Ryba w occie - poznaj prosty przepis na smaczne danie!

Hanna Skowron 20.05.2019 AKTUALIZACJA: 20.05.2019
przepis na ryb w occie
Fotografia: Shutterstock

Poznaj prosty przepis na rybę w occie. Sprawdź, jak przygotować to pyszne danie i ciesz się jego smakiem!

Ryby mają bardzo dużo właściwości zdrowotnych oraz wartości odżywczych. Osoby, które jedzą dużo ryb, rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, alergie, a nawet nowotwory. Ryby morskie są zdecydowanie zdrowsze od tych słodkowodnych. Kwasy omega-3 są niezwykle ważne w profilaktyce chorób serca oraz układu krążenia. Osoby regularnie spożywające ryby rzadziej zapadają na chorobę Alzheimera czy demencję.

Zobacz także: Kotlety z ciecierzycy – jak je przygotować?

Wyróżnia się dwa rodzaje ryb:

  • ryby morskie, np. makrela, śledź, tuńczyk, łosoś, szprot, dorsz, halibut
  • ryby słodkowodne, np. karp, pstrąg, karaś, płoć, lin, sandacz, jesiotr, brzana

Ryby zawierają również wiele witamin oraz minerałów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Ryby bogate są w witaminy z grupy B, witamin A, D, a także E.

Ryba w occie - prosty przepis

  • Ryba w occie to smaczne danie, które przygotujesz bardzo szybko. Ryba w octowej zalewie to smak rodem z PRL’u. To właśnie wtedy taka metoda konserwacji była bardzo popularna. Zalewa z octu, cebuli, wody oraz innych przypraw sprawi, że całość będzie bardzo dobrze smakować.

Składniki:

  • 6 szklanek wody,
  • 1,5-2 szklanki octu,
  • 2 cebule,
  • 5 listków laurowych,
  • 10 kulek ziela angielskiego,
  • ½ łyżki soli,
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

  1. Odpowiednio przygotowaną rybę, należy pokroić i obtoczyć w mące. Następnie usmażyć na oleju na złoty kolor.
  2. Cebulę pokroić w piórka lub w talarki. Wszystkie składniki dodać do garnka i zagotować.
  3. Gorącą rybę z patelni należy przełożyć do słoików, zalać wrzącą zalewą octową.
  4. Słoiki mocno zakręcić. Zostawić do ostudzenia.

Zobacz także: Jarmuż przepisy - poznaj najsmaczniejsze przepisy na smaczne dania!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów