Sałatka z tofu zaspokoi twój apetyt. Sprawdź, jak ją przygotować!

Roksana Orlicka 04.06.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Sałatka z tofu
Fotografia: Shutterstock

Sałatka z tofu jest daniem, które można przygotować na wiele sposobów. Można ją podawać z sezonowymi warzywami i azjatyckimi przyprawami.

Sałatkę z tofu często przygotowywali sobie weganie i wegetarianie, którzy zastępowali w ten sposób mięso w wielu przepisach. To danie jest na tyle smaczne, że sięgają po nie również mięsożercy.

Tofu jest często nazywane twarożkiem, który powstaje z mleka sojowego. Prawdopodobnie pochodzi z Chin. Jada się je także w Tajlandii, Japonii, Korei czy Wietnamie, ale również coraz częściej używamy tofu w naszych domach.

Tofu jest bogatym źródłem białka, do tego jest niskokaloryczne. Tofu zawiera też duże ilości wapnia, fosforu, potasu, sodu i witaminy E. To wystarczający powód, żeby włączyć tofu do naszej diety.

Przepis na błyskawiczną sałatkę z tofu

Sałatka z tofu jest szybka w przygotowaniu, dlatego idealnie sprawdzi się jako podwieczorek lub kolacja. Możesz ją również spakować w pudełko i zabrać ze sobą do pracy.

Składniki:

  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 1 opakowanie miksu sałat
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 1 duża garść fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości oleju na rozgrzanej patelni.
  2. Tofu pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię, dodaj odrobinę oleju i przyprawy.
  3. Smaż tofu na złoty kolor.
  4. Następnie dodaj fasolkę szparagową i dokładnie wymieszaj.
  5. Smaż przez 8 minut.
  6. W misce umieść sałatkę, dodaj podsmażone warzywa z tofu.
  7. Do miski dołóż pokrojone pomidorki koktajlowe.

Sałatkę możesz obficie posypać pestkami - najlepiej sprawdzą się ziarna słonecznika!

Przepis na sałatkę z tofu i makaronem

Tofu można łączyć również w sałatkach z makaronem.

Sprawdź, jak to zrobić!

Składniki:

  • ½ opakowania makaronu pełnoziarnistego
  • 1 kostka wędzonego tofu
  • 2 żółte papryki
  • 1 marchewka
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Tofu pokrój w grubą kostkę i umieść w misce.
  3. Następnie dodaj sos sojowy i przyprawy, wymieszaj i odstaw.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.
  5. Dodaj paprykę pokrojoną w paski i przemieszaj.
  6. Następnie dodaj marchewkę pokrojoną w paski.
  7. Na patelni umieść tofu i wlej sos, w którym się marynowało.
  8. Sałatkę podawaj z sokiem wyciśniętym z limonki, możesz ją posypać szczypiorkiem lub kolendrą i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.

Zobacz także: Makaron po tajsku. Poznaj przepis na pyszny i prosty lunch!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów