Kuchnia polska. Poznaj łatwe przepisy na tradycyjne polskie dania

Roksana Orlicka 27.05.2019 AKTUALIZACJA: 09.01.2020
Danie kuchni polskiej
Fotografia: Shutterstock

Coraz częściej zachwycamy się zagranicznymi kuchniami i czerpiemy z nich pełnymi garściami. Jednak każdego od czasu do czasu nachodzi ochota na dania tradycyjne dla kuchni polskiej.

Kuchnia polska przez wiele lat ulegała zmianom i wpływom innych, obcych tradycji. Wynika to z zawirowań historycznych.

Najpopularniejszymi potrawami kuchni polskiej zdecydowanie są m.in. pierogi (ruskie, z kapustą i grzybami, szpinakiem czy podawane na słodko), bigos, kluski, wszelkiego rodzaju kasze, kotlet schabowy, kapusta.

Z zup można wyróżnić barszcz, żurek, krupnik czy kapuśniak, natomiast z deserów makowiec, pączki, babki czy serniki.

Kuchnia polska kojarzy się nam niezbyt zdrowo - wykorzystuje się w niej dużo tłuszczu, pszennej mąki i mięsa. Jednak osoby, które dbają o linię, wcale nie muszą rezygnować z bogactwa kuchni polskiej. Wystarczy je odpowiednio przygotować.

Poniżej kilka przykładów na wykorzystanie tradycji polskich w naszych kuchniach.

Kuchnia polska - przepis na tradycyjny bigos

Bigos to danie, które zna każdy Polak! Przygotowuje się je z kapusty, dodaje kiełbasę lub chude mięso. Jak przygotować bigos?

Składniki:

  • 1 kg kapusty
  • 1,5 szklanki kiszonej kapusty
  • 3 duże kiełbasy
  • 3 duże plastry wędzonego boczku
  • 1 duża garść suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 duża marchewka
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru pomidorowego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki mocnego alkoholu - na przykład whisky
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania suszonych grzybów - trzeba je namoczyć w ciepłej wodzie.
  2. Kiełbasę oraz boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż.
  3. Podsmażone mięso przełóż do dużego garnka o grubym dnie.
  4. Następnie drobno posiekaj cebulę, podsmaż na tej samej patelni i dodaj do mięsa w garnku.
  5. Następnie zetrzyj marchewkę na tarce i podsmaż ją przez chwilę, dodaj do dużego garnka.
  6. Namoczone wcześniej grzyby pokrój w drobne paski.
  7. Dodaj do mięsa.
  8. Następnie drobno poszatkuj kapustę i dodaj ją do garnka, do całości dodaj koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy.
  9. Dodaj do garnka również kapustę kiszoną oraz przyprawy.
  10. Całość możesz delikatnie zalać wodą.
  11. Wymieszaj dokładnie.
  12. Bigos powinien gotować się z 3-5 godzin na małym ogniu.
  13. Im częściej podgrzewany, tym lepszy smak!

Tradycyjna kuchnia polska - przepis na kopytka z sosem

Kopytka to niezwykle proste danie. Przygotowuje się je z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej lub pszennej i jaj. Jak je zrobić i z jakim sosem podawać?

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • odrobina soli

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki należy przepuścić przez maszynkę lub rozdrobnić blenderem.
  2. Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz jajka i sól. Zagnieść ciasto.
  3. Z wyrobionego ciasta oderwij jego część i uformuj wałki. Nożem odcinaj kopytka (wielkości 2-3 cm).
  4. Uwaga - jeśli ciasto się klei, to dosyp odrobinę mąki.
  5. Nastaw osoloną wodę, następnie pojedynczo wrzucamy kopytka do wrzątku.
  6. Gdy będą gotowe, to wypłyną na powierzchnię.

Kopytka najlepiej podawać z aromatycznym sosem. Idealnie sprawdzi się sos pieczarkowy oraz sos myśliwski.

Zobacz także: Kuchnia indyjska – jak ją przygotować w domu?

Dania kuchni polskiej - przepis na racuchy

Racuchy kojarzą się z dzieciństwem. Podaje się je z jabłkami, kwaśną śmietaną lub obficie posypane cukrem pudrem. Przeważnie używa się do ich przygotowania drożdży, ale w szybszej wersji można je pominąć.

Jak przygotować chrupiące racuchy?

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mleka
  • 3 jabłka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Szczypta soli oraz cynamonu

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia - zrób to dokładnie.
  3. Następnie przygotuj jajka - musisz oddzielić białka od żółtek.
  4. Żółtka jajek roztrzep, dodaj do nich mleko, cukier i cukier waniliowy oraz cynamon i sól. Możesz również dodać odrobinę oleju.
  5. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj energicznie, żeby składniki od razu się połączyły.
  6. Białka ubij na sztywną i błyszczącą pianę.
  7. Do masy dodaj jabłka i dokładnie wymieszaj, następnie dodaj ubitą z białek pianę.
  8. Na patelni rozsmaruj niewielką ilość oleju, rozgrzej patelnię i umieść na niej porcję ciasta.
  9. Smaż na rumiano z obu stron.

Gotowe racuchy posyp obficie cukrem pudrem.

Tradycyjne obiady polskie - przepis na gołąbki

Gołąbki to danie, które można modyfikować na różne sposoby. Przede wszystkim można kombinować z nadzieniem - zamiast mięsa dodać soczewicę, zamiast ryżu kaszę. Sprawdź, jak przygotować tę tradycyjną wersję.

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • ½ kg mielonego mięsa drobiowego
  • 1 szklanka ryżu
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Główkę kapusty podgotuj przez chwilę w ciepłej wodzie, dzięki czemu łatwiej będzie oddzielić liście.
  2. Mięso mielone wymieszaj z przyprawami i ugotowanym ryżem do połączenia składników.
  3. Farsz nakładaj na liść kapusty, zroluj i dociśnij dokładnie, żeby liść się nie rozjeżdżał.
  4. Przygotuj duży garnek z dużym dnem. Ułóż w nim gołąbki, zalej wywarem i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny.
  5. Gołąbki podawaj z sosem pomidorowym - najlepiej, jeśli go przygotujesz z tego przepisu.

Zobacz także: Bataty - przepisy na wykorzystanie tych warzyw w kuchni 

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów