2 przepisy na klops z jajkiem. Jego smak z pewnością cię zaskoczy!

Julita Buczek 18.01.2019
klops z jajkiem
Fotografia: Shutterstock

Jeśli lubisz nietuzinkowe przepisy koniecznie wypróbuj sprawdzony przepis na klops z jajkiem. Ten przepis z pewnością sprawdzi się na świąteczny obiad!

Klops z jajkiem to bardzo dobry pomysł na wielkanocny obiad, dzięki małej ilość składników, które będą potrzebne do jego wykonania z pewnością nie sprawi ci problemów. Samo przygotowanie dania nie jest bardzo wymagające, ponieważ przygotujesz go bardzo szybko. Poznaj najlepszy przepis na klops z jajkiem.

Zobacz także: 3 przepisy na sernik wielkanocny. Poznaj smaczne pomysły na świąteczne ciasta!

Klops z jajkiem

  • Jeśli znudziły ci się inne dania, jak pasztet czy schab pieczony, koniecznie wypróbuj przepis na klops z jajkiem. Nie trzeba być mistrzem gotowania, żeby przyrządzić tego typu danie. Do upieczenia potrzeba ci będzie niewielka keksówka. Dodatkowo do prawidłowego wykonania przepisu potrzebnych ci będzie kilka jajek. Można wykonać klasyczny przepis na klops z jajkiem lub klops po szkocku, czyli kulki mięsne z jajkiem w środku.

Składniki:

  • 1,5kg mięsa mielonego,
  • 3 cebule,
  • 5 jajek na twardo,
  • 1 surowe jajko,
  • 0,5 szklanki wody,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Posiekaj cebulę i dorzuć do mięsa. Wymieszaj całość z surowym jajkiem, wodą, a następnie dopraw do smaku.
  2. Wyłóż ⅓ na dno formy posmarowanej tłuszczem i posyp bułką tartą.
  3. Na mięso połóż jajka, a następnie nakryj resztą mięsa.
  4. Piecz około 50 minut w 180C.

Zobacz także: Jajka wielkanocne - poznaj smaczne przepisy na świąteczne dania

Pieczeń rzymska

  • Pieczeń rzymska jest bardzo szybka w wykonaniu, ponieważ nie potrzeba do niej zbyt wielu składników wykonasz ją w mgnieniu oka. Sprawdź, jak przygotować smaczne danie na bazie mięsa wieprzowo-wołowego oraz cebuli. Jeśli chcesz możesz podawać pieczeń na ciepło z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub na zimno, jako dodatek do pszennej bułeczki. Tego typu danie będzie świetnie smakować z sosem chrzanowym.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa,
  • 1 surowe jajko + 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki posiekanej natki,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka musztardy + 1 łyżeczka kminku

Przygotowanie:

  1. Odciąć liście pora. Białą część przekroić wzdłuż na pół i dokładnie pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i pokroić w kostkę. Pora posolić z każdej strony, a później zeszklić na oleju i maśle.
  2. Wyłożyć na deskę i drobno posiekać z dodatkiem natki pietruszki. Dodać do mięsa.
  3. Następnie dodać surowe jajko, bułkę tartą, chrzan oraz paprykę w proszku i odrobinę sosu sojowego. Dokładnie wyrobić ręką.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C, wcześniej przełożyć do foremki keksowej, która została posmarowana tłuszczem. W masę wcisnąć ugotowane na twardo jajka.
  5. Piec około 45 minut.

Sprawdź swoją wiedzę w naszym quizie. Nie każdy jest w stanie go w pełni wykonać!  

Rozwiąż quiz

Co wiesz o Wielkanocy? Pytania mogą cię zaskoczyć

Palma Wielkanocna
Fotografia: shutterstock

1. Kiedy święcone są palmy?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów