Sałatka ziemniaczana – kilka sposobów na tę pyszną potrawę!

Sałatka ziemniaczana
Fotografia: Shutterstock

Sałatka ziemniaczana jest niezwykle prostym daniem, które gości na stołach w wielu domach. Okazuje się, że powstało wiele wariacji tej pysznej sałatki. Oto kilka przepisów!

Sałatka ziemniaczana jest jednym z najpopularniejszych dań w wielu domach. Ta sałatka pojawia się na rodzinnych imprezach, podczas świąt czy nawet jako dodatek do grilla. Powstało wiele modyfikacji sałatki ziemniaczanej. Tak naprawdę to głównym składnikiem są ziemniaki, a reszta zależy od fantazji osoby, która ją przyrządza. Do sałatki ziemniaczanej można dodać boczek, jajka, śledzia czy kiszonego ogórka. Zupełnie inaczej będzie smakować, gdy dodasz młode ziemniaki. Sałatkę ziemniaczaną można podawać w wersji z majonezem lub bez. Oto cztery propozycje!

Sałatka ziemniaczana tradycyjna

Prawdą jest, że każdy kucharz lub kucharka będzie mieć swoją wersję tradycyjnej sałatki ziemniaczanej, ale wiele osób sięgnie po te same składniki. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 kiszonych ogórków
  • Pęczek rzodkiewki
  • Pęczek koperku
  • 6 łyżek majonezu
  • 4 jajka
  • Puszka groszku konserwowego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Dokładnie wyszoruj ziemniaki i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Pozostaw do wystygnięcia.
  2. Ugotuj jajka, pozostaw do ostygnięcia, następnie obierz ze skorupki i pokrój w drobną kostkę.
  3. Pokrój kiszone ogórki i rzodkiewkę w małą kosteczkę
  4. Pokrój drobno koperek.
  5. Wróć do ziemniaków – obierz je ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
  6. Wszystkie składniki na sałatkę połącz w misce, przypraw pieprzem i solą. 

Najlepiej przygotuj sałatkę na minimum pół godziny przed podaniem – dzięki temu jej składniki się „przegryzą”.

Sałatka ziemniaczana

Zobacz także: Cukinia z grilla - odkryj 4 proste przepisy i ciesz się jej smakiem!

Sałatka ziemniaczana do grilla

Sałatka ziemniaczana jest dobrym dodatkiem do grilla. Idealnie komponuje się z mięsami oraz rybami, dlatego możesz ją podać m.in. z łososiem z grilla, szaszłykami czy karkówką. Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną, żeby skomponowała się z innymi potrawami i zasmakowała wszystkim gościom?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 5 kiszonych ogórków
  • Pęczek rzodkiewki
  • Cebula
  • Pęczek koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek majonezu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Dokładnie wyszoruj ziemniaki, następnie ugotuj je w osolonej wodzie i pozostaw do wystygnięcia.
  2. Pokrój rzodkiewkę, ogórka i cebulę w drobną kostkę.
  3. Obierz ostudzone ziemniaki, następnie pokrój je w drobną kostkę.
  4. Pokrój drobno koperek.
  5. Wrzuć wszystkie składniki do dużej miski, przeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj z majonezem i na koniec dopraw solą i pieprzem.

Sałatkę lepiej przygotować wcześniej, minimum 30 minut przed podaniem, żeby składniki się „przegryzły”.

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana po arabsku

Sałatka ziemniaczana w stylu arabskim to przepis, którym zaskoczysz gości. Idealnie nadaje się na świąteczny stół oraz na grilla. Jej sekretem są przyprawy. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • Cebula
  • Pęczek natki pietruszki
  • Garść świeżej mięty
  • Cytryna
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Łyżeczka ostrej papryki
  • Łyżeczka curry

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki oczyść dokładnie z ziemi, następnie ugotuj je w osolonej wodzie i pozostaw do wystygnięcia.
  2. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
  3. Przerzuć cebulę na patelnię i podsmaż przez chwilę.
  4. Następnie dodaj do cebuli koncentrat pomidorowy, curry oraz ostrą paprykę.
  5. Odstaw do wystygnięcia.
  6. Obierz ziemniaki i pokrój je w spora kostkę.
  7. Umyj dokładnie miętę oraz pietruszkę i pokrój drobno.
  8. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sałatki i skrop sokiem z cytryny.

Sałatkę lepiej przygotować minimum pół godziny przed podaniem – dzięki temu jej składniki się „przegryzą”.

Sałatka ziemniaczana po arabsku

Sałatka ziemniaczana niemiecka

W Niemczech jada się bardzo dużo sałatki ziemniaczanej, jest zwana Kartoffelsalat i dodaje się do niej często boczek. Różni się ona od naszej tradycyjnej sałatki ziemniaczanej. Podpowiadamy, jak ją przygotować.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 150 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 4 ogórki konserwowe
  • Cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • Garść posiekanego koperku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Wyszoruj ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie, następnie pozostaw do ostygnięcia.
  2. Pokrój boczek w drobną kostkę, następnie wrzuć go na rozgrzaną patelnię z odrobioną oliwy i smaż do momentu aż się zarumieni.
  3. Pokrój ogórki konserwowe, cebulę w drobną kostkę.
  4. Pokrój drobno koperek.
  5. Wróć do ziemniaków, obierz je i również pokrój w kostkę.
  6. Połącz wszystkie składniki w misce, dodaj jogurt naturalny, majonez i wymieszaj dokładnie.
  7. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sałatkę lepiej przygotować minimum 30 minut przed podaniem, dzięki temu wszystkie jej składniki się „przegryzą” i będzie smaczniejsza.

Sałatka ziemniaczana niemiecka

Zobacz także: Krewetki z grilla na 2 sposoby. Jak najlepiej przyrządzić krewetki?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów