Ryż zapiekany z jabłkami na obiad i na deser. Poznaj przepis na to danie!

Roksana Orlicka 27.05.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Ryż z jabłkami
Fotografia: Shutterstock

Na świecie można wyróżnić wiele gatunków ryżu, równie dużo jest sposobów na jego wykorzystanie w kuchni. Ryż można przygotować w wersji na słodko, z jabłkami!

Ryż jest niezwykle popularny w Azji, jednak wykorzystuje się go w kuchniach na całym świecie. Warto wiedzieć, że z ryżu wykonuje się mąkę, napoje roślinne, olej, makarony czy piwo.

Zobacz także: Lody tajskie to absolutny hit lata! Co to takiego i gdzie je kupić?

Ryż podaje się również w wersjach deserowych lub jako obiad na słodko. Idealnie komponuje się z pieczonymi jabłkami, cynamonem i przyprawami korzennymi.

Można go ugotować na mleku roślinnym lub krowim. Dodatkowo zblendować - wtedy otrzymamy przepyszny pudding!

A jak przygotować ryż zapiekany z jabłkami?

Zapiekany ryż z jabłkami - poznaj prosty przepis na to danie

Ryż z jabłkami można podać w formie zapiekanki. To danie, które przygotowuje się w niecałą godzinę. Dodatkowo taki ryż to idealny pomysł na obiad dla dzieci.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2,5 szklanki mleka
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Zacznij od zagotowania mleka, następnie dodaj ryż.
  2. Gotuj ryż na małym ogniu przez około 15 minut. Staraj się często mieszać ryż, inaczej zacznie przywierać do garnuszka.
  3. Ryż odstaw z ognia i przykryj.
  4. W tym czasie umyj jabłka, obierz je i pozbądź się gniazd nasiennych.
  5. Jabłka zetrzyj na tarce i wrzuć je do miski. Następnie posyp je cukrem.
  6. Na patelni rozpuść odrobinę masła i umieść jabłka - zależy nam na tym, żeby się lekko podprażyły. Możesz polać je odrobiną soku z cytryny, dzięki temu zachowają swój kolor i nie zrobią się ciemne.
  7. Dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj, a następnie zdejmij jabłuszka z ognia.
  8. Naczynie żaroodporne natrzyj tłuszczem. Następnie wyłóż pierwszą część ryżu, następnie układamy warstwę jabłek i przykrywamy ją ryżem.
  9. Ryż zapiekaj w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Zobacz także: Sernik gotowany – sprawdzone przepisy na ten pyszny deser

Przepis na zapiekankę z ryżem i jabłkami - wersja z budyniem

Tradycyjny ryż jabłkami można urozmaicić i do zapiekanki dodać budyń, który wzbogaci smak dania! Jak przygotować ryż z jabłkami i budyniem?

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki mleka
  • 5 dużych jabłek
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie budyniu - opcjonalnie
  • sól
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj mleko, następnie dodaj ryż i odrobinę soli. Gotuj przez jakieś 15-20 minut, mieszaj co jakiś czas.
  2. Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych i zetrzyj je na tarce, następnie przełóż je do miski.
  3. Do jabłek dodaj cukier.
  4. Na patelni rozpuść masło i dodaj jabłka. Ważne, żeby jabłka odpowiednio podprażyć.
  5. Jabłka możesz skropić sokiem z cytryny - dzięki temu zachowają swój kolor i nie zrobią się ciemne.
  6. Dodaj cynamon do jabłek i dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  7. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  8. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, następnie ułóż pierwszą partię ryżu, potem wyłóż jabłka, przykryj je ryżem.
  9. Górę szczelnie przykryj warstwą budyniu i posyp cynamonem.
  10. Piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Zobacz także: Desery - kilka łatwych i szybkich przepisów na łakocie

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów