Przepis na szynkę gotowaną. Poznaj przepis na wielkanocne danie!

Julita Buczek 31.01.2019
szynka gotowana przepis na wielkanoc
Fotografia: Shutterstock

Szynka gotowana to idealny przepis na święta wielkanocne. Poznaj jej nietuzinkowy smak i odkryj łatwy przepis na szynkę z przyprawami.

Szynka jest klasycznym wyrobem garmażeryjnym wykonywaniem z tuszy wieprzowej. Jeśli chcesz przygotować szynkę domowym sposobem, koniecznie wypróbuj przepis na szynkę gotowaną. Szynka gotowana z dodatkiem przypraw to przepis na wędlinę, która z pewnością zachwyci niejedną osobę w twoim domu. Szynkę gotowaną możesz podać podczas świąt Wielkanocnych. Sprawdź, jak przygotować ten zdrowy przepis i ciesz się smacznym daniem podczas świątecznego śniadania lub obiadu.

Zobacz także: 2 przepisy na klops z jajkiem. Jego smak z pewnością cię zaskoczy!

Szynka gotowana z przyprawami

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej kulki,
  • 4 i 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
  • 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki,
  • 1 łyżka mielonej ostrej papryki,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 1 łyżka granulowanego czosnku,
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego,

zalewa:

  • 4-4 i 1/2 l wody,
  • 3 łyżki soli,
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu,
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka igiełek rozmarynu,
  • 4-5 liści laurowych,
  • 2-2 i 1/2 łyżki ostrej musztardy,
  • 3 łyżki majonezu

Przygotowanie:

  1. Umyj dokładnie mięso i obwiąż sznurkiem wędliniarskim.
  2. Wszystkie przyprawy wymieszaj z olejem oraz wodą.
  3. W szklanej misce ułóż mięso i dokładnie je nasmaruj mieszanką przypraw. Przykryj folią i odstaw na 20 godzin do lodówki.
  4. Wlej wodę do dużego garnka. Część wody odlej i rozmieszaj w misce z majonezem oraz musztardą. Przelej do dużego garnka i włóż do niej mięso.
  5. Postaw garnek na kuchence i doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Studź około 10 godzin. Następnie gotuj znowu przez 15 minut i ostudź znowu. Powtórz tę czynność jeszcze jeden raz.
  6. Szynkę należy gotować trzy razy. Po wystudzeniu wyjmij mięso z garnka i zdejmij sznurek.

Zobacz także: Poznaj łatwe przepisy na masę kajmakową. To świetny dodatek do ciast!

Szynka gotowana

  • Jeśli chcesz wykonać przepis na szynkę gotowaną, ale nie masz doświadczenia w gotowaniu, koniecznie wybierz prosty przepis na szynkę gotowaną.

Składniki:

  • 1 kg szynki bez kości,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 5 ziaren jałowca i ziela angielskiego,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Czosnek obrać, przecisnąć dwa ząbki przez praskę i pokrój w plasterki. Szynkę natrzyj czosnkiem, zasznuruj i włóż do lodówki.
  2. Zagotuj 2 l wody z solą, czosnkiem, majerankiem, jałowcem, pieprzem.
  3. Do zalewy włóż szynkę, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, gotuj 5 minut. Zestaw z ognia i trzymaj 12 godzin.
  4. Mięso w zalewie doprowadź do wrzenia, gotuj 10 minut.
  5. Garnek przykryj, szynkę ostudź w zalewie. Po ostudzeniu można pokroić w plastry.

Zobacz także: Zupa chrzanowa - poznaj jej niesamowity smak w czasie świąt!

Zobacz, czy uda ci się rozwiązać quiz. Wcale nie jest taki prosty, jak się wydaje!

Rozwiąż quiz

Co wiesz o Wielkanocy? Pytania mogą cię zaskoczyć

Palma Wielkanocna
Fotografia: shutterstock

1. Kiedy święcone są palmy?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów