Sajgonki to chińska przekąska. Przygotujesz je w niecałe pół godziny!

Roksana Orlicka 10.06.2019 AKTUALIZACJA: 10.06.2019
Sajgonki
Fotografia: Shutterstock

Sajgonki to jedno z najpopularniejszych dań z kuchni chińskiej. Bez problemu przygotujesz je w domu. Sprawdź, jak to zrobić!

Sajgonki, czasami nazywane również "krokietami wiosennymi" i "naleśnikami wiosennymi", są daniem kuchni chińskiej, które można wykonać na wiele sposobów.

Sajgonki najczęściej faszeruje się mięsem i warzywami, do przygotowania nadzienia używa się również krewetek. Zajada się je z różnego rodzaju sosami i dipami.

Popularnym dodatkiem jest sos sojowy czy sos orzechowy.

Sajgonki mogą być spożywane na zimno, ale również smażone na głębokim tłuszczu.

Do zawijania ciasta wykorzystuje się papier ryżowy. Często słowo "sajgonki" jest zastępowane wyrazem "spring rolls", zaczerpniętym z języka angielskiego.

Jak przygotować sajgonki?

Sprawdzony przepis na sajgonki

Sajgonki sprawdzą się idealnie jako przekąska do pracy. Można je również przygotować na imprezę - z pewnością wszystkie znikną z talerza!

Składniki:

  • 18 sztuk papieru ryżowego
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 plastry ananasa
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 duża garść kiełków fasoli mung
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 duża garść kolendry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę.
  3. Następnie wrzuć mięso mielone.
  4. Mięso przypraw pieprzem, ostrą papryką oraz imbirem.
  5. Następnie dodaj sos sojowy i kolendrę.
  6. Wymieszaj dokładnie.
  7. Gotowe mięso odstaw, żeby ostygło.
  8. Marchewkę obierz i pokrój w drobne paski.
  9. Ananasa pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę.
  10. Następnie posiekaj kiełki, żeby były drobne.
  11. Teraz przygotuj papier ryżowy - namocz je krótko w zimnej wodzie.
  12. Następnie ułóż je na wilgotnym ręczniku kuchennym.
  13. Nałóż farsz i papier zwiń w roladkę.
  14. Na patelni rozgrzej olej, i smaż po 4 minuty z każdej strony.
  15. Następnie połóż na ręczniku papierowym, żeby ociekły z tłuszczu.

Przepis na wegetariańskie sajgonki

Wegetarianie nie muszą rezygnować z sajgonek - farsz mięsny można zastąpić farszem warzywnym, a przygotowanie warzywnych sajgonek zajmuje jeszcze mniej czasu!

Składniki:

  • 16 płatów papieru ryżowego
  • 2 marchewki
  • 4 pieczarki
  • 1 cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule dymki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Odrobina imbiru

Przygotowanie:

  1. Posiekaj drobno cebulę, a imbir i czosnek zetrzyj na tarce.
  2. Cukinię, marchewkę oraz paprykę pokrój w drobne paski.
  3. Smaż warzywa na niedużej ilości tłuszczu/
  4. Dodaj imbir i czosnek oraz sos sojowy i dokładnie wymieszaj.
  5. Odstaw farsz, żeby ostygnął.
  6. Papier ryżowy namocz pojedynczo w zimnej wodzie i następnie ułóż na namoczonym ręczniku kuchennym.
  7. Na każdy papier nakładaj farsz i zwijaj w rulon.
  8. Na patelni rozgrzej olej, sajgonki smaż przez 4 minuty z każdej strony na rumiano.

Zobacz także: Sałatka z tofu zaspokoi twój apetyt. Sprawdź, jak ją przygotować!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów