Quesadilla to popularne danie kuchni meksykańskiej. Wypróbuj nasze przepisy!

Roksana Orlicka 08.07.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Quesadilla
Fotografia: Shutterstock

Quesadilla to prawdziwy klasyk kuchni meksykańskiej! To danie, które możesz spakować w pudełko i zabrać do pracy, przygotować na obiad czy jako jedną z przekąsek na imprezę. Zobacz, jakie to proste!

Quesadilla wywodzi się z kuchni meksykańskiej i jej podstawą jest  roztopiony ser oraz tortilla. Warto wiedzieć, że w zależności od rejonu Meksyku, wykorzystuje się tortillę pszenną lub tortillę kukurydzianą.

Ta druga jest bardziej popularna, co więcej - mogą ją wykorzystać osoby, które unikają w swojej diecie glutenu. 

Do quesadilli dodaje się mięso i warzywa. Między innymi kurczaka, ziemniaki, ostre papryczki, grzyby czy kiełbaskę chorizo

Przygotowanie quesadilli jest banalne i nie zajmuje wiele czasu. W Meksyku używa się specjalnej patelni do przygotowania tego dania, ale nie jest to konieczne i w niczym nie przeszkadza, żeby zrobić quesadillę w domu.

Łatwy przepis na meksykańską quesadillę

Do przygotowania meksykańskiej quesadilli będziesz potrzebować tortillę, kurczaka i trochę warzyw! Warto pamiętać o tym, że dobór warzyw jest dowolny.

Składniki:

  • 4-6 tortilli
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • 1 papryczka chilli
  • 200 gramów sera cheddar
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyj, oczyść i osusz dokładnie (dzięki temu kurczak będzie chrupiący). 
  2. Kurczaka pokrój w drobną kostkę, dodaj do niego ostrą paprykę, dwie łyżki oliwy i wymieszaj dokładnie. 
  3. Smaż kurczaka krótko - ważne, żeby nie zrobił się suchy.
  4. Zdejmij z patelni.
  5. Paprykę oraz cebulę pokrój w kostkę. Następnie wrzuć je na patelnię i smaż przez niecałe 10 minut.
  6. Pomidory pokrój w kostkę.
  7. Ser zetrzyj na tarce. 
  8. Papryczkę chilli drobno posiekaj.
  9. Następnie na suchej patelni ułóż płat tortilli, dodaj starty ser.
  10. Po chwili ułóż na serze kurczaka.
  11. Następnie wyłóż warzywa. 
  12. Dopiero teraz wyłóż papryczkę chilli.
  13. Dosyp jeszcze więcej sera. 
  14. Całość przykryj drugim płatem tortilli.
  15. Możesz lekko docisnąć tortillę i smaż przez 4-5 minut.
  16. Następnie przerzuć tortillę na drugą stronę i powtórz czynność.
  17. Gotowe quesadillas potnij w trójkąty - możesz do tego wykorzystać specjalny nóż do cięcia pizzy.

Zobacz także: Patatas bravas. Poznaj przepis na pikantne hiszpańskie ziemniaki!

Przepis na quesadillę z chorizo i warzywami

Kurczaka w quesadilli można zastąpić kiełbaską chorizo, dzięki temu smak będzie wyrazisty, a sama tortilla jeszcze bardziej sycąca. Sprawdź, jak to zrobić!

Składniki:

  • 4-6 płatów tortilli
  • 1 kiełbasa chorizo
  • 1 ziemniak 
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • 250 gramów sera cheddar
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Chorizo pokrój w kostkę.
  2. Ziemniaka obierz, umyj i również pokrój w drobną kostkę.
  3. Ser zetrzyj na tarce.
  4. Na patelni podgrzej oliwę, wrzuć chorizo i batata i smaż przez 12 minut.
  5. Następnie pokrój cebulę w drobną kostkę, a papryczkę chilli drobno posiekaj i wrzuć na patelnię.
  6. Dodaj kukurydzę i przyprawy.
  7. Smaż przez kolejne 10 minut.
  8. Tortillę ułóż na suchej patelni. Ułóż na niej ser i wyłóż farsz.
  9. Wsyp kolejną warstwę sera i ułóż na górze kolejny płat tortilli.
  10. Przyciśnij dokładnie i smaż przez 5 minut.
  11. Następnie przewróć na drugą i stronę i powtórz czynność.

Przepis na wegetariańską quesadillę

Wegetarianie wcale nie muszą rezygnować z meksykańskich dań. Quesadillę można przygotować według własnych preferencji i przygotować ją z samymi warzywami.

Składniki:

  • 4-6 płatów tortilli
  • 250 g szpinaku
  • 250 gramów sera cheddar
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona cebula
  • kolendra
  • oregano
  • słodka papryka

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania szpinaku. Usmaż go na patelni, możesz doprawić pieprzem i czosnkiem.
  2. Cebulę i papryki pokrój drobno.
  3. Dodaj paprykę, wszystkie przyprawy i wymieszaj, a następnie smaż przez kilka minut.
  4. Ser zetrzyj na tarce.
  5. Tortillę ułóż na suchej patelni, następnie wysyp ser, następnie wyłóż warzywny farsz i posyp serem.
  6. Przykryj kolejnym płatem tortilli i dociśnij. 
  7. Smaż przez 5 minut z jednej strony, następnie przewróć na drugą stronę i powtórz czynność.
  8. Podawaj ze świeżą kolendrą.

Zobacz także: Chilli con carne to tradycyjne danie kuchni teksańsko-meksykańskiej. Jak zrobić je w domu?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów