4 proste przepisy na sałatki na grilla. Musisz je wypróbować!

Julita Buczek 04.03.2019
sałatki na grilla
Fotografia: Shutterstock

Sałatki na grilla z pewnością są idealnym dodatkiem do pieczonych lub smażonych mięs. Tego typu dodatki, bogate w witaminy oraz składniki mineralne z pewnością okażą się wspaniałym uzupełnieniem każdego dania obiadowego.

Sałatki to świetny dodatek do grillowanych dań. Można je przyrządzić z różnych warzyw czy nawet owoców, które są łatwo dostępne w sklepie. Szparagi, rabarbar czy nawet rzodkiewki z pewnością okażą się świetnym dodatkiem do grillowanych mięs. Grillować możemy również warzywa: cukinię, bakłażana, kukurydzę czy nawet paprykę. Wystarczy dodać tylko odpowiednie przyprawy oraz oliwę z oliwek.

Zobacz także: Ziemniaki z grilla - poznaj 4 proste przepisy!

Sałatki na grilla przepisy - poznaj najlepsze

  • Jeśli jesteście fanami dań z grilla, koniecznie wypróbujcie sałatki, które będą świetnie się z nimi komponować. Świeże pomidory, ogórki czy cebula okażą się niezapomnianą podstawą podczas przygotowywania sałatek na grilla. Sałatki na grilla warto wzbogacić o orzechy czy nawet inne rodzaje sałat (np. rukola czy jarmuż). Możesz dodać także szczypiorek czy nawet czerwoną fasolę.
  • Jeśli już wybraliście sałatkę na grilla, którą chcecie przygotować, koniecznie dodajcie do niej domowy sos. Dressing przygotowany na bazie oleju lnianego jest bardzo zdrowy, odpowiednio dobrane przyprawy również pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Jeśli więc szukasz odpowiedniego sosu, koniecznie zapoznaj się z naszymi zdrowymi propozycjami.

Sałatka Coleslaw

  • Bardzo łatwa w wykonaniu surówka z młodej kapusty. Pasuje do dań z grilla, jak i oddzielne danie, które można podać na obiad. Wykonanie tej sałatki nie zajmuje zbyt wiele czasu!

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 1,5 łyżeczki octu winnego,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kapustę opłukać, poszatkować i posolić. Odlać z niej nadmiar wody.
  2. Marchew zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  3. Wszystko wymieszać w misce.
  4. Przygotowanym sosem polać składniki i dokładnie wymieszać.

Przygotowanie sosu:

  • Majonez, jogurt, cukier puder, ocet winny, sól i pieprz wymieszać dokładnie w misce.

Sałatka ziemniaczana

  • Sałatka ziemniaczana to również świetna opcja, kiedy szukamy wyśmienitego dodatku do grillowanych dań. Z pewnością ucieszy podniebienie twoje oraz twoich bliskich. Sałatka ziemniaczana z pewnością okaże się bardzo smacznym dodatkiem do grillowanych kiełbas czy mięs.

Składniki:

  • 700 g młodych ziemniaków,
  • ½ pęczka szczypiorku z dymką,
  • 150 g ogórków konserwowych,
  • 200 g sera feta,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować. Ostudzić.
  2. Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Dodać pokrojony w kostkę ser feta i ogórki.
  3. Szczypiorek posiekać i dodać do pozostałych składników razem z cebulą.
  4. Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić przyprawami. Polać sałatkę sosem oraz doprawić do smaku.
  5. Sałatkę schłodzić przed podaniem.

Sałatka z ogórków kiszonych

  • Sałatkę z ogórków kiszonych przygotujemy szybko. Dania oparte jest na bazie składników, które znajdziemy w każdym warzywniaku. Kiszone ogórki będą świetnym uzupełnieniem mięs ale również ziemniaków z grilla.

Składniki:

  • 4 ogórki kiszone,
  • 1 duże jabłko,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 1 łyżka oliwy lub oleju,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ogórki pokroić w plasterki. Obrać jabłko i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, dodać łyżkę oleju oraz przyprawy.

Sałatka z szynką i ananasem

  • Ta pyszna i bardzo prosta sałatka z pewnością stanie się jedną twoich ulubionych. Jej smak idealnie połączy się z daniami, które przygotujemy na grillu.

Składniki:

  • 1 puszka ananasów,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 200 g żółtego sera w kawałku,
  • 150 g szynki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek majonezu,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kukurydzę odsączyć z zalewy i wsypać do dużej miski. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki.
  2. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Szynkę pokroić w paski.
  4. Wszystko wsypać do dużej miski i dokładnie wymieszać.
  5. Czosnek przecisnąć przez prasę i dodać do miski. Doprawić przyprawami i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Doprawić majonezem.

Zobacz także: 3 przepisy na roladę z kurczakiem. Odkryj jej smak na nowo!

Sprawdź, gdzie pojechać na majówkę! Mamy aż 8 pomysłów na majówkę.

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów