Ciasta na komunię - poznaj najlepsze przepisy na tę okoliczność!

Julita Buczek 20.02.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
ciasta na komunię świętą
Fotografia: Shutterstock

Już niedługo okres komunii, kiedy większość dzieci pójdzie odebrać swój pierwszy sakrament. Sprawdźcie, jakie są najlepsze i najsmaczniejsze przepisy na ciasta na komunię. To właśnie te ucieszą dorosłych oraz dzieci. Okres pierwszej komunii świętej to bardzo ważny czas, nie tylko dla dziecka, ale również dla całej rodziny. Wszyscy chcą, aby uroczystość się udała i była odpowiednio przygotowana.

Komunia oraz przyjęcie komunijne w domu składa się nie tylko z tradycyjnego obiadu. Warto również wspomnieć o deserze, to również bardzo ważny punkt spotkania. Dobrym wyborem są ciasta warstwowe na komunię. Tradycyjne, ciasto komunijne można również wykonać na drożdżowym spodzie lub wykorzystując do tego celu krakersy czy herbatniki. Właśnie tego typu składniki używa się do wykonania przepisu na ciasto ambasador. Jeśli jednak interesują cię inne przepisy, koniecznie zapoznaj się z naszymi pomysłami na pyszne ciasta na komunię.

Zobacz także: Sprawdź, jakie są najpiękniejsze dekoracje komunijne domu oraz stołu!

Beza z owocami leśnymi

  • Pyszna beza z owocami leśnymi z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią tradycyjne słodycze. Mimo tego, że jest bardzo słodka, z pewnością trafi w gusta twoich gości. Sprawdź prosty przepis na jej wykonanie.

Składniki:

Beza:

  • 5 białek z jajek,
  • 220 g cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka białego octu winnego

Krem mascarpone:

  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 150 g mascarpone,
  • ok. 50 g cukru pudru,
  • jagody, jeżyny, borówki, kiwi

Przygotowanie:

  • Piekarnik należy rozgrzać do 140C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie narysować okrąg o średnicy max. 22 cm.

Beza:

  1. Do miski przelać chłodne białka, następnie je ubić i stopniowo dodawać cukier. Gdy piana będzie już odpowiednio gęsta, dodać do niej mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Ubijać przez minutę.
  2. Pianę wyłożyć na przygotowaną formę, wysmarować i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Bezę piec przez 40 minut w 140C, następnie zmniejszyć do 120C i piec kolejne 40 min.
  3. Wyłączyć temperaturę, a bezę postawić na piekarniku do wystygnięcia.

Krem mascarpone:

  1. W misce ubić śmietanę dodać serek mascarpone, cukier puder. Całość wymieszać. Krem przełożyć na upieczoną bezę i dokładnie wyrównać.
  2. Gotową bezę należy przechowywać w lodówce, tak, aby krem nie opadł.

Tort Rafaello - biszkopt z kremem budyniowym

  • Tort Rafaello po wykonaniu prezentuje się świetnie, jest biały i dlatego świetnie sprawdzi się jako ozdoba stołu podczas obiadu komunijnego. Delikatny oraz puszysty w smaku z pewnością oczaruje niejedno podniebienie. Masa Rafaello nie jest zbyt słodka, dlatego ciasto świetnie sprawdzi się, kiedy nie lubisz słodkich słodyczy.

BISZKOPT:

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej typ 450,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju
     

KREM RAFAELLO:

  • 2 i 1/2 szklanki mleka,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 25 dag masła roślinnego w kubeczku,
  • 20 dag wiórków kokosowych,
  • spirytys, wódka do smaku
     

DEKORACJA:

  • 5 dag wiórków kokosowych,
  • kilka kulek Raffaello

Przepis na biszkopt:

  1. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować składniki.
  2. Jajka ubić mikserem, dodać cukier i całość ubić na puszystą masę.
  3. Cały czas ubić dodając mąkę, przesiać przez sitko, a następnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie zmiksować.
  4. Na końcu dodać olej i miksować parę minut. Ciasto przelać do tortownicy i piec w temperaturze 175C przez 50 minut.
  5. Po wyjęciu z piekarnika dokładnie ostudzić.

Przepis na krem Rafaello:

  1. W 1/2 szklanki mleka wymieszać żółtka oraz mąkę. Zmiksować, aby nie było grudek.
  2. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dodać zmiksowane żółtka z mąką i ugotować budyń. Przestudzić.
  3. Miękkie masło utrzeć i dodać przestudzony budyń. Całość przez chwilę zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać wiórki kokosowe i spirytus. Wymieszać dokładnie.

Przekładanie ciasta:

  1. Wystudzony biszkopt przekroić na trzy krążki. Każdy krążek nasączyć delikatnie wódką zmieszaną z przegotowaną, zimną wodą.
  2. Krem podzielić na trzy części, zostawiając trochę kremu na boki. Na pierwszy krążek wyłożyć 1/3 kremu, docisnąć drugim krążkiem biszkoptu, wyłożyć 1/3 część kremu, trzeci krążek, docisnąć i na wierzch pozostały krem.
  3. Boki posmarować cienko pozostawionym na początku kremem. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i udekorować kulkami Raffaello.
  4. Tort schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Zobacz także: 7 najlepszych prezentów na komunię dla dziewczynki i chłopca

To najpiękniejsze torty na komunię! Musisz zobaczyć nasze inspiracje.

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów