Rabarbar: ciasto z rabarbarem, kompot i inne smaczne przepisy

Julita Buczek 22.05.2018 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
rabarbar
Fotografia: Fotografia Shutterstock

Rabarbar to źródło witaminy C. Ciasto z rabarbarem oraz orzeźwiający kompot z rabarbarem smakują wybornie, a przy tym zawierają mało kalorii. Masz ochotę na ciasto rabarbarowe? Podpowiadamy najlepszy przepis na ciasto z rabarbarem!

Wiele osób wprost nie może doczekać się wiosny, która kojarzy się z pachnącym, pysznym rabarbarem. Rabarbar, znany też jako rzewień, doskonale nadaje się do przyrządzania niezwykłych wypieków, soków i kompotów, a przy tym ma wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych. Sprawdź, co można zrobić z rabarbaru!

Ciasto z rabarbarem, a może lemoniada? Zastosowanie rabarbaru w kuchni

Walory smakowe i odżywcze rabarbaru sprawiają, że ma on szerokie zastosowanie w kuchni. Najczęściej stosuje się go do końca czerwca, ponieważ późniejszym czasie staje się gorzkawy. W okresie wiosennym najbardziej popularne jest ciasto z rabarbarem, które podbija serca miłośników słodkości swoim wyrazistym, soczystym smakiem. Może występować w różnych kombinacjach, np. z budyniem, kruszonką lub bezą.

 Zobacz też: Szybki kompot z rabarbaru

W upalne dni chyba nikt nie może przejść obojętnie obok rabarbarowej lemoniady, która np. w połączeniu z arbuzem stanowi najlepszą, orzeźwiającą kombinację smakową. Wiele osób lubi go również spożywać w wersji na surowo z dodatkiem cukru lub miodu. Rabarbar doskonale nadaje się również do różnego rodzaju przetworów. Dużą popularnością cieszą się szczególnie konfitury rabarbarowe. Znakomicie sprawdzi się również jako dodatek do dań mięsnych, rybnych itp.

Jak zrobić orzeźwiający kompot z rabarbaru?

W okresie letnim zamiast sięgać po wysokokaloryczne napoje warto poszukać ich zdrowszych alternatyw. Apetyczny kompot z rabarbaru zawiera małą ilość kalorii, ale też doskonale gasi pragnienie. W upalne dni warto do niego dodać kostki lodu. Osoby preferujące słodsze napoje mogą wzbogacić jego smak odrobiną cukru lub miodu. Ten niezwykle orzeźwiający napój doskonale sprawdzi się podczas spotkań ze znajomymi, jak również wspólnych rodzinnych obiadów. Do przygotowania orzeźwiającego kompotu rabarbarowego potrzebujemy:

Składniki:

  • woda niegazowana lub gazowana 1 l
  • 5 łyżek cukru
  • rabarbar – 500 g
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie kompotu zaczynamy od dokładnego umycia, a następnie pokrojenia rabarbaru. Przy tym warto pamiętać, aby go nie obierać. Następnie należy zagotować wodę z cukrem do momentu, aż cukier delikatnie zbrązowieje.
  2. Do tak przygotowanej mikstury wrzucamy pokrojone kostki rabarbaru, a następnie sok z cytryny i wszystko razem delikatnie podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy stanie się już miękki można zakończyć gotowanie.
  3. Całość należy przecedzić do innego naczynia, a następnie kompot pozostawić do ostudzenia. Gdy chłodny napój jest już gotowy do spożycia, przed podaniem warto udekorować go plasterkiem cytryny lub listkiem świeżej mięty. Jeżeli ktoś preferuje bardzo zimne napoje, może dodatkowo dodać do niego kostki lodu.

Wypróbuj placek z rabarbarem!

Ciasto z rabarbarem to prawdziwy hit lata. Jego wyjątkowy smak podbija serca zarówno młodszych, jak i starszych smakoszy. Ma wiele różnych wariantów, chociaż najbardziej popularne jest ciasto z rabarbarem i budyniem.

Zobacz też: Łatwe i smaczne ciasta z rabarbarem

Składniki (kruche ciasto):

  • mąka pszenna – 300 g
  • cukier – 250 g
  • kostka masła lub margaryny - 200 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki (nadzienie):

  • pół kilograma rabarbaru
  • 1l mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 2 budynie bez cukru (do wyboru waniliowy lub śmietankowy)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania (kruche ciasto):

  1. Blaszkę o wielkości 20x30 cm należy wysmarować margaryną lub masłem, a następnie ułożyć na niej kawałek papieru do pieczenia. Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia kruszonki, łącznie z pokrojonym w kosteczkę masłem wsypujemy do miski i ręcznie lub z pomocą miksera robimy z tej mieszanki ciasto.
  2. Następnie dodajemy do niego żółtka i wszystko to razem łączymy aż do  uzyskania jednolitej konsystencji. Połowę ciasta umieszczamy lodówce, a drugą wykładamy spód blaszki.

Sposób wykonania (nadzienie):

  1. Gdy forma jest już gotowa pora zabrać się za nadzienie. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Trzeba uważać, aby trakcie gotowania nie doprowadzić do zważenia się mleka i powstania grudek.
  2. Następnie dokładnie myjemy i osuszamy rabarbar. Trzeba obrać łodygi i pozbyć się włókien.
  3. Pokrojony w plasterki rabarbar umieszczamy w formie, a na niego wylewamy gorący budyń.
  4. Połowę ciasta z lodówki ścieramy na tarce największych oczkach, tak aby równomiernie przykryła warstwę z budyniem.
  5. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut.
  6. Po wyjęciu ciasto rabarbarowe można posypać dodatkowo cukrem pudrem. Jak widać, przepis na ciasto
  7. z rabarbarem nie jest zbyt skomplikowany, a jednak uczta dla podniebienia gwarantowana!

Zobacz też: Placek z rabarbarem na 4 sposoby

Właściwości rabarbaru

Wiosną warto wykorzystać świeże, sezonowe warzywa, a szczególnie sięgnąć po najlepszy przepis na ciasto z rabarbarem. Co ciekawe, rabarbar, wielu osobom bardziej kojarzy się z owocem ze względu na jego charakterystyczny, kwaskowaty smak. Stanowi cenne źródło witaminy C, a poza tym zawiera sporą ilość potasu, kwas foliowy, sód, żelazo, magnez oraz fosfor. Posiada niewielką ilość kalorii i jest bogaty w błonnik, w związku z czym powinny po niego sięgać osoby dbające o linię.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Wyglądasz tak, jak jesz. Te produkty naprawdę wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Weronika Misiuk, Julita Buczek

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów