
Skrzydełka kurczaka idealnie sprawdzą się na grillu. Wystarczy wcześniej przygotować aromatyczną marynatę, żeby były wyraziste w smaku. Sprawdź, jak przygotować skrzydełka na grilla!
Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. To czas, gdy spotykamy się z najbliższymi i spędzamy wspólnie wieczory, przygotowując dobre jedzenie. Wiele osób nie wyobraża sobie grilla bez skrzydełek z kurczaka.
Sekretem odpowiedniego smaku jest przygotowanie aromatycznej marynaty, w której skrzydełka będą się moczyć przez kilka godzin. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane i – poza czasem, który mięso musi spędzić w marynacie – nie wymaga to od nas spędzania wielu godzin w kuchni.
Skrzydełka można przygotować w marynacie jogurtowej lub maślance. Dodatkowo idealnie sprawdzi się pikantna marynata lub słodka, z dodatkiem miodu.
Sprawdź, jak przygotować skrzydełka z grilla!
Skrzydełka z grilla w maślankowej marynacie
Maślanka nada skrzydełkom bardzo delikatny smak. Do marynaty można wykorzystać aromatyczne zioła, cytrusy lub czosnek. Nie masz w domu maślanki? Wykorzystaj jogurt naturalny! Sprawdź, jak to zrobić.
Składniki:
- 1 kg skrzydełek kurczaka
- 2 szklanki maślanki naturalnej
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Kurczaka umyj dokładnie i ułóż na ręczniku papierowym – dzięki temu pozbędziesz się wody, a kurczak pozostanie chrupiący.
- Przygotuj dużą miskę.
- Zacznij od przypraw – wymieszaj curry, kminek, wędzoną paprykę, kurkumę oraz oregano i wrzuć do miski.
- Następnie dodaj czosnek pokrojony w plasterki.
- Następnie wlej maślankę i dokładnie wymieszaj.
- Na samym końcu przypraw solą i pieprzem.
- Umieść kurczaka w marynacie.
- Dokładnie wymieszaj – ważne, żeby kurczak połączył się z marynatą.
- Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 3 godziny.
Pamiętaj – im dłużej będziesz marynować kurczakiem, tym bardziej aromatyczny on będzie.
Zobacz także: Ziemniaki z grilla - poznaj 4 proste przepisy!
Miodowe skrzydełka na grilla
Skrzydełka na grilla można przygotować w wersji na słodko – to bardzo popularne połączenie, które sprawdza się podczas rodzinnych spotkań. Mięso powinno się marynować przez kilka godzin w miodowej zalewie, dzięki czemu nabierze słodkiego posmaku. Sprawdź, ja kto zrobić!
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki ketchupu
- ½ szklanki miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka gotowej przyprawy do kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Kurczaka dokładnie umyj ułóż na ręczniku papierowym – dzięki temu pozbędziesz się wody, a kurczak pozostanie chrupiący.
- Przygotuj dużą miskę.
- Do miski wlej oliwę z oliwek, następnie dodaj ketchup i miód.
- Wymieszaj do połączenia składników.
- Następnie dodaj wszystkie przyprawy – oregano, paprykę, przyprawę do kurczaka, sól, pieprz.
- Czosnek pokrój w plasterki i dodaj do marynaty.
- Umieść kurczaka w marynacie i wymieszaj do połączenia składników.
- Następnie przykryj miskę folią spożywczą i włóż ją do lodówki na minimum trzy godziny.
Ważne – im dłużej marynujesz kurczaka, tym bardziej aromatyczny będzie.
Pikantne skrzydełka z kurczaka na grilla
Skrzydełka z kurczaka można przygotować na ostro. Wystarczy użyć do tego chilli, ostrą paprykę lub tabasco. Sprawdź, jak je przygotować!
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania kurczaka – umyj go dokładnie i odłóż na ręcznik papierowy.
- Następnie do dużej miski wlej olej, dodaj ketchup i musztardę.
- Wymieszaj dokładnie.
- Następnie dodaj suszony majeranek, paprykę, sól, pieprz oraz pieprz cayenne.
- Czosnek pokrój w plasterki i dodaj do marynaty.
- Natrzyj kurczaka marynatą i zostaw go misce.
- Miskę przykryj folią spożywczą, następnie włóż do lodówki na kilka godzin.
Zobacz także: Warzywa z grilla – jak je przyrządzić, żeby smakowały nawet wielbicielom mięsnych potraw?