Skrzydełka z grilla – jak je przygotować, żeby były chrupiące i soczyste?

Roksana Orlicka 05.04.2019 AKTUALIZACJA: 05.04.2019
Skrzydełka z kurczaka
Fotografia: Shutterstock

Skrzydełka kurczaka idealnie sprawdzą się na grillu. Wystarczy wcześniej przygotować aromatyczną marynatę, żeby były wyraziste w smaku. Sprawdź, jak przygotować skrzydełka na grilla!

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. To czas, gdy spotykamy się z najbliższymi i spędzamy wspólnie wieczory, przygotowując dobre jedzenie. Wiele osób nie wyobraża sobie grilla bez skrzydełek z kurczaka.

Sekretem odpowiedniego smaku jest przygotowanie aromatycznej marynaty, w której skrzydełka będą się moczyć przez kilka godzin. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane i – poza czasem, który mięso musi spędzić w marynacie – nie wymaga to od nas spędzania wielu godzin w kuchni.

Skrzydełka można przygotować w marynacie jogurtowej lub maślance. Dodatkowo idealnie sprawdzi się pikantna marynata lub słodka, z dodatkiem miodu.

Sprawdź, jak przygotować skrzydełka z grilla!

Skrzydełka z grilla w maślankowej marynacie

Maślanka nada skrzydełkom bardzo delikatny smak. Do marynaty można wykorzystać aromatyczne zioła, cytrusy lub czosnek. Nie masz w domu maślanki? Wykorzystaj jogurt naturalny! Sprawdź, jak to zrobić.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 2 szklanki maślanki naturalnej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyj dokładnie i ułóż na ręczniku papierowym – dzięki temu pozbędziesz się wody, a kurczak pozostanie chrupiący.
  2. Przygotuj dużą miskę.
  3. Zacznij od przypraw – wymieszaj curry, kminek, wędzoną paprykę, kurkumę oraz oregano i wrzuć do miski.
  4. Następnie dodaj czosnek pokrojony w plasterki.
  5. Następnie wlej maślankę i dokładnie wymieszaj.
  6. Na samym końcu przypraw solą i pieprzem.
  7. Umieść kurczaka w marynacie.
  8. Dokładnie wymieszaj – ważne, żeby kurczak połączył się z marynatą.
  9. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 3 godziny.

Pamiętaj – im dłużej będziesz marynować kurczakiem, tym bardziej aromatyczny on będzie.

Zobacz także: Ziemniaki z grilla - poznaj 4 proste przepisy!

Miodowe skrzydełka na grilla

Skrzydełka na grilla można przygotować w wersji na słodko – to bardzo popularne połączenie, które sprawdza się podczas rodzinnych spotkań. Mięso powinno się marynować przez kilka godzin w miodowej zalewie, dzięki czemu nabierze słodkiego posmaku. Sprawdź, ja kto zrobić!

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki ketchupu
  • ½ szklanki miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka gotowej przyprawy do kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Kurczaka dokładnie umyj ułóż na ręczniku papierowym – dzięki temu pozbędziesz się wody, a kurczak pozostanie chrupiący.
  2. Przygotuj dużą miskę.
  3. Do miski wlej oliwę z oliwek, następnie dodaj ketchup i miód.
  4. Wymieszaj do połączenia składników.
  5. Następnie dodaj wszystkie przyprawy – oregano, paprykę, przyprawę do kurczaka, sól, pieprz.
  6. Czosnek pokrój w plasterki i dodaj do marynaty.
  7. Umieść kurczaka w marynacie i wymieszaj do połączenia składników.
  8. Następnie przykryj miskę folią spożywczą i włóż ją do lodówki na minimum trzy godziny.

Ważne – im dłużej marynujesz kurczaka, tym bardziej aromatyczny będzie.

Pikantne skrzydełka z kurczaka na grilla

Skrzydełka z kurczaka można przygotować na ostro. Wystarczy użyć do tego chilli, ostrą paprykę lub tabasco. Sprawdź, jak je przygotować!

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • Sól  i pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania kurczaka – umyj go dokładnie i odłóż na ręcznik papierowy.
  2. Następnie do dużej miski wlej olej, dodaj ketchup i musztardę.
  3. Wymieszaj dokładnie.
  4. Następnie dodaj suszony majeranek, paprykę, sól, pieprz oraz pieprz cayenne.
  5. Czosnek pokrój w plasterki i dodaj do marynaty.
  6. Natrzyj kurczaka marynatą i zostaw go misce.
  7. Miskę przykryj folią spożywczą, następnie włóż do lodówki na kilka godzin.

Zobacz także: Warzywa z grilla – jak je przyrządzić, żeby smakowały nawet wielbicielom mięsnych potraw?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów