Pulpety w sosie pomidorowym – przepisy na ten przepyszny obiad!

Roksana Orlicka 18.05.2020
Pulpety w sosie pomidorowym
Fotografia: Shutterstock

Szukasz pomysłu na szybki i pyszny obiad? Wypróbuj przepis na pulpety w sosie pomidorowym! Jak je przygotować?

W tygodniu nie mamy dużo czasu na kuchenne eksperymenty, dlatego warto postawić na proste dania, które zasmakują całej rodzinie.

Pulpety w aksamitnym sosie pomidorowym przygotowuje się błyskawicznie! Nie potrzeba do tego wielu produktów i dużego wkładu pracy. Możesz wybrać mięso wieprzowe lub drobiowe – to nie ma znaczenia.

Klopsy w sosie pomidorowym możesz podać z makaronem, kaszą lub ryżem.

Sprawdź, jak przygotować pulpety w sosie pomidorowym. Oto kilka sprawdzonych przepisów!

Pulpeciki w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis

Przepis na te pulpety jest niezwykle prosty. Jego sekretem są aromatyczne przyprawy i aksamitny sos. Jak go przygotować?

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Szczypta pieprzu
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Do miski przełóż mięso mielone.
  2. Posiekaj drobno cebulę i dodaj ją do mięsa.
  3. Do mięsa wbij jego jajko.
  4. Dodaj przyprawy.
  5. Dokładnie wymieszaj masę.
  6. Pulpety możesz obtoczyć w mące lub bułce tartej.
  7. Smaż z każdej strony do zarumienienia.

Podawaj z ciepłym sosem pomidorowym, makaronem lub kaszą. Danie posyp obficie parmezanem oraz koperkiem.

Zobacz także: Sałatka z selera naciowego jest zdrowa i smaczna. Wypróbuj sprawdzone przepisy!

Przepis na drobiowe pulpety w sosie pomidorowym

Drobiowe pulpety w sosie pomidorowym są lekkie i rozpływają się w ustach. Sprawdź, jak je przygotować!

Składniki:

  • 500 g drobiowego mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka oregano

Przygotowanie:

  1. Mięso przełóż do miski.
  2. Pokrój drobno cebulę i przerzuć ją do mięsa.
  3. Następnie dodaj jako i przyprawy.
  4. Wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
  5. Dodaj bułkę tartą i ponownie wymieszaj ręką.
  6. Formuj małe kuleczki i smaż na rozgrzanym oleju z jednej i z drugiej strony aż do zarumienia mięsa.

Podawaj z ciepłym sosem pomidorowym, tartym parmezanem i koperkiem. Pulpety możesz połączyć z makaronem, ryżem lub kaszą.

Sos pomidorowy do pulpetów

Sos pomidorowy podkręci smak pulpetów. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Jak to zrobić?

Składniki:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka oregano
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej olej, następnie posiekaj drobno cebulę i wrzuć ją na olej.
  2. Posiekaj czosnek i dodaj do cebulki.
  3. Całość zalej bulionem.
  4. Dodaj puszkę krojonych pomidorów.
  5. Dodaj przyprawy.
  6. Zbenduj sos.
  7. Dodaj łyżkę mąki – dzięki temu sos nabierze gęstej konsystencji.

Zobacz także: Cukinia przepisy - co zrobić z cukinii?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów