3 przepisy na szaszłyki - z kurczakiem, owocami lub warzywami

Weronika Misiuk 01.05.2020
szaszłyki na grillu
Fotografia: Shutterstock

Szaszłyk to najlepsza alternatywa dla ciężkostrawnych potraw. Szaszłyki na grilla są mniej kaloryczne niż szaszłyki z piekarnika. Co na grilla? Sprawdź najlepsze przepisy na szaszłyki z kurczaka, szaszłyki owocowe i szaszłyki warzywne, którymi zaskoczysz swoich gości.

Wraz z pojawieniem się pierwszych promieni słonecznych czas rozpocząć sezon na grilla. Grillowane szaszłyki można zrobić z warzyw, mięsa lub nawet owoców. Wybierz swoje ulubione!

Szaszłyki z grilla, czy szaszłyki z piekarnika?

  • Podczas spotkań przy grillu możemy przymknąć oko na dodatkowe kalorie, bo czy można przejść obojętnie obok tych wszystkich przysmaków, które kuszą swoim wyglądem i intensywnym zapachem? Odpowiedź jest prosta. Jeśli jednak zależy nam na utrzymaniu pięknej i szczupłej sylwetki wcale nie musimy sięgać po tłuste potrawy. Tradycyjna karkówka, kiełbaski lub ziemniaki z grilla mogą ustąpić miejsca szaszłykom. To nic innego, jak nadziewane na szpikulec kawałki mięsa, warzyw lub owoców. Do tego sos czosnkowy, koperkowy lub sos tatarski i szaszłyki na grilla są już niemal gotowe.

Zobacz też: Szparagi na grilla. Poznaj nasze przepisy!

Szaszłyki z kurczaka

  • Mięsem, które znakomicie nadaje się jako składnik szaszłyków jest kurczak. Jego delikatny smak w połączeniu, np. z warzywami znakomicie wzbogaci każde spotkanie przy grillu. Jak zrobić szaszłyki z kurczaka?

Zobacz też: Niskokaloryczne przepisy na tartę z brokułami

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • papryka czerwona i żółta
  • ananasy z puszki
  • przyprawa do kurczaka
  • śmietanka słodka 30%

Sposób wykonania:

  1. Przed zrobieniem szaszłyków, warto najpierw pierś z kurczaka namoczyć przez kilka godzin w słodkiej śmietance z dodatkiem soku z ananasa. Osoby dbające o linię mogą zamiast niej użyć równie dobrze jogurtu naturalnego.
  2. Taka marynata sprawi, że będzie w smaku bardziej delikatny.
  3. Następnie kurczaka kroimy w średniej wielkości kostki, podobnie jak paprykę oraz ananas. Wszystkie składniki nadziewamy na patyki lub szpile.
  4. Na koniec szaszłyki drobiowe posypujemy przyprawą do kurczaka i umieszczamy na grillu.
  • Jako dodatek do szaszłyków warto sięgnąć po przetwory. Przepis na ogórki kiszone jest banalny, a smak w połączeniu z grillowanym szaszłykiem - niezastąpiony.

Szaszłyki owocowe? Dlaczego nie!

  • Szaszłyki na grilla mogą być również zrobione z owoców. Smakują bardzo dobrze zarówno podawane na ciepło, jaki zimno. Poza tym szaszłyki owocowe to prawdziwa bomba witaminowa. Wśród owoców z grilla, które najlepiej smakują są m.in. gruszki, jabłka, ananasy, winogrona, melon, brzoskwinie itp. Fani nietypowych połączeń smakowych mogą pokusić się dodatkowo o inne kombinacje. W tym przypadku znakomicie sprawdzi się połączenie owoców oraz puszystych, ukochanych przez najmłodszych pianek marshmallow.

Składniki:

  • kiść białych i czerwonych winogron
  • kiwi 
  • truskawki
  • ananas
  • banany
  • maliny
  • pianki marshmallow

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie owoce dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Owoce na przemian z piankami układamy na patyku. Warto zwrócić uwagę na to, aby były ułożone kolorystycznie.
  3. To sprawi, że będą one nie tylko pyszną, ale i piękną przekąską wyróżniającą się spośród innych grillowych potraw.
  4. Na sam koniec warto je skropić delikatnie sokiem z cytryny, aby nadać im jeszcze większą świeżość i piękny, orzeźwiający zapach.

Szaszłyki warzywne

  • To znakomita propozycja dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Nie tylko cieszą oko swoim pięknym, kolorowym wyglądem, ale jednocześnie są bogatym źródłem witamin i minerałów niezbędnych dla zdrowia. Warzywa to też źródło błonnika, który znakomicie reguluje procesy trawienne i pomaga zachować zgrabną sylwetkę.

Jak zrobić szaszłyki warzywne?

  • Przede wszystkim w pierwszej kolejności musisz zaopatrzyć się w długie patyki do szaszłyków. Doskonale sprawdzą się patyczki bambusowe lub specjalne, metalowe szpile. Zdarzają się sytuacje, w których podczas grillowania patyki ulegają przypaleniu i łamią się. Aby temu zapobiec, warto wcześniej namoczyć je kilka minut w wodzie i dopiero później nałożyć na nie wszystkie warzywa.

Składniki:

  • papryka żółta i czerwona
  • pieczarki
  • średniej wielkości cukinia
  • ogórki
  • przyprawy (sól, pieprz ziołowy)
  • cebula

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie warzywa należy najpierw dokładnie umyć, a następnie  pokroić w grubsze plasterki.
  2. Następnie nakładamy je na patyczki, polewamy oliwą i na koniec przyprawiamy. Kuchnia to doskonałe miejsce na eksperymenty kulinarne, dlatego
  3. w zimniejsze dni zamiast przysmaków z grilla, możemy sięgnąć po szaszłyki z piekarnika.

Zobacz też: 5 różnych przepisów na sałatkę z bobem

Jaki jest najlepszy sos do szaszłyków?

  • Sosy to nieodłączny element każdego grilla. Są one łatwe w przygotowaniu i znakomicie podkreślają smak wszystkich grillowanych potraw. Najbardziej popularny to oczywiście sos barbecue zrobiony z kwaśnych, słodkich lub pikantnych składników. Najczęściej jego bazą jest przecier pomidorowy, choć w zależności od regionu przepisy na ten sos mogą być różne. Do szaszłyków mięsnych zawsze doskonale sprawdza się sos przygotowany na bazie miodu i musztardy.
  • Jeżeli preferujemy delikatniejsze smaki to dobrym wyborem może okazać się sos jogurtowy o gęstej, kremowej konsystencji. Doskonale komponują się z nim zarówno szaszłyki warzywne, jak i grillowane owoce. Z kolei miłośnicy smaku świeżych ogórków powinni koniecznie wypróbować sos tzatziki. Jest to połączenie świeżych ogórków, jogurtu greckiego z dodatkiem czosnku oraz przypraw. Zazwyczaj podaje się go z drobno posiekanym koperkiem. Sos ten najlepiej smakuje w połączeniu z przekąskami mięsnymi.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów