut, a następnie ostudzić.
  3. Po wyjęciu śledzi z mleka należy je opłukać i pokroić w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę oraz przyprawy.
  5. Do cebuli dodać śliwki i rodzynki. Całość doprawić solę. Chwilę podsmażyć o dodać przecier, na koniec dodać ogórki.
  6. Śledzie odcedzić i usunąć przyprawy. Ułożyć w słoiku z przygotowanymi składnikami. Odstawić do schłodzenia na 2-3 dni.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Rozwiąż quiz

Boże Narodzenie w różnych regionach Polski. Rozwiąż quiz i sprawdź swoją wiedzę o świątecznych zwyczajach

1. W którym regionie Polski nieznany jest zwyczaj pozostawiania wolnego miejsca przy wigilijnym stole?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów