Przepis na żeberka z grilla - sprawdź, z jakim sosem możesz je grillować?

żeberka grill
Fotografia: Shutterstock

Najsmaczniejsze przepisy na żeberka z grilla. Dowiedz się jak przygotować żeberka z grilla w miodzie lub sosie barbecue.

Żeberka są elementem półtuszy wieprzowej z kością. Mięso jest jasnoróżowe, barwa tłuszczu najczęściej jest biała z odcieniem kremowym. Żeberka wieprzowe mają dużą zawartość białka, które chroni organizm przed utratą tkanki mięśniowej podczas odchudzania oraz wspomaga nasz organizm po wykonanym treningu. Dodatkowo żeberka są bardzo sycące.

Zobacz także: Ziemniaki z grilla - poznaj 4 proste przepisy!

Żeberka zawierają bardzo dużo witaminy B6, które biorą udział w metabolizmie białek oraz pomaga w spalaniu tłuszczu. Dodatkowo wpływa na pozytywne działanie układu nerwowego oraz odpornościowego. Żeberka wieprzowe są świetnym źródłem potasu, który wspomaga równowagę elektrolitową organizmu. Chroni również pracę serca oraz mózgu.

Żeberka z grilla - przepis

  • Przepis na żeberka z grilla jest bardzo szybki w wykonaniu. Bez wątpienia warto się z nim zapoznać, ponieważ nie jest on trudny, a podczas majowego grilla na pewno się przyda.

Składniki:

  • 1 kg surowych żeberek wieprzowych,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżeczka pieprzu i słodkiej papryki

Przygotowanie:

  1. Dwie łyżki musztardy, 4 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego lub płaska łyżeczka soli, po płaskiej łyżeczce pieprzu oraz słodkiej papryki oraz 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.
  2. Dokładnie wymieszać składniki na marynatę do żeberek.
  3. Płaty żeberek podzielić na paski. Ważne, aby każdy z nich był podobnej wielkości.
  4. żeberka dokładnie obtoczyć w marynacie i umieścić w naczyniu. Naczynie zakryć folią i odłożyć do lodówki na około 12 godzin.
  5. Grill rozgrzać do około 200 stopni. Ważne, aby ruszt był równomiernie nagrzany. Kawałki żeberek ułożyć obok siebie przy pomocy długich szczypiec. Jeśli chcemy, aby żeberka były soczyste warto piec je około 20 minut.

Żeberka w miodzie - szybki przepis na grilla

Składniki:

  • 1kg surowych żeberek,
  • 4 łyżki miodu,
  • 80 ml oleju,
  • 1 łyżeczka papryki suszonej,
  • 3 łyżki przyprawy do mięs,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej

Przygotowanie:

  1. Żeberka należy umyć i osuszyć.
  2. W misce wymieszać wszystkie przyprawy oraz olej i miód.
  3. Posmarować płaty żeberek, a następnie zawinąć każde z nich w folię aluminiową.
  4. Tak przygotowane piec na grillu około 50 minut. Po tym czasie odwinąć folię i piec jeszcze przez około 50 minut.
  5. Upieczone żeberka pokroić na drobne paski.

Żeberka w sosie barbecue

  • Żeberka w sosie bbq są bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy tylko przygotować wcześniej sos barbecue, którym posmarujemy mięso przed pieczeniem.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Żeberka zawinąć w folię aluminiową i piec do miękkości w temperaturze 180C.
  2. Następnie upieczone zalać marynatą i zostawić na około 2 godziny w temperaturze pokojowej na całą noc w lodówce.
  3. Grillować około 6 minut z każdej strony. Można dodatkowo polać sosem bbq, tak aby były lekko przyrumienione.

Zobacz także: Sos tzatziki – 3 pomysły na kremowy sos!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów