Zupa chrzanowa - poznaj jej niesamowity smak w czasie świąt!

Julita Buczek 30.01.2019
zupa chrzanowa przepis wielkanocny
Fotografia: Shutterstock

Poznaj proste przepisy na zupę chrzanową i ciesz się jej pysznym smakiem na święta Wielkanocne.

Zupa chrzanowa to idealna opcja dla osób, które lubią wyraźny, ostry smak. Zupa chrzanowa tradycyjnie przygotowywana jest na święta Wielkanocne. Ta zupa świetnie sprawdzi się, kiedy nie lubicie klasycznego, wielkanocnego żurku.

Zobacz także: Poznaj smaczny przepis na żurek i zakwas. Są banalnie proste w wykonaniu!

Zupa chrzanowa

Składniki:

  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 g wędzonych żeberek,
  • 1,25 litra bulionu,
  • 4 ziemniaki,
  • 3 surowe białe kiełbaski,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • 100 ml kwaśnej śmietany

do podania:

  • ugotowane na twardo jajka,
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  1. W garnku zeszklić na maśle cebulę. Dodać czosnek, dokładnie wymieszać i podsmażyć.
  2. Wlać bulion, dodać żeberka i zagotować.
  3. Dodać obrane ziemniaki, surową kiełbasę oraz majeranek. Doprawić przyprawami i gotować 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.
  4. Na koniec dodać chrzan, zupę można doprawić śmietaną. Podawać z jajkiem i szczypiorkiem.

Zobacz także: 3 przepisy na babeczki wielkanocne - poznaj smaczne i łatwe sposoby

Wielkanocna zupa chrzanowa

  • Poznaj smaczny przepis na zupę chrzanową, którą wykonasz bardzo szybko i łatwo dostępnych składników. Zmień tradycję w swoim domu i zamiast klasycznego żurki podaj wielkanocną zupę chrzanową, która zachwyci smakiem oraz aromatem niejednego domownika. Niektórzy lubią dodać do tego przepisu kiełbasę lub jajka, dzięki tak dobranym dodatkom stanie się jeszcze bardziej świąteczna.

Składniki:

  • 500 g wędzonych żeberek,
  • 1,5 litra wody,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna pieprzu,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 ziemniaki (400 g),
  • 3/4 szklanki mrożonej włoszczyzny (55 g),
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 5 łyżeczek chrzanu,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Żeberka włożyć do garnka, dorzucić liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalać 1,5 litra zimnej wody.
  2. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 60 minut. Po tym czasie wyjąć żeberka.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, smażyć na złoty kolor i dodać do zupy.
  4. Na tej samej patelni smażyć kolejno: umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, włoszczyznę i na koniec pokroić drobno czosnek.
  5. Całość dodać do wywaru z żeberek i gotować około 20 minut.
  6. Zupę doprawić solą oraz dodać łyżeczkę majeranku.
  7. Pod koniec gotowania dodać chrzan. Zupę dokładnie mieszać i zabielić śmietaną.
  8. Ugotowaną zupę miksować blenderem. Lekko wystudzone żeberka pokroić w kostkę i ponownie dodajemy do zupy.
  9. Porcję zupy podać z jajkiem ugotowanym na twardo i szczypiorkiem.

Zobacz także: Pasta jajeczna na różne sposoby. Poznaj klasyczną pastę na Wielkanoc!

Zobacz, czy uda ci się rozwiązać quiz. Wcale nie jest taki prosty, jak się wydaje!

Rozwiąż quiz

Co wiesz o Wielkanocy? Pytania mogą cię zaskoczyć

Palma Wielkanocna
Fotografia: shutterstock

1. Kiedy święcone są palmy?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów